Шість найпоширеніших ліків від діабету та їхні побічні ефекти

Лікування цукрового діабету (ЦД) часто передбачає прийом ліків, які допомагають тримати рівень глюкози (цукру) в крові під контролем. Хоча ці препарати ефективні, вони, як і будь які інші медикаменти, можуть мати різноманітні побічні ефекти. 

Ось 6 найпоширеніших ліків від діабету та їхні потенційні побічні ефекти, про які варто знати людині з ЦД. 

Шість найпоширеніших ліків від діабету та їхні побічні ефекти - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших матеріалів — читайте ТУТ.


1. Метформін 

Метформін часто є першим препаратом, який призначають при цукровому діабеті, зокрема 2-го типу. Він допомагає знизити рівень глюкози в крові, зменшуючи кількість цукру, що виділяється печінкою, і підвищуючи чутливість організму до інсуліну. Поширені побічні ефекти включають шлунково-кишкові розлади, такі як нудота, діарея і спазми в шлунку. 

Читайте також: Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані

2. Інгібітори ДПП-4 

Інгібітори ДПП-4, такі як ситагліптин і саксагліптин, допомагають поліпшити контроль рівня цукру в крові, посилюючи активність гормонів, які стимулюють вироблення інсуліну. Хоча вони зазвичай добре переносяться, вони можуть викликати побічні ефекти, такі як інфекції верхніх дихальних шляхів, біль у горлі та головний біль. 

3. Інгібітори SGLT2 

Інгібітори SGLT2, включаючи емпагліфлозин і дапагліфлозин, діють, перешкоджаючи ниркам реабсорбувати цукор у кров, що призводить до його виведення з сечею. Поширені побічні ефекти включають інфекції сечовивідних шляхів та дріжджові інфекції через підвищення рівня цукру в сечовивідних шляхах.

4. Агоністи рецепторів GLP-1

Агоністи рецепторів GLP-1, такі як ексенатид і ліраглутид, імітують гормон, який допомагає регулювати рівень цукру в крові та апетит. Хоча вони ефективно знижують рівень цукру в крові та сприяють зниженню ваги, вони можуть викликати нудоту, блювання та діарею. 

Читайте також: Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

5. Сульфонілсечовини  

Сульфонілсечовини, такі як глімепірид і гліклазид, діють, стимулюючи підшлункову залозу виробляти більше інсуліну. Попри свою ефективність, вони можуть викликати низький рівень цукру в крові (гіпоглікемію), що може призвести до запаморочення, сплутаності свідомості та пітливості. Збільшення ваги може бути ще одним потенційним побічним ефектом. 

6. Тіазолідиндіони 

Тіазолідиндіони, включаючи такі препарати, як піоглітазон і розиглітазон, допомагають зробити клітини нашого організму більш чутливими до інсуліну. Однак вони мають свій власний набір ризиків, таких як збільшення ваги, затримка рідини та підвищений ризик серцевої недостатності. 

 


Читайте також:

Ліки, з якими варто бути обережними, якщо ви вводите інсулін

Фальшивий «Оземпік» може становити небезпеку для здоров'я. ВООЗ попереджає про підроблені версії препарату

Препарат від АстраЗенека схвалено для лікування діабету 2 типу у дітей