Як позбавитися від резистентності до інсуліну при цукровому діабеті 1-го типу?

Що робити, якщо ви вважаєте, що у вас резистентність до інсуліну (ІР)?

Позбавляємося від ІР покроково разом з експерткою «Мій цукровий», спеціалісткою зі здорового способу життя та діабет-блогеркою з 20-ти річним стажем ЦД1 — Оленою Філатовою.

Як позбавитися від резистентності до інсуліну при цукровому діабеті 1-го типу? - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 20 років), авторка блогу про корисне харчування. 


Можна вважати, що ви резистентні [або стійкі] до інсуліну, якщо вам потрібно більше 1 ОД інсуліну на 1 кг маси тіла на день [для дорослих]. Однак, такі дози цілком реально можна наїсти. Тому суттєвою резистентністю, згідно ADA (American Diabetes Association), вважається потреба:

2 ОД/кг маси на добу, або ж 200 ОД інсуліну на добу

Що робити?

1. Визначаємо свої параметри

Міряємо об'єм талії — понад 80 см чи менше; визначаємо зріст і вагу, рахуємо будь-яким калькулятором онлайн, чи є зайва вага. 

2. Складаємо план схуднення (якщо є зайва вага)

Геть 10-20% калорійності раціону, додати 15-30 хвилин фізнавантаження на день. Резистентність сама по собі заважає схудненню. 

3. Розбираємося з усіма можливими причинами

Є й інші причини резистентності до інсуліну. Наприклад, приймання деяких ліків, як-от, оральних контрацептивів (ОК), глюкокортикоїдів, атипових нейролептиків. Виписуємо список, читаємо інструкції, йдемо до лікаря радитися. 

4. Робота інших органів

Якщо десь є запалення, дисбаланс — це може відображатися на чутливості до інсуліну. Записуємося до сімейного терапевта, якщо незрозуміло, де шукати. 

5. Стреси

Частина здорового способу життя — вміння правильно справлятися зі стресом. Доведено, що медитації можуть допомогти нормалізувати тиск і рівень цукру в крові. За необхідності зверніться до спеціаліста (психолога), він, зокрема, може допомогти вам впоратися з діабетичним вигораням

Ці причини найчастіше позначаються на ваших дозах. Їх можна скоригувати — у ваших руках зайнятися раціоном, фізнавантаженням, пройти обстеження і ввести хроніку в ремісію. 

Але можуть бути стани, на які складніше впливати: деякі пухлини (глюкоганома), генетичні захворювання (синдром Кушинга), гормональні коливання (вагітність, пубертат) — усе це також може бути причиною суттєвої резистентності.

Іноді збільшення доз інсуліну не потрібно лякатися і ніяк не потрібно лікувати. Наприклад, мої дози в третьому триместрі вагітності на сніданок були 75 ОД. Я не набрала вагу, навпаки, дуже схудла. Просто цей інсулін був потрібен у той момент організму. 

Які добові дози інсуліну у вас? Пишіть у коментарях.


Читайте також:

Інсулінорезистентність: 6 популярних запитань і відповідей

5 фактів про інсулінорезистентність, які варто знати кожному

10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну
 

Ми в Instagram та Telegram