5 найкорисніших фруктів і овочів серпня

Саме в серпні достигає найбільше фруктів та овочів, які допоможуть наситити організм вітамінами й корисними речовинами. Пропонуємо ТОП-5, які варто додати у свій літній раціон.

5 найкорисніших фруктів і овочів серпня - изображение

 

Автор статті — Олеся Підмурняк, ендокринолог з 25-ти річним стажем, кандидат медичних наук (PhD).

Instagram: @olesiapidmurniak


Кавун

Є джерелом вітамінів А і С, а також магнію й калію. Вітаміни допомагають боротися з оксидативним стресом, а мінерали — покращують сон і роботу серця. Кавун багатий на бета-каротин і лікопин. Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі та потенційно знижують ризик розвитку деяких захворювань. Також у кавуні є клітковина, яка допомагає підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту (ШКТ) і покращує травлення.

Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання

Інжир

Багатий на клітковину, мідь, вітамін В6, пантотенову кислоту, калій. Також у складі є антиоксиданти, флавоноїди, поліфеноли.

Кукурудза

У ній міститься фолієва кислота, яка важлива для вагітних і жінок, які планують завагітніти. Крім того кукурудза багата на вітаміни В3 і В6, які потрібні організму для правильного функціонування нервової системи. У ній також є цинк, марганець і фосфор. Додатково містяться лютеїн і зеаксантин, які допомагають підтримувати гостроту зору, захищають очі від пошкоджень синім світлом.

Яблука

В яблуках містяться вітаміни С, В1, В2, Р і Е. Крім того в них є залізо, марганець і калій. В яблуках багато клітковини, яка допомагає нормалізувати роботу ШКТ.

Баклажани

Баклажани містять велику кількість калію, завдяки якому є корисними для серцево-судинної системи, допомагають зменшити набряки. Також цей овоч корисний за атеросклерозу, тому що містить грубі волокна, які за регулярного вживання виводять з організму токсини, знижуючи рівень «поганого» холестерину.


Читайте також:

15 низьковуглеводних перекусів, що не спричинять стрімких коливань рівня цукру в крові

Смачні спокуси: як впоратися з обмеженнями у їжі при діабеті

Що таке глікемічне навантаження та чому це важливо для контролю рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram