Навіщо пити оцет при діабеті?

Деякі експерти та дослідження говорять про користь оцту задля підтримання стабільного рівня глікемії. Зокрема, французька біохімік і писменниця Джессі Інчауспе (Jessie Inchauspe) у своїй книзі «Glucose Goddess Method» радить випивати стакан води з розведеною в ньому ложкою оцту (наприклад, яблучного) перед вуглеводним прийомом їжі один раз на день, щоб запобігти різким коливанням глюкози крові.

Навіщо пити оцет при діабеті? - изображение

Трохи історії...

Оцет широко використовувався ще з епохи Гіппократа як протигрибковий і антибактеріальний засіб для лікування численних інфекцій і захворювань, включаючи постійний кашель, головні воші, укуси комах, бородавки, вушні інфекції та рани.

Проте в останні десятиліття зростає інтерес до метаболічних ефектів оцту. Основним компонентом оцту є оцтова кислота, яка надає оцту кислуватий смак і різкий запах. До складу оцту входять і інші органічні компоненти кислоти (мурашина, молочна, яблучна, лимонна, бурштинова та винна), амінокислоти, пептиди, вітаміни, мінеральні солі та поліфенольні сполуки (наприклад, катехін, кавова, ферулова кислота).

Вживання оцту під час їжі використовувалося як домашній засіб від діабету задовго до появи фармакологічної цукрознижувальної терапії. Протягом останніх 25 років кілька досліджень in vivo та in vitro вивчали ефект і механізми дії оцту на метаболізм глюкози у здорових суб’єктів і хворих на цукровий діабет.

  • in vivo — метод, що передбачає застосування живого організму; 
  • in vitro — методика, що використовується, полягає в застосуванні середовищ, речовин, матеріалів, що не належать до тваринних організмів.

Що таке оцет?

Оцет — це продукт ферментації, зокрема, бродіння вуглеводів, таких як картопля, рис, фрукти та зерно. Спочатку інгредієнти проходять процес, який перетворює їх на спирт, потім через друге бродіння, спирти перетворюються на оцет.

Існує багато різних видів оцту, кожен з яких має унікальні властивості та переваги. Одним з найпопулярніших в оздоровчому світі є яблучний оцет, різновид оцту, виготовленого з яблучного сидру.

Яким чином оцет впливає на глюкозу?

Оцтова кислота — головний компонент оцту — має кілька шляхів впливу на рівень глюкози в крові:

Затримка спорожнення шлунка

Постпрандіальна концентрація глюкози в крові визначається швидкістю появи глюкози в кровообігу та швидкістю поглинання глюкози периферичними тканинами. Спорожнення шлунка відіграє важливу роль у рівні глюкози в крові після їжі, оскільки зниження швидкості спорожнення шлунка може призвести до зниження концентрації глюкози в крові після їжі.

Всмоктування вуглеводів в кишківнику

Інший механізм антиглікемічного ефекту оцту можна пояснити пригніченням ентерального (через ШКТ) всмоктування вуглеводів. Цей ефект пояснюється пригніченням активності дисахаридази — ферменту, який розщеплює вуглеводи до простіших форм: глюкози, фруктози, лактози, сахарози. 

Ендогенне вироблення глюкози печінкою

Вживання оцту перед сном призводило до зниження концентрації глюкози натщесерце у пацієнтів з діабетом 2-го типу (особливо в тих, у кого рівень глюкози натщесерце >7,2 ммоль/л), що вказує на вплив оцту на виробництво глюкози печінкою. Споживання оцтової кислоти збільшує запаси глікогену (депо глюкози) в печінці. 

Метаболізм глюкози в скелетних м'язах

Скелетні м’язи є однією з головних тканин, які утилізують глюкозу під дією інсуліну. Подібно до ефекту оцтової кислоти в печінці, вона також збільшує запас глікогену в скелетних м’язах.

Посилення кровотоку

Споживання оцту може посилити вазодилатацію (розширення судин), шляхом регуляції активності оксиду азоту. Завдяки такому ефекту збільшується швидкість поглинання глюкози тканинами. 

Секреція інсуліну

Вживання оцту пацієнтами з резистентністю до інсуліну (цукровий діабет 2-го типу, порушення толерантності до глюкози, метаболічний синдром) сприяє зменшенню постпрандіальної (після прийому їжі) гіперінсулінемії, ймовірно, через покращення дії інсуліну. 

Що говорять дослідження

Хоча низка досліджень розглядала зв’язок між яблучним оцтом і контролем рівня цукру в крові, вони зазвичай невеликі — з різними результатами.

Дослідження 2004 року показало, що прийом 20 мл яблучного оцту, розведеного в 40 мл води з 1 чайною ложкою сахарину, може знизити рівень цукру в крові після їжі та постпрандіальну чутливість до інсуліну у пацієнтів з резистентністю до нього.

Інше дослідження, проведене у 2007 році, показало, що вживання яблучного оцту перед сном допомагає знизити рівень цукру в крові після пробудження у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу.

Але обидва дослідження були невеликими, розглядаючи лише 29 та 11 учасників відповідно.

Хоча досліджень щодо впливу яблучного оцту на пацієнтів з ЦД 1-го типу не так багато, одне невелике дослідження 2010 року дійшло висновку, його вживання може допомогти знизити показники гіперглікемії.

Метааналіз шести досліджень за участю 317 пацієнтів з ЦД 2-го типу показав, що вживання яблучного оцту позитивно впливає на рівень цукру в крові натщесерце та рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c).

Кому не слід вживати оцет?

Оцет вважається безпечним, якщо вживати його розведеним в невеликих кількостях протягом короткого періоду часу. 

Абсолютно протипоказане вживання оцту вагітним жінкам та жінкам в період лактації.
Вважається, що оцет є умовно безпечним для дітей, але батьки повинні вживати заходів обережності та вживати лише рекомендовані дози. 

Також оцет протипоказаний при:

  • запальних захворюваннях шлунка та кишківника;
  • виразковій хворобі шлунка;
  • саркоїдозі;
  • гіперкальціємії;
  • гіпокаліємії;
  • порушенні моторики кишківника;
  • сечокам’яній хворобі;
  • порушенні функції нирок;
  • застосуванні препаратів групи серцевих глікозидів.

Побічні ефекти вживання оцту

Побічні ефекти від вживання оцту частіше зустрічаються в осіб, які мали протипоказання до його застосування або застосовували його у великих дозах.

Деякі з побічних ефектів включають:

  • Затримка спорожнення шлунка, а у тяжких випадках — гастропарез (зупинка перистальтики шлунка). 
  • Розлади травлення: окрім зниження апетиту, вживання оцту може супроводжуватись нудотою, здуттям живота, підвищенням кислотності шлункового соку, яке проявляється відрижкою та печією.
  • Гіпокаліємія: тривале вживання оцту може спричинити втрату калію та кісткової маси, що супроводжується почуттям слабкості, втоми, закрепами, м’язовими судомами, порушенням серцевого ритму. В групі ризику перебувають пацієнти, які приймають лікарські засоби, що впливають на його рівень (діуретики, антигіпертензивні препарати).
  • Ерозія зубної емалі.
  • Гіпоглікемія при одночасному вживанні з інсуліном.

Оскільки оцет чинить антиглікемічну дію, прийом його з препаратами від діабету (включно з інсуліном) може призвести до того, що рівень цукру в крові впаде занадто низько та виникнуть симптоми гіпоглікемії. 

Як вживати оцет безпечно?

  • Споживати невелику кількість оцту. За відсутності протипоказів почати слід з 1 чайної ложки з поступовим підвищенням максимум до 2 ст.л. на день.
  • Обов’язково розводити оцет у великій кількості води (склянці 200-250 мл).
  • Мінімізувати тривалість контакту оцту з зубами — пити розведений у воді оцет через соломинку.
  • Оптимально пити оцет за 20-30 хв до їжі. 
  • Після прийому оцту прополощіть рота водою.

ВАЖЛИВО: Порадьтеся зі своїм лікарем, перш ніж вводити оцет у раціон.


Читайте також:

5 несподіваних симптомів стрибків рівня глюкози в крові, про які ви, ймовірно, не знали

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram