Що таке діабет типу 3с?

Ймовірно, ви чули про найпоширеніші типи діабету, такі як цукровий діабет 1 типу (ЦД1), цукровий діабет 2 типу (ЦД2) та гестаційний (або діабет вагітних). Але насправді існує багато інших типів діабету, які не так добре відомі. Один з них — діабет типу 3с.

Що таке діабет типу 3с? - изображение

Що таке діабет 3c типу?

Діабет 3c типу, відомий також як панкреатогенний, панкреатичний або панкреопривальний діабет, розвивається, коли підшлункова залоза зазнає пошкоджень, які впливають на її здатність виробляти інсулін. Такі захворювання, як хронічний панкреатит та муковісцидоз, можуть призвести до пошкодження підшлункової залози, що спричиняє діабет. Видалення підшлункової залози (панкреатектомія) також призводить до розвитку діабету типу 3c.

Діабет — це захворювання, яке виникає, коли рівень глюкози (цукру) в крові занадто високий. Він розвивається, коли підшлункова залоза не виробляє або виробляє недостатньо гормону інсуліну, або організм не реагує на дію інсуліну належним чином.

Підшлункова залоза виконує дві основні функції:

  • Екзокринна функція: вироблення ферментів, які допомагають травленню.
  • Ендокринна функція: виділення гормонів (переважно інсулін і глюкагон), які контролюють рівень цукру в крові.

Пошкодження підшлункової залози, що призводить до діабету 3с типу, часто також впливає на здатність підшлункової залози виробляти ферменти, які допомагають травленню. Цей стан називається екзокринною недостатністю підшлункової залози (ЕНПЗ).

Наскільки поширений діабет типу 3c?

За оцінками дослідників, діабет типу 3с становить від 1% до 9% усіх випадків діабету. Цей тип діабету не так добре відомий, і людям з ним часто ставлять неправильний діагноз діабету 2 типу.

У чому різниця між діабетом 1-го, 2-го та 3-го типів?

Основна відмінність між цими типами діабету полягає в тому, що їх викликає.

Діабет 1 типу — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система з невідомих причин атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Люди з діабетом 1-го типу завжди потребують інсуліну, щоб контролювати свій стан.

Діабет 2 типу розвивається, коли організм не виробляє достатньо інсуліну та/або клітини організму не реагують нормально на інсулін (інсулінорезистентність). Люди з діабетом 2 типу можуть контролювати свій стан за допомогою змін у способі життя, пероральних препаратів та/або інсуліну.

⇒ Діабет типу 3c виникає внаслідок пошкодження підшлункової залози, яке не є аутоімунним. У людей з типом 3c часто також не вистачає ферментів, які підшлункова залоза виробляє для травлення. При цьому типі кількість інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою, може змінюватися. Деякі люди приймають пероральні ліки від діабету, а інші потребують інсуліну, щоб контролювати стан.

Захворювання, що можуть спричинити діабет 3c типу

Тип 3c пов'язаний з багатьма іншими станами, які впливають на підшлункову залозу, такими як:

  • гострий панкреатит
  • хронічний панкреатит
  • рак підшлункової залози
  • муковісцидоз
  • гемохроматоз
  • панкреатектомія (видалення підшлункової)

Симптоми діабету 3c типу

Ознаки, на які слід звернути увагу, можуть включати:

  • невмотивована втрата ваги
  • біль у шлунку
  • відчуття більшої втоми, ніж зазвичай
  • метеоризм
  • діарея
  • жирний або маслянистий стілець
  • гіпоглікемія (або низький рівень цукру в крові)

Крім того, люди з діабетом типу  3с можуть відчувати загальні симптоми діабету, такі як сухість у роті, сильна спрага, часте сечовипускання, втома, нечіткість зору, поколювання у кінцівках тощо.

Якщо ви помітили будь-який з цих симптомів або маєте якісь занепокоєння, проконсультуйтеся з вашим лікарем. 

Як діагностується діабет типу 3c?

Лікарям може бути важко діагностувати діабет 3c типу. Це пов'язано з тим, що він не є добре відомим типом діабету. Лікарі схильні помилково діагностувати його як цукровий діабет 2 типу, який є набагато більш поширеною формою. Якщо у вас є відоме захворювання підшлункової залози (Див. вище), діагностувати тип 3c не так складно.

Щоб діагностувати тип 3c, лікар повинен підтвердити діабет, підтвердити пошкодження підшлункової залози та виключити інші типи діабету.

Для цього можуть призначити наступні аналізи:

  • Рівень глюкози (цукру) в крові натще;
  • Глікований гемоглобін A1C;
  • Візуалізаційні тести, такі як комп'ютерна томографія (КТ), які можуть допомогти виявити пошкодження підшлункової залози;
  • Аналізи крові підшлункової залози — можуть перевірити функцію підшлункової залози. Вони вимірюють рівень певних травних ферментів, які виробляє підшлункова залоза. Якщо результати ненормальні, вони можуть допомогти підтвердити пошкодження підшлункової залози.
  • Панель аутоантитіл до діабету, щоб виключити цукровий діабет 1 типу.

Контроль та лікування

Лікування діабету 3c типу залежить від його основної причини та від того, яка частина підшлункової залози пошкоджена (або видалена хірургічним шляхом).

Люди з цим захворюванням зазвичай приймають пероральні цукрознижувальні препарати (наприклад, метформін) та/або інсулін (за допомогою ін'єкцій або інсулінової помпи).

Ваші потреби в лікуванні можуть змінюватися з часом, якщо ваша підшлункова залоза стає більш пошкодженою. Наприклад, спочатку для контролю рівня цукру в крові може бути достатньо перорального препарату. Але з часом вам може знадобитися інсулін, щоб підтримувати рівень цукру в крові в межах норми, якщо підшлункова залоза виробляє все менше і менше інсуліну.

Інші стратегії управління діабетом 3c типу включають:

  • Моніторинг рівня цукру в крові
  • Здорове збалансоване харчування
  • Фізична активність
  • Регулярні візити до лікаря, щоб контролювати, наскільки добре працює ваш план лікування

Чи можна запобігти діабету типу 3c?

Єдиний спосіб запобігти діабету 3с типу — це спробувати запобігти основним захворюванням, які його спричиняють, якщо це можливо. Спадкові захворювання, такі як муковісцидоз та спадковий панкреатит, не можна попередити. Але є кроки, які ви можете зробити, щоб спробувати запобігти набутому панкреатиту, наприклад, відмова від шкідливих звичок, зокрема вживання алкоголю, та підтримання здорового рівня тригліцеридів.

Коли варто звернутися до лікаря щодо діабету типу 3c?

Якщо у вас є захворювання підшлункової залози, наприклад, хронічний панкреатит або гемохроматоз, поговоріть зі своїм лікарем про ризик розвитку діабету 3c типу.

Швидше за все, він призначить вам регулярні аналізи для моніторингу діабету.

 

Джерела: my.clevelandclinic.org, diabetes.org.uk


Читайте також:

 Типи цукрового діабету: повний список

Глюкоза і мозок: чому хворобу Альцгеймера називають діабетом 3-го типу?

Норма цукру в крові: повна інформація про показник