Пажитник при діабеті: вплив на рівень глікемії та «поганого» холестерину

Пажитник — пряно-ароматична лікувальна рослина, відома ще з часів Гіппократа та аюрведи. Огляд 2023 року показав, що прийом пажитника може допомогти знизити рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), рівень цукру в крові після їжі та «поганий» холестерин — найважливіші показники при діабеті.

Читайте далі, щоб дізнатися більше.

Пажитник при діабеті: вплив на рівень глікемії та «поганого» холестерину - изображение

Фітопрепарати НЕ є альтернативою застосування синтетичних цукрознижувальних препаратів та інсуліну. Але вживання лікарських рослин на ранніх етапах захворювання, зокрема при ЦД 2-го типу, спроможне на певний період відстрочити традиційне лікування та може використовуватися, як допоміжний засіб задля підтримання оптимального рівня цукру в крові та нормалізації метаболічних порушень в подальшому. 


Що таке пажитник?

Пажитник (Trigonella foenum-graecum) — це однорічна трав’яниста рослина заввишки близько 60–90 сантиметрів, що належить до сімейства бобових. Він має зелене листя, маленькі білі квіти та стручки, які містять дрібне золотисто-коричневе насіння.

Пажитник широко використовується у всьому світі, особливо в Індії, Єгипті, Китаї та країнах Близького Сходу, як приправа для приготування їжі; а також здавна застосовується в альтернативній медицині для лікування різних захворювань та розладів, включаючи гіперглікемію, м'язові спазми, гастрит, запори та набряки.

Пажитник є функціональним харчовим продуктом, тобто таким продуктом, який містить одну або кілька захисних поживних речовин, що мають сприятливий вплив на певні функції організму. Основними метаболітами (продукти перетворення речовин в організмі в процесі метаболізму), присутніми в пажитника, є флавоноїди та інші поліфеноли, тригонелін, 4-гідроксиізолейцин (амінокислота, яка стимулює підшлункову залозу до виділення інсуліну) та сапонін, такі як діосгенін, протодіосцин. Вважається, що ці метаболіти мають сприятливий вплив на здоров'я.

Попередні дослідження показують, що пажитник проявляє безліч терапевтичних властивостей, таких як антидіабетична, антигіперліпідемічна, антиоксидантна, протизапальна, антиартритна, протиракова та антимікробна та здатність запобігати ожирінню.

Пажитник і рівень холестерену

Гіперліпідемія — це порушення метаболізму ліпідів, що характеризується аномально високими рівнями ліпідів в крові. Гіперліпідемія спричиняє ряд метаболічних захворювань, зокрема інсулінорезистентність, цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання та неалкогольну жирову хворобу печінки. 

Гіперліпідемія характеризується підвищенням загального холестерину/ЗХ, тригліцеридів/ТГ і холестерину ліпопротеїдів низької щільності/ХС-ЛПНЩ (або «поганого» холестерину) у сироватці крові та зниженням рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності/ХС-ЛПВЩ (або «хорошого» холестерину). 

Насіння пажитника є хорошим джерелом розчинних харчових волокон, споживання яких сприяє зниженню всмоктування холестерину в кров та накопиченню його в печінці. Цим і пояснюється основний механізм його гіполіпідемічного ефекту. Харчові волокна (галактоманнан) в насінні пажитника — це полісахариди, які в кишківнику утворюють гелеподібну в’язку масу, що здатна поглинати жовчні кислоти та виводити їх з організму з калом. 

Інший механізм зниження рівня холестерину пояснюється наявністю в пажитнику сапогенінів, які здатні стимулювати виведення холестерину з жовчю. 

Ліпідознижувальний ефект пажитника також обумовлений його дією на адипоцити (жирові клітини) і клітини печінки, яка полягає у пригніченні синтезу тригліцеридів і холестерину

Окислювальний стрес — це біохімічне порушення рівноваги, що виникає внаслідок посиленого утворення активних форм кисню, які спричиняють пошкодження в мембранних ліпідах і білках. В епідеміологічних дослідженнях було показано, що екстракт пажитника, багатий поліфенолами та флавоноїдами, має гіпохолестеринемічний ефект завдяки їх антиоксидантному захисту.

Пажитник і гіперглікемія

Харчові волокна та сапоніни, що містяться в пажитнику, як вважається, мають гіпоглікемічний ефект за рахунок уповільнення всмоктування глюкози з кишківника. 

Вживання насіння пажитника сприяло зниженню постпрандіальної глікемії (після їжі) та глікованого гемоглобіну (HbA1c). Експериментальні дослідження показали, що екстракти насіння пажитника здатні уповільнювати ферментативне перетравлення вуглеводів, зменшувати всмоктування глюкози в шлунково-кишковому тракті й, таким чином, знижувати концентрацію глюкози після прийому їжі. Крім того, пажитник стимулював поглинання глюкози в периферичних тканинах і мав певний стимулювальний ефект на інсулінпродукуючі клітини підшлункової залози. 

Насіннєві волокна пажитника містять амінокислоту 4-гідроксиізолейцин, яка стимулює секрецію інсуліну та сприяє збільшенню кількості інсулінових рецепторів на клітинах. 

Також повідомлялося, що екстракти насіння пажитника проявляють антидіабетичний потенціал, захищаючи β-клітини та відновлюючи функцію тканини підшлункової залози, підвищуючи рівень інсуліну в сироватці крові, можливо, внаслідок стимуляції вивільнення інсуліну з наявних β-клітин острівців або шляхом їх відновлення.

Ви можете знайти добавки з пажитником в аптеках або магазинах товарів для здоров'я. Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перш ніж вводити пажитник в свій раціон.


Читайте також:

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Корисні трави при цукровому діабеті

Як багато ви знаєте про рівень цукру в крові? ТЕСТ

 

Ми в Instagram та Telegram

 

ІСНУЮТЬ ПРОТИПОКАЗАННЯ! ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ ЗІ СПЕЦІАЛІСТОМ