5 причин високого рівня цукру в крові зранку

Стабільно прокидаєтеся з високим цукром вранці? Причин може буде декілька: недолік базального інсуліну, закупорка канюлі помпи або, так званий, «хвіст» від з'їденої ввечері піци тощо.  

Про найпоширеніші причини ранкової гіперглікемії — далі.

5 причин високого рівня цукру в крові зранку - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


1. Нічна гіпоглікемія

Високий цукор може бути наслідком не лише нестачі інсуліну, але й його надлишку. Згадаймо, що таке «рикошет». Рикошет — це підвищення рівня цукру в крові після перенесеної гіпоглікемії (падіння рівня цукру в крові нижче 3,9 ммоль/л) або так звана постгіпоглікемічна гіперглікемія. Організм сприймає гіпоглікемію, як загрозу — рівень гормонів стресу зростає, з резервів вивільняється глюкоза, рівень цукру в крові зростає. Чому це відбувається? У людських генно-інженерних інсулінів є виражений пік дії в нічний час, що може не відчуватись вночі. А може бути забагато базального інсуліну. Тому, в таких ситуаціях спробуйте перевірити ваш рівень глюкози в крові о 3.00-4.00.

Читайте також: Нічна гіпоглікемія: 6 способів запобігти падінню рівня цукру в крові вночі

2. Недостатньо бази 

(вечірнього базального генно-інженерного інсуліну або вечірнього аналогового базального інсуліну, який деякі можуть вводити і зранку)

Потреба в інсуліні може змінюватися з часом. У когось ці зміни відбуваються досить часто, а у когось діабет поводиться більш-менш стабільно. Це залежить і від супутніх хронічних захворювань, які можуть давати загострення, що веде до збільшення потреби у базі, і від менструального циклу у жінок, супутніх препаратів тощо. Якщо в результаті перевірки нічної бази (0.00, 4.00, 6.00, 8.00) ви бачите, що цукор плавно і поступово підвищується при відсутності гіпо-, швидше за все має місце недолік базального інсуліну. Така ситуація буде повторюватись щодня. Пам'ятайте, що недолік бази завжди веде до зростання потреби в ультра/короткому інсуліні протягом дня.

Читайте також: Перевірка дози нічного базального інсуліну

3. Ранкова «зоря»

Феномен ранкової зорі — це цілком природне і нормальне явище. Це фізіологічне підвищення рівня цукру крові через те, що організм в ранні ранкові години починає готуватися до пробудження. Рівень гормонів наднирників різко підвищується, печінка вивільняє глюкозу з резервів, рівень цукру в крові зростає. Як правило, феномен РЗ спостерігається в проміжок з 4-7 годин ранку або безпосередньо після пробудження.

4. «Хвіст» від вечері

Хвіст — це відтерміноване підвищення рівня цукру в крові (починається зазвичай через 2-4 години після їжі) через вживання великої кількості білково-жирової їжі. У когось це явище трапляється виключно після складних продуктів на кшталт піци, ролів тощо. А у когось і від жирної качиної грудки чи стейка, якщо з'їсти порцію більше звичного. Якщо повечеряти такою «хвостатою» їжею, цілком є ймовірність лягти спати з нормальним цукром, а посеред ночі виявити гіперглікемію. Але це підвищення не буде дуже вираженим, в середньому +2.7-3.0 ммоль/л.

Читайте також: Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?

5. Помилка при введенні інсуліну або порушення його надходження

В цьому випадку гіперглікемія вранці буде мати епізодичний характер. Тобто помилка при введенні = гіперглікемія вранці. Мова про порушення техніки ін'єкцій і як наслідок:

  • потрапляння в ліпогіпертрофію
  • потрапляння в судину і втрата дози інсуліну з місця проколу разом з кров'ю
  • зіпсований інсулін, який не працює

Якщо говорити про порушення надходження інсуліну, тут мають місце:

  • закупорка канюлі
  • запалення в місці інфузії
  • кристалізація інсуліну
  • велика кількість бульбашок в резервуарі тощо

Читайте також:

Словник діабетичних термінів. Частина 2

Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити?

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram