Чому постійно хочеться їсти? 8 причин посиленого апетиту у людей з діабетом та без

Голод — абсолютно природний механізм. Але чому ж іноді він виходить за рамки розумного? Якщо ви їсте і не наїдаєтеся, їжа не приносить вам енергію або ви відчуваєте апетит постійно чи в незвичний час — ця стаття для вас.

Чому постійно хочеться їсти? 8 причин посиленого апетиту у людей з діабетом та без - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova 


Відразу хочу запропонувати не списувати все на діабет і складні гормональні причини. Мої висновки після роботи з безліччю клієнтів з харчування: найчастіше все банально і почати варто з цих восьми причин.

1. Хаотичне харчування

Немає жодної системи в харчуванні. Порція може бути 50 ккал, а може бути 700, прийоми їжі хаотичні. Фактично, ваше тіло періодично голодує і воліє відкласти калорії в жир, а не витратити ось зараз. А раптом голод? 

2. Недостатньо протеїну

Білки стимулюють вироблення гормону ситості (лептин) і пригнічують гормон голоду (грелін). Люди, які споживають достатньо білка протягом дня, легше справляються з апетитом і менше думають про їжу. 

3. Недосипання

Цікаве дослідження: недосип протягом однієї ночі — і учасники повідомляли про зростання голоду та обирали порції на 14% більші за звичайні. Уявіть регулярний недосип? 

Читайте також: 6 способів покращити сон при діабеті

4. Нестача калорій

Можливо це прозвучить дивно, але деякі люди не думають, що голодні вони тому, що... вони реально голодні! Урізали жири, білки чи вуглеводи занадто різко? Кого ми обманюємо? Вам і має хотітися їсти! 

5. Спрага

Відчуття спраги часто плутається з голодом. Якщо ваш рівень цукру в крові підвищений, тіло зневоднюється, ви можете сприймати це, як голод. Додатковий прийом води перед прийомами їжі дуже добре допомагає зменшити порції і не відчувати голоду. 

Читайте також: Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

6. Мало харчових волокон

Рафінована їжа НЕ насичує. Можна вдихнути пачку чіпсів калорійністю 1000 ккал і залишитися голодною. Овочі та цільнозернові продукти створюють більше ситості меншими калоріями. 

7. Стрес

Кортизол сприяє посиленню апетиту. Ба більше, ви будете схильні обирати солодшу їжу, ніж зазвичай. Дихаємо, дихаємо... 

Читайте також: 10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

8. Гіпо- та гіперглікемії

І в одному, і в іншому випадку тіло фактично голодує, бо клітини не можуть отримати енергію. Глюкози недостатньо, незважаючи на те, що в крові може бути її надлишок.

 


Читайте також:

Чому ми переїдаємо? Ендокринолог назвала можливі причини

Чому хочеться солодкого?

Чому постійно хочеться їсти?

 

Ми в Instagram та Telegram