Ремісія діабету 2-го типу: що це означає та як її досягти?

Люди з діабетом 2-го типу часто дивуються, коли дізнаються, що вони можуть «повернути» свій діабет назад або перевести його в стан ремісії. Це не означає повне зцілення від діабету, проте має ряд переваг для здоров'я, зокрема зниження ризику розвитку важких ускладнень ЦД.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися, що означає ремісія діабету 2-го типу, як її досягти та чому це важливо.

Ремісія діабету 2-го типу: що це означає та як її досягти? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке ремісія діабету 2-го типу?

Ремісія цукрового діабету 2-го типу — це коли рівень глюкози (або цукру) в крові опускається нижче діабетичного діапазону і залишається у цих межах щонайменше три місяці без необхідності прийому цукрознижувальних препаратів.

З медичної точки зору, це означає, що рівень глікогемоглобіну A1С нижче 6,5%. Це визначення було узгоджено групою міжнародних експертів з Diabetes UK, Американської діабетичної асоціації (ADA) та Європейської асоціації з вивчення діабету.

Завдяки довготривалому зниженню рівня цукру в крові до недіабетичного діапазону, симптоми діабету [та будь-яка нова шкода, яку він може завдати вашому організму], призупиняються. Це не означає, що діабет зник назавжди, оскільки рівень цукру в крові може знову підвищитися. І вам все одно потрібно стежити за своїм харчуванням, підтримувати належний рівень фізичної активності, регулярно проходити обстеження та лікувати будь-які наявні ускладнення ЦД [якщо вони у вас є]. Але це означає, що ви, швидше за все, почуватиметеся краще і побачите покращення стану здоров'я в довгостроковій перспективі.

Чому це важливо? Або, які переваги ремісії діабету 2-го типу

Перебування в ремісії та утримання рівня цукру в крові у межах нормальних значень протягом тривалого часу може знизити ризик розвитку важких ускладнень, пов'язаних з діабетом, таких як інфаркт, інсульт та втрата зору.

Для деяких людей з діабетом 2-го типу досягнення ремісії може допомогти знизити кров'яний тиск, рівень холестерину, нормалізувати вагу. Все це може мати значний вплив на ваше повсякденне самопочуття та здоров'я, а також на здоров'я в довгостроковій перспективі.

Щоденні переваги можуть включати: 

  • прийом меншої кількості ліків (або відмова від ліків від діабету) 
  • покращення самопочуття, більше енергії та кращий сон 
  • відчуття більшого контролю над своїм тілом

Довгострокові переваги можуть включати: 

  • менший ризик серцевого нападу та інсульту 
  • менший ризик втрати зору
  • менший ризик ампутації кінцівок

Як досягти ремісії діабету 2-го типу?

Ремісія можлива для багатьох людей, які живуть з цукровим діабетом 2-го типу. Найпереконливіші докази, які існують сьогодні, свідчать про те, що діабет 2-го типу може перейти в ремісію завдяки зниженню ваги*. 

*Втрата ваги не обов'язково призведе до ремісії у всіх людей з ЦД2: є випадки, коли людям не вдавалося знизити рівень цукру в крові нижче діабетичного діапазону без застосування ліків, незважаючи на схуднення/нормалізацію ваги.

Причини виникнення ЦД2 численні та складні, але в багатьох випадках його спричиняє накопичення жиру в печінці та підшлунковій залозі.

Печінка та підшлункова залоза є життєво важливими органами, які контролюють рівень цукру в крові. Підшлункова залоза відповідає за вироблення інсуліну — гормону, який знижує рівень цукру в крові. Печінка підтримує постійний рівень цукру в крові, зберігаючи і вивільняючи глюкозу, коли це необхідно. Але накопичення жиру в печінці та підшлунковій залозі може завадити їм працювати належним чином та підтримувати рівень цукру в крові в безпечному діапазоні.

Схуднення може допомогти зменшити кількість жиру, що накопичується в цих органах, і знову «запустити» їхню роботу з контролю рівня глікемії. Для деяких людей це означає, що вони можуть припинити приймати цукрознижувальні ліки і перейти в стадію ремісії діабету 2-го типу.

Ще кілька важливих моментів наостанок:

⇒ Шанси на ремісію тим вищі, чим раніше ви спробуєте досягти її після встановлення діагнозу діабету 2-го типу.

⇒ Ви можете входити і виходити з ремісії. Деякі люди залишаються в ремісії роками; інші виявляють, що рівень цукру в крові знову підвищується через деякий час, якщо вони набирають вагу, і виходять з ремісії.

⇒ Залишатися у стані ремісії може бути непростим завданням. Окрім власного бажання та докладання зусиль, вам може знадобитися підтримка (лікаря, близьких), щоб утримувати вагу на оптимальному для вас рівні та запобігти повторному накопиченню жиру в печінці та підшлунковій залозі.

⇒ Будь-який час, проведений зі здоровим рівнем цукру в крові може принести користь. А якщо ви вийдете з ремісії, можна знову повернути рівень цукру в крові до недіабетичного діапазону.

⇒ Незалежно від того, досягнете ви ремісії чи ні, робота над собою та схуднення принесе багато інших переваг для здоров'я!


Читайте також:

Фаза ремісії або «медовий місяць» діабету 1-го типу

Словник діабетичних термінів. Частина 2

Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

 

Ми в Instagram та Telegram