8 фруктів, які варто додати до свого зимового раціону

Взимку нам часто хочеться більше солодощів, калорійної та жирної їжі. Але це ніяк не наситить організм корисними речовинами та не зробить раціон збалансованим.  Аби збагатити організм вітамінами та мінералами в холодну пору року — їжте більше фруктів. Утім, обирайте саме сезонні фрукти, а не екзотичні для наших широт продукти. Варто утриматись від «літніх» фруктів, як-от кавуни, абрикоси, полуниця, дині — вітаміни в них абсолютно відсутні, а смак — занадто штучний.

Які фрукти варто їсти взимку та чим вони корисні — читайте у статті. 

8 фруктів, які варто додати до свого зимового раціону - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.

Instagram: @olesiapidmurniak


Апельсини

Багаті на вітаміни А, В, С, D і РР. Містять велику кількість заліза і міді. Підсилюють моторику товстого кішківника.

Хурма

Містить вітаміни А, С, В1, В2, В3, йод, кальцій, натрій, магній, залізо. Корисна при захворюваннях серцево-судинної системи. З обережністю вживати при діабеті, зокрема 2-го типу.

Мандарини

Збагачені вітамінами А, В1, В2, В3, В6, С і Е. Містять велику кількість харчових волокон і мінеральних речовин. 

Грейпфрути

Насичені вітамінами А, В1, В2, В3, В6, В9, С і Е. Вважається, що дуже корисно взимку щодня з'їдати половинку цього плоду. 

Помело

Містить вітаміни А, С, В1, В2, В5, кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій.

Ананас

Збагачений вітамінами В1, В2, В12, РР, провітаміном А, мінеральними речовинами, залізом, міддю, цинком, кальцієм, магнієм і йодом. Стимулює травлення, очищує кишківник, знижує в'язкість крові та кров'яний тиск, що запобігає розвитку атеросклерозу. 

Гранат

Один гранат містить 40% денної норми вітаміну С, а також вітаміни К і В6. Багатий на тіамін, ніацин, залізо, кальцій, магній, фосфор і цинк. Рекомендовано вживати при низькому рівні гемоглобіну. 

Ківі

В одному плоді міститься денний запас вітаміну С. Багатий на никотинову кислоту, моно- і дисахариди. Низькокалорійний фрукт.

Примітка редакції:

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям з цукровим діабетом включати в свій раціон різноманітні фрукти. 

Хоча фрукти містять природний цукор, вони також багаті на поживні речовини — клітковину, вітаміни та мінерали — необхідні нашому організму. Фрукти з низьким вмістом цукру, такі як ягоди (свіжі або заморожені), цитрусові, ківі тощо можуть бути корисним та безпечним доповненням до вашого зимового раціону при діабеті, якщо вживати їх в помірних кількостях (не більше 15 г вуглеводів за один прийом їжі).


Читайте також:

Правила складання збалансованого зимового меню

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації ADA

Поживна цінність та глікемічний індекс фруктів: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram