15 способів допомогти своєму здоров'ю при діабеті

Ось кілька цікавих ідей, за допомогою яких можна покращити своє фізичне та емоційне здоров'я. 

15 способів допомогти своєму здоров'ю при діабеті - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Їжте повільно

Таким чином ваш мозок отримає сигнал про насичення до того моменту, коли ви вже переїли. Крім того, перевагою неспішної трапези є можливість подумати про те, що ви їсте, і зробити вибір на користь корисних продуктів. 

Спілкуйтеся

Це зовсім не про кількість людей, яких ви знаєте, або як часто ви зустрічаєтеся. Йдеться про справжнє близьке спілкування, яке збагачує, дарує щастя, сприяє продуктивності та знижує ймовірність проблем зі здоров'ям. Телефонуйте друзям, вечеряйте і проводьте час разом, вступайте в спільноти або клуби, щоб завести приємні знайомства.

Фрукти, а не сік

Любите апельсиновий сік? Краще з'їжте апельсин! Під час переробки навіть 100% сік втрачає корисні речовини, а ось прихований цукор із соку може непомітно «пробратися» у вашу дієту. Свіжі фрукти — чудове джерело вітаміну С, калію, клітковини і фолієвої кислоти. При цьому містять мало жирів, солі та калорій. 

Відпочивайте

Відпустка — чудовий час, який можна провести з сім'єю і друзями, час, що благотворно впливає на стан тіла і розуму. Люди, які більше відпочивають, більш здорові та живуть довше.

Слідкуйте за жирами

Це зовсім не означає, що жири потрібно зовсім виключити. Звісно, потрібно побоюватися трансжирів (заморожена піца, випічка), оскільки вони спричиняють хвороби серця. Але деякі жири дуже корисні — у горіхах, молочних продуктах, яйцях, рибі, авокадо. Цілісні молочні продукти навіть краще сприяють зниженню ваги, ніж знежирені.

Дозвольте собі трохи випити

Ключове слово тут — «трохи» (а ще бажано гарної якості). Одна порція на день для жінок і дві для чоловіків. Перевищення цієї рекомендованої дози загрожує перетворенням користі на шкоду. Трохи алкоголю навіть може бути корисним для здоров'я серця, в плані зниження рівня стресу. Та не забувайте про контроль цукрів!

Навчіться справлятися зі стресом

Стреси в житті трапляються з кожним із нас. Вони призводять до напруження м'язів, прискорення серцебиття, що може виливатися в серйозні проблеми зі здоров'ям, якщо стрес хронічний. Високий артеріальний тиск, виразка і серцеві захворювання не змусять себе чекати. Зупиніться, глибоко подихайте, зробіть що-небудь, що сприяє розслабленню, спробуйте прийняти те, що ви не в змозі змінити (наприклад, затори в годину пік).

Обмежте вживання цукру

Більшість із нас з'їдає більше за необхідну кількість цукру. Цукор — це не лише «порожні» калорії, а й різкі стрибки та падіння рівня глюкози в крові, що призводять до постійного відчуття голоду, втоми та дратівливості. 

Будьте активними

Регулярні фізичні навантаження покращують стан фізичного та душевного здоров'я, а також підвищують рівень лібідо. Достатньо лише 30 хвилин кардіо вправ кілька разів на тиждень. Робота в саду або звичайна прогулянка теж годяться. Якщо вам важко самотужки привчити себе займатися, підключайте друзів або однодумців.

Рухайтеся скрізь

Якщо ви працюєте в офісі, введіть правило підніматися з-за столу щогодини і пройтися кілька хвилин. Так ви витратите більше калорій і поліпшите кровообіг. Це може навіть слугувати профілактикою високого артеріального тиску та цукрового діабету. 

Їжте зелені овочі

Листя салату, шпинат, зелень, рукола, пекінська капуста — все це має бути у вашому раціоні у великій кількості. У них повно корисних речовин, клітковини і майже немає калорій.

Танцюйте

Танці сприяють збереженню гостроти розуму, оскільки за розвиток навичок танцювальних рухів відповідає головний мозок. Також це дуже весело і завжди пов'язано зі спілкуванням, що само по собі вельми здорово і корисно. Танцюючи, ви навіть не помітите, що займаєтеся спортом. 

Займайтеся сексом

Заняття сексом покращує здоров'я тіла і душі, збільшує тривалість життя, зміцнює взаємини в парі та дарує щастя. Не забудьте подбати про безпеку. Перевіряйтеся на наявність ЗПСШ, використовуйте презервативи для захисту вас і партнера від захворювань, що передаються статевим шляхом і небажаної вагітності. 

Дозвольте собі поспати

Нестача сну може призвести до діабету, серцевих захворювань, ожиріння та депресії. Якщо цих причин вам недостатньо, згадайте про ризик автомобільних або інших катастроф. Дорослим необхідно не менше 8 годин сну щоночі.

Виходьте на сонечко

Сонячне світло допоможе відрегулювати добовий ритм сну-неспання, дає організму вітамін D, збільшує шанси на фізичну активність. Також сонячні промені важливі для правильної роботи клітин, психічного здоров'я і здоров'я серця. Але довго перебувати під сонцем також не варто: надмірний вплив ультрафіолетових променів може спричиняти рак шкіри, тому потрібно користуватися сонцезахисними засобами.


Читайте також:

50+ речей, які допоможуть зробити життя з діабетом якіснішим

Корисні звички на кожен день для кращого здоров'я: поради ендокринолога

Діа-будні: 15 думок людини з діабетом кожного дня

 

Ми в Instagram та Telegram