Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

Метформін — це таблетки для перорального застосування, які вже багато років використовуються для лікування гіперглікемії (високого рівня цукру в крові) у людей з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). Оземпік — це ін'єкція раз на тиждень, яка також схвалена для лікування ЦД2 і, віднедавна, для схуднення та контролю ваги. Хоча обидва препарати можуть використовуватися для лікування діабету 2-го типу, вони мають деякі відмінності, включаючи те, як вони працюють, лікарські форми тощо.

З цієї статті ви дізнаєтеся про подібності та відмінності між Оземпіком і метформіном, включаючи показання до застосування, принцип дії, вплив на втрату ваги та інші харатеристики.

Оземпік VS. метформін: у чому різниця? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Оземпік і Метформін є ефективними препаратами, які використовуються для зниження рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом, зокрема 2-го типу (ЦД2). Дія цих двох лікарських засобів також пов’язана з втратою ваги, що є суттєвою перевагою для їх використання у людей із ЦД2 та надмірною масою тіла чи ожирінням. 

Механізми дії

Оземпік і Метформін мають різні механізми дії, побічні ефекти, лікарські форми та шляхи введення в організм.

Метформін — це цукрознижуючий препарат з групи бігуанідів, який допомагає зменшити вироблення глюкози в печінці та її всмоктування в кишечнику, одночасно покращуючи чутливість організму до інсуліну. Цей добре відомий таблетований лікарський засіб, який використовується протягом багатьох років, є препаратом першої лінії та призначається як стартова терапія при цукровому діабеті 2-го типу

Оземпік (діюча речовина — семаглутид) — це ін’єкційний препарат з групи агоністів рецепторів глюкагоноподібного поліпептиду 1 (арГПП-1), які сприяють синтезу та вивільненню інсуліну під час їжі та посилюють відчуття насичення, впливаючи на центри апетиту в мозку.

Оземпік VS. метформін: у чому різниця? - 2 изображение

Показання для призначення 

Метформін офіційно зареєстрований препарат для лікування ЦД2 у дорослих та дітей із 10-річного віку. Оземпік схвалений для лікування ЦД 2-го типу лише у дорослих, а також для лікування ожиріння (під торговою маркою Wegovy). Оземпік та інші подібні до нього препарати (наприклад, дулаглутид або ліраглутид) наразі також вважаються варіантами терапії першої лінії для людей із ЦД 2-го типу та захворюваннями серця чи нирок. 

Метформін та Оземпік можна призначати у монотерапії або приймати одночасно для досягнення та підтримки цільового рівня цукру в крові, якщо одного препарату недостатньо. 

Якщо ви завагітніли або плануєте вагітність під час прийому цих препаратів, необхідно проконсультуватися з лікарем. Як метформін, так і Оземпік можуть бути шкідливими для плоду. За необхідності має бути призначена альтернативна терапія. 

Оземпік VS. метформін: що краще?

Метформін має десятиліття досліджень щодо його ефективності та безпеки. Крім того, він, як правило, є дешевшим варіантом, оскільки доступні його генеричні версії (більш доступні аналоги). З цих причин він вважається основою лікування цукрового діабету 2-го типу та найкращим препаратом першої лінії для зниження рівня цукру в крові.

Оземпік, з іншого боку, є відносно новим препаратом порівняно з метформіном, та потребує подальшого вивчення щодо довгострокових переваг його застосування.

Вплив на масу тіла 

Віднедавна Оземпік став популярним препаратом для схуднення та контролю ваги. Управління з контролю за якістю продуктів харчування та медикаментів США (FDA) схвалило діючу речовину семаглутид під торговою маркою Wegovy для схуднення у людей з ожирінням. 

Метформін пов’язаний із легкою та помірною втратою ваги, але він не є офіційно схвалений для цієї мети у людей без діабету. 

Можливі побічні ефекти 

Оземпік і Метформін мають багато спільних побічних ефектів. Найпоширенішими є нудота або блювання, біль або дискомфорт у шлунку, розлади травлення. 

Оземпік може викликати серйозні побічні ефекти, серед яких: 

  • Панкреатит (запалення підшлункової залози)
  • Гіпоглікемія (зниження рівня цукру в крові)
  • Гостре ушкодження нирок 
  • Індивідуальна непереносимість 

Метформін є відносно безпечним препаратом, але його тривале застосування може збільшити ризик дефіциту вітаміну В12

*При виникненні будь-яких небажаних ефектів, слід повідомити лікаря для корекції схеми лікування. 

Інші характеристики 

Одна з переваг семаглутиду (Оземпік) в тому, що його ін’єкція виконується всього один раз на тиждень. Натомість, Метформін необхідно приймати щоденно 1-2 рази на добу.

Висока вартість препарату Оземпік створює перешкоди для його широкого призначення. Водночас, Метформін залишається доступним для більшості пацієнтів. 

 

Оземпік і метформін — ефективні препарати, що застосовуються для зниження рівня цукру в крові у людей з діабетом 2-го типу. У той час як метформін традиційно є препаратом першої лінії лікування, Оземпік стає все більш поширеним серед інших груп пацієнтів, наприклад, людей з ожирінням.

Після встановлення діагнозу діабету ваш лікар може призначити метформін як препарат першого вибору для досягнення цільового рівня цукру в крові. З часом вам можуть знадобитися додаткові антидіабетичні засоби, такі як Оземпік.

Інші фактори, такі як вартість, побічні ефекти та інші стани здоров'я, можуть допомогти визначити, яке лікування найкраще відповідає вашим індивідуальним потребам.

Джерела:


Читайте також:

Препарат від АстраЗенека схвалено для лікування діабету 2 типу у дітей

Чому СЕО компанії, що створила ChatGPT, приймає метформін?

Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!