4 міфи про інсулінотерапію: що правда, а що брехня

Інсулін й досі оповитий безліччю міфів. Через це деякі люди з діабетом бояться починати інсулінотерапію, вважаючи за краще «народні методи лікування».

Ось 4 найпопулярніші міфи про інсулін. Спробуємо розібратися, що з них правда, а що — ні.

4 міфи про інсулінотерапію: що правда, а що брехня - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Міф №1: Інсулін здатний вилікувати від діабету

На жаль, але поки ліків проти діабету 1 типу не існує. Інсулінотерапія є замісною терапією. Однак, саме використання інсуліну дозволяє людям вести активне, повноцінне життя і нічим не відрізнятись від людей без діабету.

Ендокринолог спростовує міфи про цукровий діабет

Міф №2: Ін'єкції інсуліну — це боляче

І так, і ні. Ін'єкції інсуліну дійсно можуть завдавати дискомфорт, особливо дітям і людям з низьким больовим порогом. Водночас, сучасні шприц-ручки та ультратонкі короткі голки зводять будь-які неприємні відчуття до мінімуму. Головне — дотримуватись техніки інсулінотерапії. Більш того, існують гаджети, які дозволяють уникнути багаторазових щоденних уколів, наприклад, інсулінова помпа або ін'єкційні порти.

Міф №3: Інсулінотерапія може призвести до набору ваги

Якщо ви харчуєтеся правильно, денний калораж відповідає потребам вашого організму, а дозування інсуліну підібрані коректно — ви не наберете зайвої ваги. Якщо ж ви «переколюєте» інсулін, через що страждаєте на часті гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), які змушені заїдати вуглеводами, то дійсно можете набрати непотрібні кілограми. 

Міф №4: Інсулін викликає звикання

Це не так. Інакше місяць за місяцем і рік за роком дозування доводилося б збільшувати. Точніше говорити про зміну чутливості до інсуліну, яка може виникати в силу багатьох причин.

А які ще міфи про інсулін ви чули? Діліться в коментарях.


Читайте також:

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Що буде, якщо не вводити інсулін?

 

Ми в Instagram та Telegram