10 корисних продуктів, з якими варто бути обережними

Коли ми чуємо, що певні продукти корисні або допомагають боротися з тими чи іншими захворюваннями, може здатися, що, чим більше ми з'їмо — тим більше користі. Капуста, морські водорості, ягоди Годжі — все це безумовно корисно, але лише в правильних кількостях. Якщо перестаратися, можна отримати зворотний ефект.

10 корисних продуктів, з якими варто бути обережними - изображение

1. Бразильський горіх

Один бразильський горіх може містити близько 70-90 мкг селену, а добова потреба організму в цьому мікроелементі становить близько 55 мкг (для невагітних дорослих). Надлишок селену шкідливий для організму та може мати побічні ефекти: діарея, нудота, біль у суглобах, загальна стомлюванність, випадіння волосся тощо. Дорослим не рекомендовано перевищувати дозу у 400 мкг селену на день (близько 5 бразильських горіхів), якщо елемент не надходить в організм з іншими продуктами харчування.

2. Гриби 

Гриби смачні, низькокалорійні та багаті поживними речовинами. Але перш ніж вирушити на «грибне полювання» до найближчого лісу, нагадайте собі, що помилка під час збирання грибів може коштувати вам здоров'я, ба навіть життя. Тож йти по гриби варто лише у разі, якщо ви добре знаєтеся на темі. Якщо ж ні, заради вашої безпеки краще все-таки купити їх у магазині.

3. Грейпфрут

Якщо ви приймаєте статини для зниження рівня холестерину, будьте обережними зі вживанням грейпфруту: він підвищує всмоктування ліків, що може викликати розвиток побічних реакцій. Це може стосуватися й деяких інших препаратів, тож якщо ви обожнюєте грейпфрут, краще проконсольтуйтеся з лікарем.

10 корисних продуктів, з якими варто бути обережними - 2 изображение

4. Шпинат

Усі знають, що потрібно їсти якомога більше овочів. Зелень на кшталт шпинату — ідеальний вибір. Але якщо у вас є схильність до утворення каменів у нирках, будьте обережні з кількістю. Зелень багата на оксалати, які сприяють каменеутворенню. Якщо ви в зоні ризику, вам потрібно не більше 40-50 мг оксалатів на день (у чашці зелені — близько 10 мг). Тож дві порції зелених овочів цілком прийнятно, але не потрібно зловживати, заштовхуючи величезні пучки в блендер для смузі.

5. «Неправильна» риба 

Риба багата білками та корисними жирами, а от насичених шкідливих жирів у ній мало. Здавалося б, що може бути краще? Але проблема є — риба здатна накопичувати ртуть. Краще не перевищувати порцію у 350 г на тиждень. Лосось, креветки, консервований тунець, тілапія, сом та тріска містять менше ртуті порівняно з іншими видами.

6. Кокосова олія 

Використання кокосової олії у кулінарії стає дедалі популярнішим. Однак багато дієтологів налаштовані скептично: кокосова олія містить у своєму складі не тільки жири, що підвищують рівень «хорошого» холестерину, а й велику кількість насичених жирів. Що ж робити? Не захоплюватися. American Heart Association (АНА) рекомендує не більше 13 грамів насичених жирів на день. В 1 столовій ложці кокосової олії — 11 г.

7. Оливкова олія

Оливкова олія корисна для здоров'я серця. Але не слід забувати, що навіть найкорисніші жири — калорійні. На день можна вживати в їжу не більше 2 столових ложок. Перевищення дози загрожує зайвими кілограмами та зводить нанівець усю користь.

8. Пасльонові 

Пасльонові овочі можуть містити соланін — отруйний глікоалкалоїд, який є дуже токсичним для людини, навіть у невеликій кількості. Найбільше соланіну у картоплі, баклажанах, перці. Томати містять подібну сполуку — томатин. Якщо картопля позеленіла та гірчить — їсти її не можна у жодному разі! Це стосується й перезрілих баклажанів.

10 корисних продуктів, з якими варто бути обережними - 3 изображение

9. Шоколад

Шоколад може бути корисним для організму завдяки вмісту антиокидантів та флавоноїдів, що знижують рівень артеріального тиску та захищають артерії. До того ж він смачний! Однак є кілька нюансів: шукайте якісний продукт, дозволяйте собі не більше 30 г на день, надавайте перевагу темним сортам із вмістом какао 70% і більше.

10. Червоне вино 

У помірних кількостях і гарної якості червоне вино може бути корисним для серця. Однак спеціально починати вживати вино з метою отримання користі, не варто. Важливо пам'ятати також про добову допустиму норму споживання алкоголю: не більше 1 порції (близько 150 мл вина) на день для жінок, та не більше двох — для чоловіків.  

Найкращий спосіб отримати користь від їжі — їсти різноманітну їжу та не перестаратися. Більше овочів, цільних зерен, менше цукру та насичених жирів.


Читайте також:

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем

Чи може вживання мигдалю покращити контроль глікемії? Що показало дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram