Музика проти діабету: пісня Queen змушує клітини виробляти інсулін

Понад 500 млн. людей по всьому світу живуть з цукровим діабетом — станом, при якому організм майже не виробляє інсулін (або він не працює належним чином — при ЦД2). Відтак, люди з цукровим діабетом 1-го типу (і деякі з діабетом 2-го типу) повинні щоденно вводити собі гормон, зазвичай за допомогою ін'єкцій. Дослідники шукають альтернативні методи підвищення рівня інсуліну у людей із цим захворюванням.

Нещодавнє дослідження показало, що змусити клітини виробляти інсулін можна за допомогою... музики!

Музика проти діабету: пісня Queen змушує клітини виробляти інсулін - изображение

Дослідники зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich) виділили з бактерій E.coli білок, який контролює потік іонів кальцію у внутрішній клітинний матеріал бактерій. Потім вони вбудували цей білок у клітини людського інсуліну, що забезпечило клітини іонним проходом. Під впливом звуку ці модифіковані клітини здатні пропускати позитивно заряджені іони кальцію, які змушують інсулін, що міститься в них, з'єднуватися з мембраною, а потім вивільнятися назовні, де він може розподілятися в організмі.

Іонні канали найефективніше працюють під впливом гучності в діапазоні 60 децибел (дБ) і басових частот 50 герц. Для максимального вивільнення інсуліну звук повинен звучати не менше трьох секунд, а пауза — не більше п'яти секунд.

Отже, вчені імплантували мишам ці модифіковані клітини і поклали гризунів на колонку животом донизу. Потім вони вмикали низку пісень різних жанрів, щоби проаналізувати їхній вплив.

Найкращу реакцію викликала важка басова рок-музика, а пісня Queen «We Will Rock You» вивільнила близько 70% інсуліну за п'ять хвилин, і весь інсулін — за 15 хвилин. Трек відтворювався на рівні 85 дБ, що приблизно відповідає рівню, на якому більшість людей налаштовують свої стереосистеми вдома. Саундтрек до фільму Marvel «Месники» посів друге місце. Класичні та інструментальні гітарні треки, мали набагато слабший вплив.

Для того, щоб викликати вивільнення інсуліну, імплантовані «клітини-конструктори» мали бути розміщені безпосередньо над джерелом звуку. Експерименти не показали жодного ефекту для навушників чи мікронавушників. 

Наразі дослідники кажуть, що до створення будь-якої системи вивільнення інсуліну, що запускається звуком, ще дуже далеко, і для того, щоб вона запрацювала, потрібен комерційний інтерес. А також зазначають, що це відкриття може бути застосоване до інших типів клітин для лікування цілого ряду захворювань.

Результати дослідження були опубліковані в журналі The Lancet.


Джерело: ETH Zurich

 

Читайте також:

Музика допомагає контролювати рівень цукру в крові? Що показало дослідження

Новий метод лікування діабету 1 типу отримав дозвіл FDA на початок клінічних випробувань

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

 

Ми в Instagram та Telegram