Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

Якщо у вас є захворювання нирок та цукровий діабет, важливо стежити за споживанням деяких продуктів і певних поживних речовин.

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті - изображение

Нирки відповідальні за фільтрацію крові, виведення відходів життєдіяльності, вироблення гормонів, зміцнення кісток і регулювання балансу рідини та кров'яного тиску.

Цукровий діабет може підвищити ризик розвитку захворювання нирок: тривала гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) може пошкодити кровоносні судини, в тому числі ниркові. Як наслідок, може розвинутися важке ускладнення діабету — діабетична нефропатія (хронічна хвороба нирок, ХХН або діабетична хвороба нирок, ДХН).

Читайте також: Ускладнення діабету: діабетична нефропатія

Дієтичні рекомендації при захворюваннях нирок різняться залежно від стадії захворювання, але загалом передбачають контроль споживання цукру, натрію, калію і фосфору, а також білка.

Читайте також: Діабет: 3 головні правила у харчуванні для підтримання здоров'я нирок

Ось 5 видів продуктів, споживання яких варто обмежити або уникати при захворюваннях нирок і діабеті:

Продукти з високим вмістом натрію

Продукти з високим вмістом натрію не є корисними для людей із захворюваннями нирок і діабетом, оскільки надлишок натрію може перевантажувати нирки, що призводить до підвищення кров'яного тиску і накопичення рідини.

Такі продукти, як оброблене м'ясо (бекон, ковбаса, в'ялене м'ясо тощо), що виготовляється шляхом сушіння, соління, в'ялення або копчення, мають високий вміст натрію, і вам слід обмежити їхнє споживання, якщо у вас є проблеми з нирками при діабеті. Іншими прикладами оброблених продуктів з високим вмістом натрію є локшина швидкого приготування, заморожена піца, фаст-фуд.

Читайте також: Надмірне вживання солі підвищує ризик діабету 2-го типу. Результати нового дослідження

Продукти з високим вмістом фосфору

Здорові нирки можуть легко виводити надлишок фосфору з крові, але це не той випадок, коли у вас є захворювання нирок. Високий рівень фосфору в крові протягом тривалого періоду може підвищити ризик серцевих захворювань, послабити ваші кістки і збільшити ризик ранньої смерті.

Темні газовані напої містять фосфор, який використовується для запобігання знебарвлення, подовження терміну зберігання та надання смаку [цей тип фосфору легше всмоктується в кров, ніж той, що міститься в деяких продуктах харчування]. Квасоля і сочевиця також мають відносно високий вміст фосфору, тому важливо контролювати розмір порцій при їхньому споживанні.

Варто зазначити, що засвоєння фосфору може відрізнятися для різних джерел їжі: лише 40%-50% фосфору засвоюється з рослинних джерел, тоді як з тваринних — до 70%.

Продукти з високим вмістом калію

Якщо у вас проблеми з нирками, ваш організм не може виводити калій належним чином, що може призвести до підвищення рівня калію в крові. Якщо його не лікувати, це може спричинити втому, м'язову слабкість, проблеми з серцем і навіть смерть.

Ваш лікар може порекомендувати обмежити споживання фруктів з високим вмістом калію, таких як банани, авокадо, абрикоси, ківі та апельсини. Багато різновидів листових зелених овочів, таких як шпинат, мангольд і бурякова зелень, також містять велику кількість калію, і, можливо, їх потрібно вживати в помірних кількостях в рамках «ниркової» дієти. Картопля та батат також містять багато калію. 

Продукти, що містять доданий цукор

Якщо у вас захворювання нирок і діабет, краще обмежити споживання фруктових соків [залиште сік для лікування гіпоглікемії] та інших підсолоджених цукром напоїв, наприклад, газованої води. Ці напої, як правило, містять багато доданого цукру, що може спричинити різкі стрибки рівня глюкози в крові та підвищити ризик розвитку ускладнень діабету, зокрема, проблем з нирками.

Інші продукти з високим вмістом доданого цукру: хлібобулочні вироби, цукерки, печиво та пончики тощо.

Читайте також: 17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

Алкоголь

Вживання великої кількості алкоголю може негативно вплинути на функцію нирок. Алкоголь також може перешкоджати дії певних ліків, що використовуються для лікування діабету, збільшуючи ризик виникнення гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).

Проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо того, чи можете ви вживати алкоголь та у якій кількості.

Читайте також: Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю

 

Якщо у вас захворювання нирок і діабет, краще зменшити споживання цукру та деяких поживних речовин, зокрема натрію, калію і фосфору. Обмеження в харчуванні залежатиме від стадії захворювання нирок. Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем для отримання індивідуалізованих рекомендацій.


Джерело: healthline

Читайте також:

Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

5 міфів та фактів про захворювання нирок при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram