10 найкращих фільмів про діабет 1-го типу

Коли кіношники беруться за діабет, вони або роблять все правильно, або жахливо помиляються. Якщо сценарист додає до сюжету діабет, не розібравшись у темі — це зазвичай повний провал! Але коли фільм береться за справжні проблеми діабету 1-го типу (ЦД1), показуючи складність захворювання та справжність життя людей з ЦД1, це не лише викликає величезну повагу (особливо зі сторони людей з діабетом) та довіру, а й додає більше емоцій і напруги фільму.

Якщо ви готові зручно вмоститися з відерцем попкорну, ось 10 найкращих фільмів з правдивим діабетичним сюжетом.

10 найкращих фільмів про діабет 1-го типу - изображение

1. «Випробування на людях» («The Human Trial», 2011)

У цьому унікальному документальному фільмі режисери Ліза Гепнер і Гай Моссман досліджують лікування діабету стовбуровими клітинами. Гепнер (у якої цукровий діабет 1-го типу/ЦД1) взяла участь у шостому в історії клінічному випробуванні ембріональних стовбурових клітин. У той же час її чоловік, Моссман, документував цю особисту подорож і ризики, на які наражалися як пацієнти, так і вчені. Фільм «Випробування на людях» отримав десятки кінематографічних нагород. 

2. «Вбивці квіткової повні» («Killers of the Flower Moon», 2023)

Фільм розповідає трагічну історію племені осейджів у 1920-х роках. Заснований на книзі журналіста Девіда Гранна, фільм режисера Мартіна Скорсезе торкається теми нерівності в охороні здоров'я та «хвороби виснаження» — недіагностованого діабету, який забрав життя багатьох осейджів, що не дожили й до 50 років. Їхні ресурси полювання і землеробства були вичерпані, тоді як колонізатори нав'язували корінному населенню дешеві продукти з високим ступенем переробки. Ця епічна західна кримінальна сага отримала 10 номінацій на премію «Оскар», зокрема за найкращу картину.

3. «Пурпурові серця» («Purple Hearts», 2022)

Це романтична історія на Netflix від режисерки Елізабет Аллен Розенбаум, заснована на романі Тесс Вейкфілд 2017 року. Кессі — молода жінка, яка працює офіціанткою та намагається досягти успіху в музичній індустрії. Півроку тому у Кессі діагностували цукровий діабет 1-го типу, і вона вдається до екстремальних заходів, щоб отримати доступ до необхідних засобів та ліків для лікування захворювання, наприклад, виходить заміж за морського піхотинця, щоб отримати його медичну страховку.

Хоча за своєю суттю цей фільм є історією кохання, діабет Кессі та її боротьба із системою охорони здоров'я є основним сюжетом. 

10 найкращих фільмів про діабет 1-го типу - 2 изображение

4. «Сталеві магнолії» («Steel Magnolias», 1989)

Якщо ви шукаєте старомодний дівчачий фільм з головною героїнею, у якої цукровий діабет — вам сюди. У цій комедії-драмі Джулія Робертс (номінантка на премію «Оскар» за найкращу жіночу роль) грає доньку з цукровим діабетом 1-го типу, а Саллі Філдс — її надто турботливу матір. Пам'ятайте, що фільм вийшов у 1989 році, ще до помп і CGM. Це дає нам можливість оцінити величезний технологічний прогрес і досягнення медицини за останні 20 років. 

5. «Лорін» («Lorin», 2021)

Трихвилинна документальна стрічка «Лорін» 2021 року режисера Аяса Кулічі розповідає про 10-річного Лоріна Кулічі від моменту, коли йому поставили діагноз у віці семи років, до його щоденної боротьби із захворюванням. Цей швейцарсько-німецький короткометражний фільм був номінований на премію «Еммі» за найкращий сценарій. Милий голос Лоріна та його життєствердна розповідь неодмінно знайдуть відгук у серцях батьків дітей з цукровим діабетом 1-го типу.

6. «Кімната страху» («Panic Room», 2002)

Будь-який фільм за участю Джоді Фостер вважається вартим уваги, і «Кімната страху» Девіда Фінчера — не виняток. Фостер та її донька-підліток (Крістен Стюарт), у якої цукровий діабет 1-го типу, перебувають вдома під час пограбування. На щастя, вони встигають зачинитися у спеціальній безпечній кімнаті, щоб сховатися від грабіжників. Однак, коли у доньки трапляється важкий напад гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), Фостер мусить вийти зі сховища, щоб дістати глюкагон і врятувати доньці життя.  

7. «Гренландія» («Greenland», 2020)

Якщо ви налаштовані на трилер про виживання з елементами діабету — зверніть увагу. Цей апокаліптичний фільм-катастрофа з Джеральдом Батлером у головній ролі розповідає про сім'ю з сином з цукровим діабетом 1-го типу. Намагаючись випередити руйнівну комету, що прямує до Землі, сім'я намагається сісти на літак, що прямує до Гренландії. Драма починається, коли вони залишають інсулін сина в машині, і Оуенс мусить повернутися за ним. (Та ну, яка мама з діабетом 1-го типу забуде про інсулін?) Сценарист Кріс Спарлінг, який отримав безліч нагород, трохи знав про діабет 1-го типу від своєї дружини Керрі, якій діагноз поставили у віці 14 років. 

10 найкращих фільмів про діабет 1-го типу - 3 изображение

8. «Мементо» («Momento», 2001)

Якщо ви ще не бачили психологічний трилер «Мементо» Крістофера Нолана, обов'язково додайте його до свого списку «до перегляду». У цьому гостросюжетному фільмі Леонард (Гай Пірс) полює за вбивцею своєї дружини. Єдина проблема у тому, що він страждає на рідкісну форму втрати пам'яті, яка не піддається лікуванню. Щоб прожити день, він покладається на нотатки на стікерах. У паралельному сюжеті не пощастило жінці з діабетом, яка покладається на свого чоловіка (з тим самим захворюванням, що й у Леонарда), який робить їй уколи інсуліну. 

9. «Хороший медбрат» («The Good Nurse», 2022)

Хоча екзогенна інсулінотерапія є життєво важливим методом лікування для всіх людей з ЦД 1-го типу, що дозволяє щодня контролювати рівень цукру в крові, надмірна доза може бути небезпечно токсичною і навіть смертельною. Психологічний трилер, знятий за мотивами кримінальної книги 2013 року «Хороша медсестра: Правдива історія медицини, божевілля та вбивства», розповідає про серійного медбрата-вбивцю Чарльза Каллена, який за свою 16-річну кар'єру, як вважається, вбив понад 400 пацієнтів, передозуючи їм інсулін.

10. «Чверть» («Quarter», 2024)

«Quarter» — повнометражний фільм-комедія, що розповідає іторію Келлі — молодої жінки з цукровим діабетом 1-го типу, якій ось-ось виповниться 25. Вона переживає так звану «кризу чверті життя» (звідки, мабуть, і назва фільму), та бореться не лише зі стрибками рівня цукру в крові, а й зі злетами і падіннями в особистому житті.

Головну героїню — Келлі — зіграла авторка ідеї та співрежисерка фільму — Келсі Баском, яка справді живе з ЦД1.

БОНУС: 

У анімаційному фільмі «Turning Red» («Я — панда») від Walt Disney Studios/Pixar 2022 року коротко показано персонажів, які носять технологічні засоби для лікування діабету. Одна дівчинка має на руці інсулінову помпу, інша носить безперервний моніторинг глюкози (CGM).


Читайте також:

Ліла Мосс з гордістю продемонструвала свій CGM у новій модній кампанії

Новий фільм «Quarter» виводить діабет 1-го типу на великий екран

Зірки з діабетом, які надихають команду «Мій цукровий»