Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Результати дослідження, опубліковані в журналі Diabetes Care, підкреслюють важливість підтримки певного рівня глікованого гемоглобіну HbA1c для уникнення проліферативної діабетичної ретинопатії та макроальбумінурії у людей з цукровим діабетом 1-го типу.

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті - изображение

«Наше дослідження точно визначає довгострокові рівні цукру, які дозволяють уникнути ускладнень цукрового діабету», — сказав Ханс Й. Арнквіст (Hans J. Arnqvist), д.м.н., проф. каф. ендокринології та біомедичних і клінічних наук Лінчепінгського університету, Швеція, у прес-релізі. «Ці знання можуть підвищити мотивацію людини тримати рівень цукру в крові під контролем».

У популяційному обсерваційному дослідженні «Судинні діабетичні ускладнення в Південно-Східній Швеції» взяли участь 447 чоловік віком до 35 років, у яких було діагностовано цукровий діабет 1-го типу в період з 1983 по 1987 рік у Південно-Східній Швеції. За учасниками спостерігали з моменту встановлення діагнозу до січня 2019 року. Дослідники оцінювали довгостроковий середньозважений рівень HbA1c та класифікували ускладнення, пов'язані з HbA1c.

Через 32 роки спостереження 64% учасників мали непроліферативну діабетичну ретинопатію, 27% — проліферативну діабетичну ретинопатію, 9% — без ретинопатії; 92% — мікроальбумінурію і 8% — макроальбумінурію. Особи з майже нормальним рівнем HbA1c не мали ретинопатії або макроальбумінурії.

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті - 2 изображение

  • Найнижчий рівень HbA1c, який асоціювався з проліферативною діабетичною ретинопатією, становив 7,3%;
  • Найнижчий рівень HbA1c, пов'язаний з макроальбумінурією, становив 8,1%.

Поширеність проліферативної діабетичної ретинопатії та макроальбумінурії зростала зі збільшенням рівня HbA1c, і 74% пацієнтів з проліферативною діабетичною ретинопатією та 44% з макроальбумінурією мали показник HbA1c понад 9,5%.

Поширеність обох ускладнень зросла на 32 році спостереження і виникала при нижчих рівнях HbA1c порівняно з аналізом даних дослідження на 20-24 році спостереження. Поширеність ретинопатії зросла з 14% у попередньому аналізі до 27%, а поширеність нефропатії — з 4% до 8%.

«Результати нашого дослідження показують, що люди з цукровим діабетом 1-го типу протягом щонайменше 32-х років повинні утримувати рівень глікованого гемоглобіну HbA1c нижче 7%, якщо вони хочуть повністю уникнути серйозних пошкоджень. Ризик ускладнень з боку очей та нирок зростає зі збільшенням рівня HbA1c», — зазначає Арнквіст у прес-релізі. «Наші висновки стосуються уникнення ускладнень, що виникають через пошкодження кровоносних судин. Але якщо у пацієнта є проблеми з низьким рівнем цукру в крові (гіпоглікемія) не можна так суворо контролювати рівень цукру в крові».

Джерела: diabetesjournals.org, healio.com


Читайте також:

Діабетична ретинопатія. Що це? Як лікувати?

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Як зрозуміти, що діабет впливає на ваші нирки?

 

Ми в Instagram та Telegram