8 натуральних способів покращити імунітет

Щоб залишатися активними та здоровими, ми повинні дбати про свій імунітет. Однак не завжди для цього потрібні ліки або хімічні добавки. Існують натуральні способи для покращення імунітету, які можуть допомогти вам залишатися захищеними від різних захворювань, особливо в період сезонних застуд. Ось деякі з них.

8 натуральних способів покращити імунітет - изображение

Що може призвести до ослаблення імунної системи?

Природний імунітет — це вроджена здатність організму справлятися з інфекцією без попереднього контакту з нею. Набутий імунітет — це специфічна реакція на певний антиген, яка формується після перенесеної інфекції або вакцинації.

Імунна система може бути ослабленою через різні чинники, серед яких варто виділити:

  • хронічні захворювання (діабет, гепатит, онкологія тощо)
  • генетичні дефекти (імунодефіцитний стан)
  • медикаментозна терапія (стероїди, протипухлинні препарати тощо)
  • стрес
  • недостатнє, низькоякісне чи одноманітне харчування
  • низька фізична активність
  • порушення режиму сну
  • шкідливі звички (паління, алкоголь тощо)

Натуральні методи зміцнення імунітету: як підвищити захисні властивості організму?

Ослаблена імунна система може бути причиною частих захворювань, погіршення самопочуття, запальних реакцій та загострення хронічних станів. Зміцнення імунної системи має важливе значення у запобіганні виникненню різних інфекційних процесів, особливо для тих, хто має хронічні захворювання, як-от цукровий діабет.

Ось деякі природні способи покращити імунітет.

Збалансована дієта 

Ваш раціон повинен бути різноманітним та містити достатню кількість бiлкiв, жирiв, вуглеводiв, вiтамiнiв та мiнералiв. Особливо важливими для імунної системи є вiтамiни A, C, D, E та B-комплекс, а також цинк, селен, залiзо та магнiй. 

Включайте до свого меню сезонні овочі і фрукти, зелень, горіхи, насіння, рибу, нежирні сорта м'яса та кисломолочні продукти.

Водний режим

Вода необхiдна для всiх процесiв в органiзмi, в тому числi для нормального функцiонування iмунної системи. Вода допомагає очистити організм від токсинів та шлаків, покращує кровообіг та лімфоток, забезпечує клітини киснем та поживними речовинами. 

Рекомендована норма води для середньостатистичної дорослої людини становить 1,5-2 л на добу, але вона може дещо відрізнятися залежно від індивідуальних особливостей, рівня фізичної активності, погоди, наявності супутніх захворювань тощо. 

Заняття фізичною активністю

Регулярне виконання фізичних вправ має багато переваг для здоров'я, в тому числі для імунної системи. Фізична активність покращує кровообіг, зміцнює серце, легені та м'язи, знижує рівень стресу та запальних речовин, підвищує рівень ендорфінів («гормону щастя») та імуноглобулінів (антитіла, що виробляються організмом для боротьби з інфекціями).

Достатній нічний сон 

Сон — це важлива складова здоров'я, яка впливає на всі системи організму, в тому числі на імунну. Під час сну в організмі виробляються спеціальні гормони, які регулюють імунну відповідь, такі як мелатонін, пролактин, глюкокортикоїди та гормон росту. 

Також під час сну відбувається відновлення та регенерацiя клiтин i тканин. Недостаток сну може призводити до порушення цих процесів та зниження імунного захисту. Рекомендована норма сну для дорослої людини становить 7-8 годин на добу.

Споживання продуктів з пробіотиками

Пробіотики — це живі мікроорганізми, які покращують мікрофлору кишечника та зміцнюють імунну систему.

Продукти, багаті пробіотиками, такі як йогурт і кефір, сприяють здоровій мікрофлорі кишечника, що, в свою чергу, підвищує імунітет.

Використання ефірних олій

Ефірні олії — це концентровані речовини, які витягуються з рослин та мають ароматерапевтичний та лікувальний ефект. Вони можуть впливати на психологічний стан, заспокоювати нервову систему, покращувати сон та пам'ять. Також вони можуть мати протизапальну, антибактеріальну, антивірусну та імуномодулюючу дію. 

Деякі ефірні олії, корисні для імунної системи:

  • лаванда
  • чайне дерево
  • евкалiпт
  • м'ята

Їх можна використовувати в аромалампах, під час масажу, під час прийому ванн або для інгаляцій.

Прогулянки на свіжому повітрі 

Кисень і сонячні промені сприяють виробленню необхідного вітаміну D, який регулює функціонування імунних клітин. Саме тому захворювання на ГРВІ найчастіше відбуваються восени і взимку, коли кількість сонячних днів значно зменшується.

Намагайтеся частіше перебувати на свіжому повітрі, тим більше, коли погода цьому сприяє.

Споживання достатньої кількості білка

Білок — це будiвельний матерiал для клітин імунної системи. Він також допомагає виробляти антитіла i гормони імунної системи. До продуктiв з високим вмiстом бiлка належать:

  • м'ясо (краще нежирних сортів)
  • риба та морепродукти
  • яйця
  • сир
  • горiхи i соя

Згідно з Dietary Reference Intakes норма білка для дорослої людини становить 0.8-1 г на кг маси тiла на добу.

Деякі фактори, як-от хронічні захворювання, стрес, шкідливі звички тощо, можуть призвести до ослаблення імунної системи та зробити організм менш стійким до різних захворювань. Збалансований спосіб життя, здорове харчування, регулярна фізична активність і уміння справлятися зі стресом це натуральні способи, які можуть допомогти вам зберегти сильний імунітет і залишатися здоровими протягом усього року. 


Читайте також:

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

Які вітаміни потрібні восени і де їх шукати?

8 порад, як не захворіти цієї осені

 

Ми в Instagram та Telegram