5 добавок, з якими варто бути обережними, якщо у вас діабет

Спосіб життя відіграє важливу роль у контролі діабету, регулюванні рівня цукру в крові та загальному стані здоров'я. Те, що ви їсте, як і скільки рухаєтеся, ваш режим сну та рівень стресу — все це фактори, які можуть впливати на рівень цукру в крові. Навіть якщо ви приймаєте ліки для контролю діабету, їх слід застосовувати в поєднанні з раціональним харчуванням і фізичною активністю. А як щодо харчових добавок? Чи є вони безпечними та ефективними?

5 добавок, з якими варто бути обережними, якщо у вас діабет - изображение

Добавки призначені для заповнення «прогалин» у поживних речовинах, якщо ви не можете задовольнити свої потреби лише за допомогою їжі або маєте їх дефіцит. Оскільки добавки не регулюються Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), важливо приймати їх з обережністю. Завжди шукайте такі добавки, які були перевірені незалежною лабораторією на чистоту та вміст інгредієнтів, і ніколи не починайте прийом добавок без нагляду зареєстрованого дієтолога або лікаря. Якщо приймати їх необережно, добавки можуть завдати шкоди, особливо якщо ви приймаєте певні ліки або маєте інші проблеми зі здоров'ям.

Ось п'ять добавок, з якими варто бути обережним, якщо у вас діабет, оскільки вони можуть взаємодіяти з певними ліками, порушувати рівень цукру в крові або викликати небажані побічні ефекти.

1. Хром

Хром — це мінерал, який міститься в багатьох продуктах харчування, таких як м'ясо, овочі, зернові, фрукти та горіхи. Дефіцит хрому може спричинити підвищений рівень цукру в крові, однак це трапляється дуже рідко. Якщо у вас діабет і ви приймаєте інсулін або інші пероральні препарати, спрямовані на зниження рівня цукру в крові, прийом хрому може підвищити ризик гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).

Американська діабетична асоціація (ADA) застерігає людей із захворюваннями нирок від прийому хрому, оскільки це може погіршити перебіг хвороби нирок. Добавки хрому також можуть перешкоджати дії левотироксину (ліки, що зазвичай використовується для лікування гіпотиреозу).

2. Гірка диня (момордика або гіркий гарбуз)

Ця рослинна добавка, яка була вивчена на предмет її використання для зниження рівня цукру в крові у людей з діабетом. Вважається, що її компоненти — харантін, віцин і поліпептид Р — мають схожу структуру з інсуліном (гормоном, що бере участь у контролі рівня цукру в крові).

У систематичному огляді та мета-аналізі, опублікованому в журналі Nature, дослідники зазначають, що дані про добавки з гіркої дині продовжують залишатися суперечливими. Дослідження, які були проведені, нетривалі, а дози гіркої дині, що використовувалися, різняться. Необхідно більше даних для визначення довгострокових ефектів і безпеки. Крім того, якщо ви схильні до частих епізодів гіпоглікемії, гірка диня може підвищити ризик низького рівня цукру в крові,  і може вам не підходити.

3. Екстракт зеленого чаю

Доведено, що вживання зеленого чаю приносить користь людям з діабетом. Наприклад, мета-аналізі 17 клінічних досліджень, опублікований в The American Journal of Clinical Nutrition, показав, що вживання зеленого чаю знижує рівень глюкози натщесерце і гемоглобіну A1C (середній тримісячний рівень цукру в крові). Однак існує мало досліджень щодо ефективності добавки до зеленого чаю. Тому додаткові добавки, окрім вживання зеленого чаю, ймовірно, не є необхідними.

4. Екстракт звіробою

Потребує проведення додаткових досліджень щодо його використання при діабеті через потенційний вплив на ліки від діабету, чутливість до інсуліну та секрецію інсуліну. Одне невелике дослідження, опубліковане в British Journal of Clinical Pharmacology, показало, що прийом звіробою в поєднанні з метформіном може збільшити секрецію інсуліну і знизити рівень цукру в крові після проведення тесту на толерантність до глюкози. Однак інше дослідження, виявило, що при прийомі тільки звіробою не відбувалося змін чутливості до інсуліну; натомість дослідники відзначили меншу секрецію інсуліну, що може спричинити підвищений рівень цукру в крові.

Крім того, якщо у вас діабет і серцеві захворювання, і ви приймаєте препарати, що розріджують кров, ADA рекомендує уникати звіробою, оскільки він може посилити кровотечу.

5. Вітамін Е

Вітамін Е — потужний антиоксидант, який може допомогти боротися з окислювальним стресом, що є попередником і одним з факторів розвитку діабету, зокрема 2-го типу. Але вітамін Е може взаємодіяти з препаратами, що розріджують кров, і підвищувати ризик кровотечі, блокуючи ефект згортання крові вітаміну К. Тому не рекомендується безконтрольний прийом вітаміну Е, якщо у вас цукровий діабет і ви приймаєте препарати, що розріджують кров.

Хоча добавки можуть бути корисними, коли вам потрібно заповнити нестачу поживних речовин або коли ви відчуваєте їх дефіцит, вони не завжди безпечні, і часто ми не знаємо про їхній довгостроковий вплив. Перш ніж приймати будь-які добавки, уважно вівчіть інформацію щодо їх застосування та проконсультуйтеся зі своїм лікарем.


Джерело: eatingwell.com

Читайте також:

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

4 продукти для кращого контролю глікемії

13 способів покращити глікемічний контроль

 

Ми в Instagram та Telegram