Новий біомаркер сечі може допомогти попередити ниркову недостатність у людей з діабетом. Дослідження

Дослідники виявили новий біомаркер ниркової недостатності, який може допомогти лікарям діагностувати захворювання на ранній стадії.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Новий біомаркер сечі може допомогти попередити ниркову недостатність у людей з діабетом. Дослідження - изображение

Нирки фільтрують всю кров в організмі від відходів, токсинів і зайвої рідини кожні 30 хвилин.

Хронічна хвороба нирок, ХХН (або діабетична нефропатія) виникає, коли нирки пошкоджені і більше не працюють так ефективно, як раніше. Це означає, що відходи і надлишок рідини можуть накопичуватися в організмі, та сприяти виникненню таких захворювань, як хвороби серця та інсульт.

Майже у всіх людей з діабетом 1-го типу з'являються певні ознаки функціональних змін у нирках протягом 2-5 років після встановлення діагнозу. Приблизно у 30-40% розвивається більш серйозне захворювання нирок, зазвичай протягом 10-30 років. Схожа ситуація при діабеті 2-го типу, за вийнятком того, що він розвивається зазвичай у більш старшому віці.

У міру прогресування ХХН нирки все більше втрачають свою функцію, аж поки не перестають працювати — стадія, відома як ниркова недостатність. Щоб вижити, пацієнти з нирковою недостатністю потребують трансплантації нирок або діалізу.

Альбумін — білок, що виробляється печінкою — вважається важливим діагностичним маркером захворювань нирок. Однак до 50% пацієнтів з діабетом з високим ризиком розвитку ХХН та нирковою недостатністю мають низький рівень альбуміну в сечі.

Нещодавно дослідники виявили, що, вищі рівні аденіну, метаболіту [речовини, що утворюються в організмі в результаті обмінних процесів], що виробляється нирками, пов'язані з вищими показниками ниркової недостатності.

Для дослідження вчені проаналізували дані аналізів сечі понад 1200 пацієнтів з діабетом і порушенням функції нирок з трьох міжнародних дослідницьких когорт, зокрема, афроамериканців, білої та європеоїдної раси. У кожній з груп дослідники виявили, що більш високі рівні аденіну були пов'язані з більш високими показниками ниркової недостатності. Це також стосувалося пацієнтів з низьким рівнем альбуміну в сечі.

Вищі рівні аденіну також були пов'язані з вищим ризиком смертності від усіх причин. Дослідники припустили, що метаболіт може також впливати на інші частини тіла.

Далі дослідники випробували препарат, який блокує вироблення аденіну на мишах з діабетом 2-го типу. Це допомогло не лише знизити рівень аденіну в організмі мишей, але й захистив їх від пошкодження нирок та потовщення ниркових стінок (гіпертрофія нирок) не впливаючи на рівень цукру в крові.

Найважливішим результатом цього дослідження, за словами вчених, є те, що тепер ми маємо потужний біомаркер, який може дозволити ідентифікувати пацієнтів з ранньою стадією ХХН, які мають ризик прогресування хвороби. 

Дослідники сподіваються також, що їхнє відкриття призведе до створення нових засобів діагностики та лікування ниркової недостатності.

 

Дослідження було опубліковане в Журналі клінічних досліджень (The Journal of Clinical Investigation).


Джерело: MedicalNewsToday

 

Читайте також:

Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті


 

Ми в Instagram та Telegram