Як зрозуміти, що діабет впливає на ваші нирки?

Більше третини людей з діабетом стикаються з ускладненням ЦД з боку нирок. Часто на ранніх стадіях вони не відчувають нічого незвичайного. Але тривале підвищення рівня цукру в крові, особливо якщо воно супроводжується високим кров'яним тиском, повільно і непомітно роз'їдає нирки. До того часу, як стають помітними типові ознаки, пов'язані із захворюванням нирок, як-от затримка води/набряки, нирки вже суттєво постраждали.

Як зрозуміти, що ваші нирки не в порядку? Коли звертатись до лікаря? Та що ви можете зробити для профілактики ураження нирок при ЦД?

Як зрозуміти, що діабет впливає на ваші нирки? - изображение

Що таке діабетична нефропатія?

Діабетична нефропатія (ДН) — це хронічне захворювання нирок, яке є серйозним ускладненням цукрового діабету 1-го та 2-го типу. Його також називають діабетичною хворобою нирок (ДХН)

ДН впливає на здатність нирок виконувати свою звичайну роботу з видалення кінцевих продуктів обміну речовин та зайвої рідини з організму. ДН небезпечна тим, що може призвести до термінальної (кінцевої) стадії ниркової недостатності. В такому випадку, пацієнту знадобиться проводити діаліз або трансплантацію нирки.

Як діабет викликає захворювання нирок?

Головну роль у розвитку та прогресуванні ДН відіграє нелікована чи недостатньо коригована гіперглікемія. Постіний високий рівень цукру в крові провокує низку метаболічних порушень, які в кінцевому результаті призводять до пошкодження судинної стінки ниркових клубочків та порушення кровотоку через нирки, підвищення тиску та проникності судинної стінки.

Через пошкодження судин відбувається порушення основних функцій нирок — фільтрації рідини та електролітів для підтримання водного балансу та накопичення кінцевих продуктів обміну речовин, які нирки мали б виводити з сечею (азотні сполуки, креатинін, сечовина та ін.).

Фактори ризику ураження нирок при ЦД

Діабетична нефропатія розвивається повільно. Статистика показує, що захворювання нирок рідко зустрічається у людей, які хворіють на діабет менше ніж 10 років. Крім того, якщо у людини немає клінічних ознак нефропатії через 20–25 років після початку діабету, у неї низький шанс його розвитку надалі.

Ймовірність виникнення та швидкість прогресування ДН вища у пацієнтів з неконтрольованою гіперглікемією та супутньою артеріальною гіпертензією. 

Додаткові фактори ризику розвитку ДН наступні:

  • Тютюнопаління;
  • Ожиріння;
  • Дієта з великим вмістом солі;
  • Низька фізична активність;
  • Серцево-судинні захворювання;
  • Сімейна історія хвороб нирок.

Які прояви ураження нирок на ранніх стадіях?

Більшість людей з діабетичною хворобою нирок на початкових стадіях не мають ніяких клінічних проявів. Єдиний спосіб дізнатися про стан ниркової функції — провести аналіз крові та сечі.

Ранні ознаки захворювання нирок у пацієнтів з ЦД:

  • Підвищене виділення білка альбуміну з сечею. Це найбільш рання ознака, яку можна оцінити за допомогою стандартного аналізу сечі.
  • Може спостерігатися збільшення ваги та набряки щиколоток. 
  • Підвищення кількості сечовипускань в нічний час (ніктурія). 
  • Підвищення показників артеріального тиску. 

Пізні ознаки захворювання нирок у людей з ЦД обумовлені підвищенням концентрації в крові азоту сечовини та креатиніну:

  • Нудота, блювота та/або втрата апетиту;
  • Слабкість і наростаюча стомлюваність;
  • Свербіж шкіри;
  • М'язові судоми (особливо в ногах);
  • Анемія;
  • Зменшення потреби в інсуліні (оскільки ушкоджені нирки більше не можуть розкладати його).

Коли звертатись до лікаря?

До лікаря слід звернутись при появі будь-яких ранніх ознак ураження нирок. Проте оптимальною тактикою для якомога ранішого виявлення захворювання будуть регулярні чек-апи з аналізом на протеїнурію.

Лікування ДН

Головний спосіб профілактики та лікування діабетичної нефропатії — нормалізувати рівень глікемії, а потім підтримувати його близько до цільового значення. Якщо рівень глюкози в крові хронічно підвищений або весь час коливається від гіперглікемії до гіпоглікемії, ефекту від інших методів лікування не буде.

Існують препарати, які здатні сповільнювати прогресування ураження нирок, завдяки зниженню артеріального тиску та ренопроективного ефекту. Ці препарати можуть дати «зворотний хід» розвитку ушкодження нирок та мають бути призначені одразу після встановлення факту мікроальбумінурії (наявності білка в сечі).

Також слід уникати прийому медикаментів, які мають негативний вплив на нирки, особливо не стероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

Всім пацієнтам з порушенням функції нирок слід дотримуватись низькосольової дієти Більшість лікарів-дієтологів рекомендує, знизити добову кількість білка до 10% від денного калоражу.

Поради щодо профілактики ураження нирок при ЦД

Профілактика є найкращим способом уникнути пошкодження нирок внаслідок діабетичної нефропатії.

  1. Контролюйте рівень глюкози в крові, уникайте його коливань протягом доби;
  2. Нормалізуйте артеріальний тиск; 
  3. У разі необхідності — вилікуйте інфекції сечовивідних шляхів;
  4. Нормалізуйте рівень холестерину та ліпопротеїдів низької щільності в крові;
  5. Не вживайте нефротоксичних препаратів без консультації з лікарем.

Для своєчасного виявлення ураження нирок і профілактики ниркової недостатності пацієнтам із цукровим діабетом слід виконувати:

  • аналіз сечі на мікроальбумінурію — 2 рази на рік;
  • аналіз крові на креатинін і сечову кислоту — 2 рази на рік;
  • вимірювання артеріального тиску — 1 раз на тиждень (або частіше за потреби).

Читайте також:

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

5 несподіваних симптомів стрибків рівня глюкози в крові, про які ви, ймовірно, не знали

Правда чи брехня? 13 популярних міфів про діабет 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram