Фальшивий «Оземпік» може становити небезпеку для здоров'я. ВООЗ попереджає про підроблені версії препарату

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила глобальне попередження щодо підроблених версій препарату «Оземпік», який став популярним засобом для схуднення.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Фальшивий «Оземпік» може становити небезпеку для здоров'я. ВООЗ попереджає про підроблені версії препарату - изображение

«Оземпік» іноді називають «уколом для схуднення», незважаючи на те, що його основне призначення — лікування цукрового діабету 2-го типу (ЦД2).

ВООЗ заявили, що підроблені ліки можуть становити небезпеку для здоров'я. Організація радить людям купувати ліки тільки через авторитетні джерела, наприклад, у лікаря, а не на невідомих сайтах в Інтернеті або через соціальні мережі.

Діюча речовина Оземпіку — семаглютид — допомагає людям з діабетом 2-го типу контролювати рівень глюкози (цукру) в крові. Однак щотижнева ін'єкція також сигналізує мозку, що ми ситі. Таким чином, препарат допомагає людям втрачати вагу, зменшуючи бажання їсти.

Люди без діабету почали використовувати препарат як засіб для схуднення. Це призвело до дефіциту для людей з ЦД2 [яким він дійсно необхідний] і створило ринок для підроблених ліків.

ВООЗ заявили, що з 2022 року відстежують зростання кількості повідомлень про підроблений «Оземпік» у всьому світі. Підроблені партії були вилучені владою у Великій Британії, США та Бразилії.

Ризики для здоров'я

«Ми радимо медичним працівникам, регуляторним органам та громадськості бути уважними до цих фальсифікованих партій ліків», — говорить д.-р Юкіко Накатані, заступник генерального директора ВООЗ з основних лікарських засобів та виробів медичного призначення.

ВООЗ попередила, що деякі підроблені ін'єкції можуть взагалі не містити семаглютид, а інші можуть містити інші ліки, наприклад, інсулін, що може призвести до непередбачуваних наслідків.

«Ці фальсифіковані продукти можуть мати шкідливий вплив на здоров'я людей», — заявили у ВООЗ.


Джерело: BBC

Читайте також:

Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

Американська колегія лікарів оновила рекомендації щодо лікування дорослих з діабетом 2 типу. Ключові моменти

Препарат від АстраЗенека схвалено для лікування діабету 2 типу у дітей

 

Теми: Оземпік