Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: Що говорять експерти

При інсулінозалежному ЦД заняття, яким зазвичай найлегше насолоджуватися, коли заборони низькі, а спонтанність висока, доводиться поєднувати з турботами про контроль рівня цукру в крові і про те, як розташувати тіло, щоб захистити свій CGM або інсулінову помпу.

Давайте дізнаємося, що рекомендують експерти людям із ЦД1 аби підвищити їхні шанси на задовільне сексуальне життя.

Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: Що говорять експерти - изображение

Експерти:

  • Фахівці з лікування та навчання діабету (DCES – diabetes care and education specialists), а також автори книги «Секс та діабет: Для нього та для неї» – Дженіс Роззлер та Донна Райс; Гарі Шейнер (DCES), директор Integrated Diabetes Services у Пенсільванії.
  • Алісія МакОліфф-Фогарті, клінічний психолог із Нью-Йорка, яка живе з ЦД1.
  • Діабет-блогерка (ім'я приховано)

«Важливо знайти власні способи досягнення близькості з партнером»

Секс та рівень глюкози

Секс – це фізичне навантаження. А фізичне навантаження часто може призвести до зниження рівня цукру на крові. До того ж, це іноді непередбачуваний вид фізичного навантаження, який може сильно коливатися за інтенсивністю та тривалістю.

За словами Алісії МакОліфф-Фогарті, клінічного психолога з Нью-Йорка, яка живе з ЦД1, ось лише невеликий список факторів, які важливо враховувати перед заняттям сексом людині з інулінзалежним діабетом:

  • що ви їли,
  • як багато ви займалися спортом до того,
  • наскільки ви напружені,
  • на якому етапі менструального циклу знаходиться жінка,
  • наскільки ви збуджені,
  • тощо.

«Між сексом і звичайними фізичними вправами, такими як пробіжка, наприклад, є одна велика різниця – ви не часто випиваєте перед пробіжкою. Алкоголь не рідко може передувати заняттю С. І це може ще більше ускладнити управління рівнем цукру в крові», – говорить Дженіс Роззлер (DCES).

«Людям із ЦД1 потрібно враховувати не лише низький рівень цукру. Хвилювання та збудження від нового партнера чи досвіду також можуть призвести і до підвищення рівня глюкози у крові», – пояснює Роззлер.

Ніхто не говорить про те, що люди із ЦД1 повинні уникати сексу. Але, щоб не зіпсувати весь досвід, може знадобитися невелика підготовка. Перевірте рівень ЦК перед тим, як зайнятися С. і будьте відкриті зі своїм партнером щодо того, як ви почуваєтеся.

Що робити, якщо у вас низький рівень цукру

Ви повинні постаратися якнайшвидше усунути гіпоглікемію, навіть якщо це означатиме припинення заняття сексом. Найкраще (і найшвидше!) рятують від гіпо спеціальні засоби, що складаються із чистої D-глюкози: соки, гелі, таблетки. Тримайте їх поблизу!

Звісно, ​​легше сказати, ніж зробити! Оскільки мало хто уявляє собі сексуальний контакт із коробкою соку. Може виникнути спокуса відмовитися від можливої ​​незручної зупинки, щоб лікувати низький рівень цукру. АЛЕ це буде помилкою №1! Ви, мабуть, уже знаєте про небезпеку нелікованої гіпоглікемії.

Ви також повинні враховувати, що секс при низькому рівні цукру не принесе вам такого задоволення.

За словами Гарі Шейнера, директора Integrated Diabetes Services у Пенсільванії:

«Малоймовірно, що людина зможе досягти оргазму при гіпоглікемії. Тому продовження сексу при явно низькому рівні цукру в крові загрожує обернутися розчаруванням».

Щоб уникнути незручності, під час вимушеної зупинки для лікування гіпо, важливо спілкуватися. Ви можете сказати своєму партнерові: «Ого, ти мене виснажив! Давай перервемося на хвилинку». І перейти до пасивнішої діяльності, наприклад, зробити масаж, поки рівень цукру не прийде в норму.

Діабет-блогерка, 30 років, стаж ЦД1 – 11 років:

«Гіпо під час сексу – абсолютна норма для мене. Рішення – пакетики цукру в кожній кишені. Нас із хлопцем це абсолютно не бентежить!»

Чи від'єднувати CGM та помпу?

Рішення про те, чи залишати пов'язані з діабетом пристрої, такі як інсулінова помпа або безперервний монітор глюкози (CGM), підключеними під час сексу, є індивідуальним.

За словами Дженіс Роззлер (DCES), інсулінова помпа на тілі, з підключеними трубками може призвести до того, що ви почуватиметеся трохи більш скутими під час сексу, але це не повинно стати серйозною перешкодою для приємного проведення часу.

Якщо ви все ж таки вирішили від'єднати помпу, і ваш рівень ЦК при цьому знаходиться в межах норми, то, швидше за все, вистачить години або двох, перш ніж буде потрібно повторне приєднання. Особливо з огляду на можливе падіння рівня цукру в крові внаслідок сексуальних навантажень. Тим не менш, будьте обережні, щоб не заснути, коли задоволення закінчиться.

«Я соромлюся свого тіла через діабет...»

Опитування показали, що більшість людей (особливо жінок) як з діабетом, так і без нього вважають, що краще виглядають в одязі, ніж без нього. Люди з ЦД1, звичайно, стикаються з додатковою самокритикою через пристрої на своєму тілі, шрами та синці від цих пристроїв та місць ін'єкцій. А також нерівностей, спричинених скупченням жиру під шкірою від ін'єкцій (відоме як ліпогіпертрофія).

Чергування місць ін'єкцій може допомогти запобігти появі шишок та ліпогіпертрофій. Але найважливішим є відкритість та чесність зі своїм партнером. Якщо ви почуваєтеся ніяково, коли роздягаєтеся, через синці від місць інфузій, скажіть про це.

«Жодне тіло не є ідеальним. Не варто порівнювати себе із кінозірками. Те, що ви бачите на екрані – це фантазія», – нагадує Роззлер.

Зрештою, пам'ятайте, що ці пристрої (CGM, помпа) підтримують ваше життя та здоров'я. І що такий вид не відштовхне жодного партнера, який вартий вашого часу у спальні!

Діабет-блогерка, 30 років, стаж ЦД1 – 11 років:

«Мій хлопець запевняє, що будь-яке медичне обладнання – це останнє, на що він звертає увагу під час занять сексом, якщо ви розумієте, про що я».

Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: Що говорять експерти - 2 изображение

Чи говорити партнерові про свій діабет?

Може виникнути спокуса не казати про свій діабет новому партнерові або не обговорювати з постійним партнером, як справи з вашим цукром у крові в даний момент, боячись зіпсувати настрій. Але це буде помилкою №2!

Наскільки ви заглибитеся в цю тему, може залежати від особистих уподобань чи ситуації. Якщо це спонтанна зустріч із новим партнером, то цілком можна звести розмову до кількох пунктів. Якщо у вас в анамнезі є випадки, коли ви непритомніли під час фізичних вправ, вам слід хоча б попередити партнера про те, на які симптоми слід звернути увагу.

Що може піти не так

Якщо ви вважаєте, що зараз не час читати про сексуальну дисфункцію та ЦД1 – пропустіть цей розділ!

Для тих, хто читає далі, давайте спочатку перейдемо до двох найважливіших пунктів цього розділу:

1. Якщо у вас ЦД1 і ви відчуваєте ту чи іншу форму сексуальної дисфункції, ви не самотні. Це дуже часто зустрічається як у чоловіків, так і у жінок різного віку з цим захворюванням.
2. Існує безліч методів лікування, які можуть допомогти.

Люди з ЦД1 більш схильні до сексуальної дисфункції, ніж люди без ЦД1. Це пов'язано, в основному, з коливаннями рівня цукру в крові, підвищеною ймовірністю серцево-судинних захворювань та проблем із кровообігом, а також додаткового психічного та емоційного тиску, пов'язаного з хронічним захворюванням. Стрибки цукру в крові можуть призвести до пошкодження чутливих нервових закінчень, змінити хімічний склад тіла, роблячи секс менш приємним і збільшити ймовірність депресії.

Наступні проблеми можуть заважати сексуальному життю людей із ЦД1:

  • депресія
  • низьке лібідо
  • еректильна дисфункція
  • сухість піхви
  • ретроградна еякуляція
  • знижена самооцінка
  • перепади настрою
  • несприйняття власного тіла через діабет
  • страх гіпо
  • тощо

Якщо проблема є, обговоріть це з вашим лікарем або фахівцем з психічного здоров'я. Пропоновані методи лікування можуть бути як простими, наприклад, виділення часу та простору для більшої прелюдії, інтимний гель-змазка та спілкування; так і комплексними, наприклад, лікування депресії або медичні засоби, які допомагають упоратися з проблемами ерекції.

Використовуйте лубрикант

Хронічно високий рівень цукру в крові може викликати зміни в хімічному складі організму та призвести до сухості піхви у жінок із ЦД1. Це може статися навіть за повного збудження. У зв'язку з цим експерти говорять, що лубриканти мають бути основним засобом для здорового сексуального життя з діабетом.

«Використовуйте їх! Є багато типів: розігріваючі, ароматизовані, зі смаком тощо. Якщо вам не подобається один, спробуйте інший. Шукайте те, що підходить саме вам», – каже Дженіс Роззлер (DCES).

Що може зробити ваш партнер

Хоча ніхто не може повністю взяти на себе турботи щодо контролю рівня цукру в крові, з якими стикається людина з ЦД1, уважний та дбайливий сексуальний партнер може суттєво змінити ситуацію.

Одна з найважливіших речей, яку може зробити сексуальний партнер людини з ЦД1 – це не сприймати близько до серця будь-які невдачі в спальні. Ні для кого не існує гарантії гарного сексу, і корисно пам'ятати, що ЦД1 просто ставить ще кілька перешкод на шляху до щасливого фіналу.

«Зрозумійте, що проблеми з ерекцією або оргазмом у вашого партнера ніяк не пов'язані з вами і ніхто в них не винен», – каже Роззлер.

Хоча будь-який хороший партнер має бути готовий і бажати допомогти у разі виникнення проблем із контролем рівня цукру в крові, ще одна гідна захоплення риса – дати своєму партнеру простір та довіру, щоб він сам займався своїм здоров'ям.

Відпустіть себе і насолоджуйтесь

У житті з ЦД1 немає нічого такого, що могло б утримати вас від здорового сексуального життя.

Так само, як ви повинні відкинути будь-які очікування, що у вас не може бути здорового сексуального життя, ви також повинні відкинути якомога більше упереджених уявлень про те, як має виглядати ваше сексуальне життя. Життя з ЦД1 відрізняється від звичайного життя, причому в усіх відношеннях.

Ваше сексуальне життя може бути трохи іншим. Вам може знадобитися більше часу, використання інтимного гелю-змазки або ліків. Але ви, безумовно, можете насолоджуватися близькістю. 

Корисна література по темі: 
Дженіс Роззлер та Донна Райс «Секс і діабет: Для нього і для неї»

***Джерело: healthline.com