Споживання червоного та переробленого м'яса збільшує ризик діабетичної нефропатії, як показало дослідження

Нове дослідження виявило тісний зв'язок між споживанням червоного та переробленого м'яса та важким ураженням нирок у жінок з діабетом.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Споживання червоного та переробленого м'яса збільшує ризик діабетичної нефропатії, як показало дослідження - изображение

Діабетична нефропатія (ДН) — важке ускладнення цукрового діабету (ЦД), що характеризується підвищеним артеріальним тиском (АТ), зниженням функції нирок і значною альбумінурією (наявність білка у сечі), яка може перерости в термінальну стадію ниркової недостатності (ТНН).

Зі зростанням поширеності діабету ДН стає все більш поширеним явищем, що зумовлює потребу в ефективних стратегіях профілактики.

Читайте також: Як зрозуміти, що діабет впливає на ваші нирки?

Дієти з високим вмістом червоного і переробленого м'яса пов'язані з підвищеним окислювальним стресом і запаленням — факторами, що можуть сприяти розвитку діабетичної нефропатії.

У нещодавньому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Scientific Reports, вчені вивчали зв'язок між споживанням червоного (включаючи яловичину, баранину та різні субпродукти), переробленого (ковбаси, консерви тощо) та білого (птиця, риба) м'яса та ймовірністю розвитку ураження нирок і діабетичної нефропатії (ДН) у 105 жінок з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) у віці 30-65 років і 105 осіб контрольної групи.

Споживання червоного, білого та переробленого м'яса та ймовірність розвитку ураження нирок і діабетичної нефропатії (ДН) у жінок: контрольне дослідження

Дієтологи оцінювали раціон харчування за допомогою опитувальника частоти прийому їжі (Food Frequency Questionnaire / FFQ). Функцію нирок оцінювали за швидкістю клубочкової фільтрації (ШКФ) та рівнем азоту сечовини крові (АСК); а ДН визначали за співвідношенням альбуміну до креатиніну 30 мг/г або вище у випадковому зразку сечі. Також реєстрували АТ і біохімічні маркери, зокрема рівень цукру в крові натще, ліпідний профіль і функціональні проби нирок. Демографічні дані та рівень фізичної активності учасників були задокументовані за допомогою опитувальників.

Результати:

⇒ Харчова поведінка та загальний стан здоров'я змінювалися залежно від рівня споживання м'яса. Учасники, які споживали більше червоного м'яса, мали значно підвищений рівень цукру в крові натщесерце та креатиніну.

⇒ Споживання білого м'яса обернено корелювало з діастолічним артеріальним тиском (ДАТ) і загальним холестерином (ЗХС), що вказує на потенційні переваги для серцево-судинної системи.

⇒ Збільшення споживання білого м'яса було пов'язане зі зниженням рівня глікогемоглобіну A1С, тригліцеридів (ТГ) та альбуміну в контрольній групі; і, навпаки, більше споживання переробленого м'яса було пов'язане з вищими показниками цукру в крові натще та креатиніну в обох групах.

⇒ Високе споживання червоного та переробленого м'яса було безпосередньо пов'язане з підвищеним ризиком діабетичної нефропатії; і, навпаки, високе споживання білого м'яса було пов'язане зі зниженням ймовірності розвитку ДН на 80%.

⇒ Підвищене споживання червоного та переробленого м'яса також було достовірно пов'язане з підвищеним ризиком мікроальбумінурії та тяжкої альбумінурії; на противагу цьому, збільшення споживання білого м'яса було пов'язано зі зниженням ризику цих станів.

Подальший аналіз показав, що високе споживання червоного і переробленого м'яса корелювало зі зниженням ШКФ і підвищенням рівня азоту сечовини крові (АСК), що підкреслює потенційний вплив на нирки цих продуктів харчування.

Джерело: News-Medical.Net


Читайте також:

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

Новий біомаркер сечі може допомогти попередити ниркову недостатність у людей з діабетом. Дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram