Пляжний відпочинок з помпою: відповіді на найпоширеніші запитання

Що робити, якщо не хочеш йти з помпою на пляж? Як плавати з помпою? Чи потрібно від'єднувати пристрій під час засмагання? На ці та інші запитання відповідає ендокринолог.

Пляжний відпочинок з помпою: відповіді на найпоширеніші запитання - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Чи можна від'єднати помпу під час перебування на пляжі?

Якщо ви не хочете бути на пляжі з інсуліновою помпою (молодь у компанії друзів, які багато купаються та засмагають), можна використовувати базальний інсулін і вводити лише болюси за допомогою ПІТ. Наприклад, вранці ввести базальний інсулін шприцом/шприц-ручкою і зняти інсулінову помпу на час відпочинку на пляжі. Далі контроль глікемії кожні 2 години або за допомогою безперервного моніторування глюкози (CGM), контроль глікемії перед плаванням і після, а також через 2 години після плавання. Інсулінову помпу приєднати, коли необхідно зробити болюс (корекція цукру крові, їжа або корекція + їжа). 

Як плавати з помпою?

Дорослі, які використовують інсулінову помпу на пляжі, на період купання можуть знімати помпу, а після виходу з води підключати її назад. Особливо якщо швидкість подачі базального інсуліну 1.0 і більше.

Як засмагати з помпою?

Якщо плануєте засмагати, то можна приєднати помпу після засмаги, щоб інсулін не перебував під прямими сонячними променями, або накривати її / ховати в тінь. 

Пляжний відпочинок з помпою: відповіді на найпоширеніші запитання - 2 изображение

Помпа у дитини: нюанси використання під час пляжного відпочинку

У дітей потреба в базальному інсуліні невелика, також вони багато рухаються і купаються. Тому можна зняти інсулінову помпу на час перебування на пляжі та контролювати цукор крові кожні 2 години глюкометром або за допомогою безперервного моніторингу глюкози. Обов'язковий контроль рівня глікемії до і після плавання. 

Якщо під час плавання рівень глікемії знижується, то ще за годину до плавання можна вимикати помпу. Якщо під час перебування на пляжі підвищується рівень глікемії, то вводимо корекційний болюс інсуліновою помпою. 

На перекус, наприклад, яблуко, одягаємо помпу, вимірюємо цукор крові і вводимо болюс на перекус/перекус + корекцію. 

Якщо дитина на пляжі з помпою, батьки часто хвилюються, щоб на помпу не потрапляли бризки води, пісок. Для вирішення цієї проблеми існують водозахисні чохли для інсулінових помп.

Пляжний відпочинок з помпою: відповіді на найпоширеніші запитання - 3 изображение


Читайте також:

Як захистити інсулін від псування влітку?

Як спека може вплинути на ваші цукри та що із цим робити? Рекомендації ендокринолога

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

 

Ми в Instagram та Telegram