Яблучний оцет і пажитник: найкращі натуральні засоби для контролю глікемії при цукровому діабеті 2-го типу

Яблучний оцет і насіння пажитника найбільш ефективно знижують рівень глюкози в крові натщесерце та рівень глікованого гемоглобіну A1С порівняно з чотирма іншими популярними рослинними засобами, що часто використовуються пацієнтами з цукровим діабетом 2-го типу, як показав нещодавній систематичний огляд.

Яблучний оцет і пажитник: найкращі натуральні засоби для контролю глікемії при цукровому діабеті  2-го типу - изображение

Огляд включав 44 рандомізованих клінічних дослідження , у яких прийняли участь понад 3000 чоловік з цукровим діабетом 2-го типу. Учасники використовували шість рослинних засобів:

які були обрані з десятків популярних комплементарних лікарських засобів з огляду на якість та кількість клінічних досліджень, що підтверджують їх застосування. 

Яблучний оцет, насіння пажитника, куркумін та кориця призвели до більш значущого зниження рівня глюкози в крові натщесерце порівняно з контрольними групами в клінічних дослідженнях. Автори виявили, що з усіх засобів яблучний оцет є найефективнішим для зниження рівня глюкози в крові натщесерце.

Корисні трави при цукровому діабеті

Огляд також показав, що яблучний оцет і насіння пажитника мали більш значущий вплив на зниження рівня глікованого гемоглобіну A1С порівняно з контрольною групою (група людей, які беруть участь у клінічному дослідженні, що не зазнають впливу, ефект якого планують вивчити). Автори виявили, що рослинні препарати не впливали на рівень інсуліну або індекс HOMA-IR, який є маркером інсулінорезистентності. 

Результати опубліковані онлайн в журналі Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Автори сподіваються, що огляд допоможе медичним працівникам та людям з цукровим діабетом 2-го типу зрозуміти ефективність різних рослинних препаратів та розглянути можливість включення цих засобів до стандартної терапії ЦД 2.

«Багато людей з цукровим діабетом 2-го типу поряд із традиційною цукрознижувальною терапією використовують й рослинні засоби задля нормалізації рівня цукру в крові, як-от куркумін, імбир, яблучний сидр тощо. Але не зрозуміло, що краще. Ми подумали, що було б непогано отримати уявлення про те, як вони працюють і як конкурують між собою», — говорить Субодх Кумар (Subodh Kumar), д.м.н., перший автор і доцент каф.фармакології у Всеіндійському інституті медичних наук в Деогарі, Індія.

Автори дослідження припускають, що вплив яблучного оцту та насіння пажитника на рівень глюкози в крові та рівень A1С може бути пов'язаний, поміж іншим, із затримкою спорожнення шлунку. Однак, результати слід інтерпретувати з обережністю, вважає Кумар. 

Більшість досліджень включали лише короткі періоди спостереження, а це означає, що довгострокові ефекти використання цих рослинних препаратів для контролю діабету 2-го типу залишаються до кінця незрозумілими. Обмежена кількість рослинних засобів (всього шість), включених в огляд, також є недоліком. 

«Це означає, що вони залишили поза увагою те, що може бути потенційно ефективним», — сказав Мерлін Вілкокс (Merlin Willcox), доктор філософії, клінічний викладач загальної практики в Університеті Саутгемптона, Великобританія, який не брав участі в дослідженні.

Вілкокс, який є співавтором іншого огляду рослинних засобів для контролю глікемії при діабеті 2-го типу, дійшов висновку, що гель з листя алое вера, клітковина псиліуму та насіння пажитника виявилися найефективнішими у зниженні рівня A1С порівняно з контрольними групами у включених дослідженнях з 18 рослинних засобів.

Одночасно із тим, експерти попереджають про можливі ризики, пов'язані з використанням рослинних препаратів на додаток до традиційної терапії, та закликають пацієнтів не займатися самолікуванням. 

 

Джерело: Medscape Medical News


Читайте також:

Пажитник при діабеті: вплив на рівень глікемії та «поганого» холестерину

Навіщо пити оцет при діабеті?

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я