Дослідження підтверджує зв'язок між споживанням червоного м'яса та ризиком діабету 2-го типу

Нове дослідження виявило, що вживання двох (або більше) порцій червоного м'яса на тиждень може підвищити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу, але заміна хоча б однієї порції рослинним білком може допомогти знизити цей ризик.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Дослідження підтверджує зв'язок між споживанням червоного м'яса та ризиком діабету 2-го типу - изображение

Дослідження, проведене вченими з Гарвардської школи громадського здоров'я ім. Т.Х. Чана (Harvard T.H. Chan School of Public Health) і опубліковане в Американському журналі клінічного харчування (American Journal of Clinical Nutrition), показало, що люди, які їдять дві (або більше) порції червоного м'яса на тиждень, можуть мати підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД 2) порівняно з тими, хто їсть меншу кількість порцій.

Дослідження: Споживання червоного м'яса та ризик розвитку діабету 2-го типу в проспективному когортному дослідженні жінок та чоловіків у США

Дослідники проаналізували дані про стан здоров'я майже 217 000 учасників (чоловіків і жінок). Їхній раціон оцінювали за допомогою опитувальників частоти харчування кожні два-чотири роки, протягом 36 років. За цей час у понад 22 000 учасників розвинувся діабет 2-го типу.

Учасники, які їли більше червоного м'яса протягом цього часу, мали на 62% вищий ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) порівняно з тими, хто їв його менше. Ризик зростав зі збільшенням споживання червоного м'яса: кожна додаткова щоденна порція переробленого та необробленого червоного м'яса була пов'язана з підвищенням ризику розвитку ЦД 2 на 46% і 24% відповідно.

Заміна червоного м'яса на здорові джерела рослинного білка знижує ризики ЦД 2

Проаналізувавши альтернативні джерела білка, дослідники виявили, що горіхи та бобові пов'язані з найбільш суттєвим зниженням ризику діабету 2-го типу.

«Джерела ненасичених жирних кислот і антиоксидантів позитивно впливають на контроль глікемії, реакцію на інсулін і запалення», — пояснюють вони.

Автори дослідження стверджують, що заміна хоча б однієї щоденної порції переробленого або необробленого червоного м'яса на альтернативне джерело білку (горіхи, бобові, тофу тощо) може допомогти знизити ризик розвитку ЦД 2 на 30% і 41% відповідно.

Заміна червоного м'яса порцією молочних продуктів також пов'язана зі зниженням ризику.

Який зв'язок між споживанням червоного м'яса та вищим ризиком ЦД 2?

Кілька біологічних механізмів можуть сприяти підвищеному ризику розвитку діабету 2-го типу у людей, які споживають червоне м'ясо. Високий рівень насичених жирів або відносно низький рівень поліненасичених жирів, гемового заліза або високий вміст нітратів у переробленому червоному м'ясі може відігравати певну роль. 

Зв'язок між споживанням червоного м'яса, особливо в переробленому вигляді, і виникненням діабету вже був виявлений в інших дослідженнях, зокрема у дослідженні, проведеному кілька років тому в тих самих когортах.

«Наше дослідження підтверджує сучасні дієтичні рекомендації щодо обмеження споживання червоного м'яса та підкреслює важливість різних альтернативних джерел білка для профілактики діабету 2-го типу», — зазначають дослідники.


Джерела: Medscape, The American Journal of Clinical Nutrition, hsph.harvard.edu

Читайте також:

М’ясо при діабеті: здорові варіанти та способи приготування

Поживна цінність та глікемічний індек продуктів: м'ясо та птиця

Ці 3 харчові звички можуть збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу. Що показало дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram