Цукровий діабет: 10 речей, які ви хотіли би знати після встановлення діагнозу

Якщо вам нещодавно діагностували цукровий діабет, скоріше за все, ви налякані, розгублені й не знаєте, що робити далі. Мабуть, кожен в такій ситуації хотів би почути якісь поради, маленькі підказки від того, хто пройшов через те саме.

Ендокринологиня з 20-ти річним стажем ЦД 1-го типу та експертка «Мій цукровий» — Ангеліна Коваль, ділиться ТОП-10 речей, про які варто знати всім новачкам з діабетом. 

Цукровий діабет: 10 речей, які ви хотіли би знати після встановлення діагнозу - изображение

Авторка цієї статті — Ангеліна Коваль (стаж ЦД1 — 20 років), лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі «Oxford Medical Вінниця».


Шукайте надихаючі приклади

Зізнаймося чесно, саме усвідомлення, що твоє життя більше не буде таким, як раніше — ще той удар по психіці... Плюс всі ці страшилки та міфи, що досі вирують навколо діабету. Тому, на самому початку, коли вам тільки діагностували ЦД, дуже важливо мати в оточенні (або знайти) людей/-ину зі стажем діабету та гарною компенсацією, як вдалий приклад того, що цей діагноз — не вирок. 

Читайте також: Зірки з діабетом, що надихають редакцію «Мій цукровий»

Не всі цукрозамінники однаково корисні

Краще уникати продуктів зі шкідливими (тобто, синтетичними) цукрозамінниками. Натомість обирати натуральні підсолоджувачі, як-от стевія, еритритол або ж, у крайньому випадку, звичайні цукровмісні продукти, але в обмеженій кількості.

Читайте також: Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Із CGM легше досягнути компенсації

Безперервний моніторинг глюкози (CGM) вимірює ваш рівень глюкози і що п'ять хвилин надсилає дані на ваш смартфон. Тобто, ваш цукор перед очима 24/7. Він також попереджає про наближення гіпо- та гіпеглікемії (низький та високий цукор). Із CGM досягнути компенсації значно простіше.

Про популярні моделі CGM можна прочитати ТУТ

Не інсуліном єдиним...

Так, інсулінотерапія — це єдиний на сьогодні спосіб лікування цукрового діабету 1-го типу. Завдяки інсуліну люди з ЦД1 можуть жити! Але ваш спосіб харчування та життя також важливі. Поняття «їм все що хочу і скільки хочу, і колю на те інсулін» — хибне. Інсулін — це анаболічний гормон, що може провокувати набір ваги. Збалансоване харчування з правильно підібраними дозами інсуліну — ключ до успіху.

Читайте також: Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Не приховуйте свій діабет

Люди з вашого оточення (близькі, друзі, колеги) повинні знати про ваш стан. Це необхідно для розуміння режиму дня та харчування, а також задля вашої безпеки — наприклад, на випадок гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).

Змініть голку!

Голки до інсулінових шприц-ручок потрібно регулярно змінювати, принаймні раз на день. Від цього, зокрема, залежить якість вашої компенсації.

Читайте також: Як часто міняти голки для інсулінової шприц-ручки?

Засоби від гіпо «на відстані витягнутої руки»

Людина з цукровим діабетом, зокрема 1-го типу, завжди повинна мати у вільному доступі засоби для лікування гіпоглікемії (сік, таблетки декстрози, цукор у стіках тощо) — низького рівня цукру в крові. А також зберігати у домашній аптечці препарати глюкагону (ГлюкаГен ГіпоКіт).

Досягнення VS. здоров'я

Навчання та досягнення — це важливо. Але не на шкоду власному здоров’ю: стрес через навчання = високий цукор = проблеми зі здоров’ям.

Діабет — це не соромно

Тут немає нічого ганебного. Ви не винні, що захворіли. Тож не потрібно соромитися робити ін’єкцію інсуліну в громадських місцях, якщо гіперглікемія застала зненацька.

Діабет вас не псує

Діабет — дисциплінує, вчить жити по-новому вас і вашу родину. І зовсім вас не псує, а вимагає чуйного та уважного ставлення до себе.

 


Читайте також:

5 лайфхаків, як зменшити потребу в інсуліні при діабеті

Нещодавно діагностований діабет 1-го типу: що потрібно знати?

4 способи зберегти позитивний настрій, якщо у вас діагностували діабет

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали