7 правил успішної компенсації діабету

Стан вашого здоров'я — це здебільшого ваша відповідальність (і тільки частково — вашого лікаря, генетики і навколишнього середовища). Дотримуйтеся наступних кроків для кращого контролю діабету та гарного самопочуття загалом.

7 правил успішної компенсації діабету - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Самоконтроль

Контролюйте ваш рівень цукру в крові не рідше 8-10 разів* на день при діабеті 1-го типу (щойно ви прокинулися, до і через 1-2 години після вживання їжі, а також перед сном); і відповідно до рекомендацій вашого лікаря при діабеті 2-го типу. Слідкуйте за рівнем артеріального тиску (АТ) та холестерину. Дотримуйтеся усіх рекомендацій вашого ендокринолога щодо цукрознижувальної терапії.

*Додаткові перекуси протягом дня, фізичні навантаження, супутні захворювання, стресові ситуації тощо потребують додаткових перевірок рівня глікемії.

Здорове харчування

Обмежте вживання рафінованих продуктів, простих вуглеводів і напівфабрикатів. Їжте більше клітковини та сезонних продуктів.

Харчування при діабеті: 10 порад новачкам

Водний баланс

При діабеті дуже важливо підтримувати належний рівень гідратації організму. Зневоднення може спричинити гіперглікемію (високий рівень цукру в крові). Споживайте достатньо води протягом дня, та краще відмовтеся від солодких газованих напоїв, алкоголю та кофеїну.

EFSA (European Food Safety Authority) радить споживати в середньому таку кількість води* щодня:

  • жінки: 1,6 літра — приблизно вісім склянок по 200 мл на день;
  • чоловіки: 2 літри — приблизно десять склянок по 200 мл на день.

*Ця норма може бути збільшена або зменшена за певних умов (прийом певних препаратів, спека, фізичні навантеження, деякі захворювання тощо).

Перевірки здоров'я

Регулярно (не рідше 1 разу на рік, за показаннями — частіше) відвідуйте профільних спеціалістів, як-от офтальмолог, невролог, подолог та інших, та здавайте необхідні аналізи: глікогемоглобін HbA1c, аналіз на визначення креатиніну крові та САК (співвідношення альбумін/креатинін) і розрахунок ШКФ, ЗАК/ЗАС тощо.

План необхідних аналізів та обстежень для людей з цукровим діабетом

Регулярні фізичні навантаження

Регулярні заняття спортом (хоча б 30 хвилин на день) сприяють нормалізації рівня цукру крові та артеріального тиску, покращують загальне самопочуття. Гарні варіанти при діабеті: йога, плавання, скандинавська ходьба. До речі, робота в саду або по дому, похід за покупками, піші прогулянки на свіжому повітрі — це теж фізична активність. 

Діабет і спорт: 7 порад для безпечного тренування

Саморозвиток

Постійно вдосконалюйте свої знання у сфері діабету: читайте книги, статті, шукайте нову інформацію в інтернеті (тільки перевірені джерела!). Відвідайте школу діабету або заходи для людей із ЦД у вашому місті.

Книги про діабет, які варто прочитати

Психологічне здоров'я, гармонія із собою та світом

Іноді життя з діабетом буває складним, але не можна впадати у відчай і закриватися від світу. Мотивуйте себе, шукайте підтримку, поговоріть про те, що вас бентежить із близькою людиною, вступайте до діабет-спільноти. За необхідності зверніться до спеціаліста (психолога). Дбайте про своє психологічне здоров'я так само, як і про фізичне.

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом


Читайте також:

50+ речей, які допоможуть зробити життя з діабетом якіснішим

Три головні показники для успішної компенсації діабету

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram