10 звичок здорових людей

Звички є частиною нашого життя, які формують нас з дитинства. Щось прищеплюють батьки, щось ми набуваємо, йдучи власним шляхом. Вони не завжди корисні. Але звички — це те, що ми можемо обирати і змінювати.

Ось 10 здорових звичок для здорового життя!

10 звичок здорових людей - изображение

1. Снідати 

Сніданок важливий з цілої низки причин. Цей прийом їжі «запускає» ваш метаболізм і запобігає переїданню протягом решти дня. Деякі дослідження показують, що дорослі, які регулярно снідають, мають вищу працездатність. Завжди обирайте солоний сніданок замість солодкого, аби запобігти різким коливанням рівня цукру в крові. Наприклад, омлет із овочами та зеленню — може стати чудовим початком дня!

2. Планувати своє харчування 

Це не лише корисно для здоров'я, а й допоможе заощадити ваш час і гроші в довгостроковій перспективі. Які ваші цілі та потреби щодо харчування? Можливо, ви бажаєте скинути вагу? Хочете скоротити споживання цукру, жирів чи вуглеводів? Або вам потрібно більше білка? Відповіді на ці запитання допоможуть вам у плануванні вашого здорового раціону.

3. Пити воду

Вживання достатньої кількості води, поза іншим, може допомогти вам у контролі рівня цукру в крові, а також у підтриманні здорової ваги. European Food Safety Authority (EFSA) рекомендує споживати в середньому таку кількість води щодня: 1,6 л (8 склянок по 200 мл) жінкам; та 2 л (10 склянок по 200 мл) — чоловікам. Ця норма може бути збільшена або зменшена за певних умов. Для різноманіття спробуйте додати до звичайної склянки з водою скибочки апельсина, лимона або огірка.

4. Виконувати фізичні вправи в перервах між роботою

Замість випити чергову філіжанку кави, піднімайтеся і рухайтеся. Це надзвичайно корисно для вашого тіла та розуму. Навіть 30-хвилинна прогулянка кілька разів на тиждень допоможе вам покращити свою фізичну форму.

5. Бути поза мережею 

Часто перевіряєте пошту та соціальні мережі? Зробіть перерву і спробуйте деякий час побути без доступу до інтернету. Натомість прогуляйтеся, почитайте книжку, займіться хатніми справами або проведіть час зі своїми близькими.

6. Вчитися новому

Нові навички допомагають підтримувати ваш головний мозок «у тонусі». Запишіться (і сходіть!) на заняття з танців або йоги. Можливо ви давно мріяли опанувати гру на якомусь музичному інстументі чи вивчати нову мову? Зробіть це! Неважливо, скільки вам років. Зараз ідеальний час! А ще розумова діяльність допомагає сповільнити ознаки старіння та прогресування хвороби Альцгеймера.

7. НЕ палити 

Відмовившись від цієї шкідливої звички, ви отримаєте лише переваги: свійжий подих, гарна шкіра, здорове серце. А заощаджені кошти краще використати на саморозвиток (Див. пункт №6). Якщо ви не можете відмовитися від паління самотужки, спробуйте звернутися за консультацією до спеціаліста (психолога). 

8. Висипатися 

Повноцінний нічний сон необхідний для вашого здоров'я: він відіграє важливу роль у регулюванні апетиту, настрою та енергії. А у довгостроковій перспективі знижує ризик серцевих захворювань, цукрового діабету 2-го типу та ожиріння. Намагайтеся спати не менше 7-9 годин на добу та засинати і прокидатися приблизно в один і той самий час. 

9. Тренувати м'язи 

Силові тренування (з опором) допомагають вашому тілу накопичувати м'язову масу замість жиру. Це означає, що ви спалюєте більше калорій. Крім того, тренування допомагають схуднути, покращити чутливість до інсуліну, зміцнити серце. Займайтеся силовими вправами не рідше двох разів на тиждень (якщо це не заборонено вашим лікарем).

10. Проводити час на свіжому повітрі 

Кілька хвилин на сонці підвищують рівень вітаміну D, що добре для ваших кісток, серця і настрою. Крім того, перебуваючи зовні, ви, з більшою ймовірністю, рухатиметеся, а не сидітимете нерухомо перед телевізором чи комп'ютером. Дослідження показують, що регулярні прогулянки на свіжому повітрі позитивно впливають на психологічний стан. Ловіть останні теплі дні у цьому сезоні, поки погода дозволяє.


Читайте також:

Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

Збираємо корисну продуктову корзину! 8 продуктів, які рекомендує нутриціолог

6 способів покращити сон при діабеті
 

 

Ми в Instagram та Telegram