10 порад, як покращити здоров'я за 5 хвилин на день

Ви здивуєтеся, дізнавшись, які маленькі, але важливі речі ви можете зробити за лічені хвилини, щоб покращити своє здоров'я, почуватися краще і навіть допомогти покращити компенсацію діабету. І все це одночасно!

10 порад, як покращити здоров'я за 5 хвилин на день - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


1. Знайте свої «цифри»

Переконайтеся, що ви знаєте свій показник A1C (глікований гемоглобін), рівень цукру в крові, холестерину, артеріального тиску (АТ) та мікроальбуміну — які вони є, і якими вони повинні бути. Якщо ви не впевнені, проконсультуйтеся з вашим лікарем. Записуйте ці дані, щоби бачити тенденцію і мати змогу вчасно відреагувати на будь-які зміни зі здоров'ям.

2. Їжте здоровий сніданок

Так, у вас є час. Приготуйте яєчню. Посипте її сиром моцарела. Покладіть яйце в цільнозернову тортилью. Додайте шматочки свіжого помідору або авокадо — або все разом! Складіть тортилью і, якщо ви поспішаєте на роботу чи навчання, загорніть її у фольгу і з'їжте по дорозі.

3. Приймайте добавки з вітаміном D

Вітамін D необхідний для багатьох речей, зокрема для здоров'я кісток і, можливо, для захисту від високого кров'яного тиску, раку та інших захворювань. Якщо ви вирішили приймати добавки, шукайте форму вітаміну D3, а не форму D2, оскільки форма D3 краще підвищує рівень цього вітаміну в крові. Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем і здайте відповідні аналізи, перш ніж починати прийом будь-яких добавок і вітамінв.

Профілактичні дози вітаміну D3*:

10 порад, як покращити здоров'я за 5 хвилин на день - 2 изображение

*Джерело: health-ua.com

4. Перевірте свої ноги

Візьміть собі за звичку щодня оглядати свої ноги. Перевірте, чи немає порізів, виразок, почервоніння тощо. Якщо поріз не гоїться або якщо щось виглядає дивно чи викликає занепокоєння, зателефонуйте своєму лікарю. Маленький поріз може швидко перерости у велику проблему (тобто інфекцію), якщо його не виявити і не лікувати на ранній стадії, особливо якщо ваш діабет не в «найкращій формі».

5. Рухайтеся

Не використовуйте брак часу як виправдання для того, щоб не спалити кілька калорій і не привести м'язи в тонус (і не знизити рівень цукру в крові!). Знайдіть п'ять хвилин і займіться якоюсь активністю: пройдіться, підніміться сходами, пострибайте на скакалці, присідайте, потанцюйте, маршируйте на місці. І подумайте про це: що, якби ви використовували таким чином кожні вільні 5 хвилин, які у вас є протягом дня (а вони у вас є!)?

6. Користуйтеся зубною ниткою

З якоїсь дивної причини люди часто пропускають цю важливу частину здорового догляду за зубами. Використання зубної нитки допомагає очистити зуби, усунути неприємний запах з рота, а головне — запобігти втраті зубів (що частіше трапляється у людей з діабетом), видаляючи бактерії та зубний наліт, які ховаються між зубами.

7. Випийте чашку зеленого чаю без цукру

Заміна солодких напоїв на зелений чай — чудовий спосіб скоротити кількість споживаних калорій. До того ж, як показують дослідження, цей напій може відігравати певну роль у профілактиці цукрового діабету 2-го типу та ожиріння, через великий вміст епігаллокатехін галлату (EGCG) — потужної сполуки, яка стимулює надходження глюкози в м'язові клітини.

8. Перевірте свої ліки та діабетичне приладдя

Проведіть швидку інвентаризацію і переконайтеся, що у вас нічого не закінчується, що термін придатності у нормі, і що все працює належним чином (наприклад, ваш глюкометр, шприц-ручка з інсуліном тощо).

9. Ведіть щоденник харчування

Записи про їжу (так званий журнал або щоденник харчування) допомагають вам (і вашому лікарю) побачити, що і скільки ви їсте, а також певні закономірності вашого харчування і те, як споживання певної їжі може впливати на рівень цукру в крові. Коли ви дійсно подивитеся на свої записи, ви зможете отримати розуміння того, як ви харчуєтеся, а потім подумати про те, що вам потрібно зробити, щоби поліпшити ситуацію. Ненавидите вести записи на папері? Спробуйте пошукати відповідний додаток в інтернеті.

10. Відпочивайте

Нам усім іноді потрібен час наодинці, щоб розслабитися і очистити свій розум. Дехто воліє спокійно посидіти і обдумати день, що минув. Інші люблять медитувати. Прогулянка на свіжому повітрі може допомогти, так само як і закинути ноги на спинку дивана та послухати музику. Що б вам не підходило, приділяйте собі п'ять хвилин щодня. Ви того варті!


Читайте також:

Яблука при діабеті: поживна цінність, користь та поради щодо споживання

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Нічна гіпоглікемія: 6 способів запобігти падінню рівня цукру в крові вночі

 

Ми в Instagram та Telegram