Як спека може вплинути на ваші цукри та що із цим робити? Рекомендації ендокринолога

Чи спостерігали ви, що в літню спеку ваші цукри змінюються? Спека відіграє суттєву роль у коливаннях рівня цукру в крові, особливо за підвищеної вологості. У когось починаються гіпоглікемії, в інших — гіперглікемії та збільшується потреба в інсуліні.

Давайте розбиратися, чому так відбувається і що робити в таких ситуаціях.

Як спека може вплинути на ваші цукри та що із цим робити? Рекомендації ендокринолога - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


У літню спеку засвоєння інсуліну посилюється, особливо коли інсулін вводиться в стегна або плечі. Це відбувається тому, що поверхневі судини розширюються від тепла, приплив крові збільшується і підвищується швидкість засвоєння інсуліну. Влітку збільшується рухова активність, особливо якщо це відпочинок на морі або активні туристичні поїздки. У результаті — потреба в базальному інсуліні знижується, чутливість до інсуліну підвищується. Також часто у спеку знижується апетит і порції їжі зменшуються, тим самим, дози болюсного інсуліну стають меншими.

Можлива й інша ситуація. У спеку підвищується потовиділення і якщо ви вживаєте недостатню кількість рідини, то виникає дегідратація організму (втрата рідини). У результаті кров стає більш концентрованою і рівень глюкози в крові збільшується. При підвищенні глікемії, додатково йде втрата рідини з сечею, що посилює дегідратацію. Тому вживання достатньої кількості негазованої води є обов'язковим, навіть за відсутності спраги.

Рекомендації щодо керування діабетом влітку:

Водний режим

Регулярно вживайте достатньо рідини (звичайна вода, трав'яні чаї) протягом дня, навіть якщо не відчуваєте спраги. Уникайте вживання алкоголю, напоїв, що містять великі дози кофеїну та цукру.

Контроль цукрів

Частіше перевіряйте рівень глікемії протягом дня, а також до, під час і після фізичної активності.

Зміни в дозуванні інсуліну

Влітку може змінитися ваша потреба у базальному та болюсному інсуліні. Порадьтеся з лікарем з приводу можливих змін доз інсуліну в спекотну пору року.

Ін'єкції існуліну

Робіть ін'єкцію інсуліну в умовах кондиціонування.

Зберігання інсуліну

Захищайте інсулін від впливу прямих сонячних променів. Не залишайте його в машині. Транспортуйте інсулін у ручному багажі. Рекомендовано зберігання інсуліну в термочохлах або термопеналах.

Сонцезахист

Уникайте сонячних опіків. Опіки — це стрес і додаткова дегідратація організму! Використовуйте сонцезахисні креми.


Читайте також:

Як захистити інсулін від псування влітку?

Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом?

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

 

Ми в Instagram та Telegram