Чому не виходить взяти діабет під контроль? 5 головних причин

З цієї статті ви дізнаєтеся про 5 базових причин, які заважають вам нарешті взяти контроль над своїм цукрами. Насправді їх (причин) набагато більше. Однак, якщо ви спробуєте впровадити у своє життя хоча б ці поради, ви неодмінно побачите відчутний результат.

Чому не виходить взяти діабет під контроль? 5 головних причин - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Відсутність самодисципліни

Насправді це дуже важливий пункт. Бо, навіть якщо ви володієте всіма необхідними знаннями щодо контролю діабету та маєте найкрутіші діабет-гаджети, як-от безперервний моніторинг глюкози, помпа, смарт-годинник тощо, проте у вас немає внутрішньої організованості і самодисципліни, ваша компенсація полетить до біса.

Звісно, змінювати свій сталий спосіб життя та улюблені звички може бути непросто, особливо спочатку. Але ваше здоров'я має бути для вас головним пріоритетом. А воно напряму залежить від рівня глюкози в крові. Візьміть своє життя під особистий контроль, оскільки ніхто за вас цього зробити не зможе.

Що означає дисципліна?  

  • регулярно стежити за рівнем цукру в крові (а не тільки зранку)
  • вчасно реагувати на зміни в потребі інсуліну
  • серйозно ставитися до симптомів гіпоглікемії
  • надавати перевагу здоровому способу життя
  • навчитися екологічно справлятися зі стресом
  • проходити щорічні обстеження
  • робити аналіз на глікований гемоглобін раз на 3 місяці
  • аналізувати та робити висновки, коли щось йде не так

Через кілька місяців це стане ще однією вашою доброю звичкою — турбота про своє здоров'я.

Нерозуміння того, як працюють ваші інсуліни

Існує кілька видів інсулінів і в кожного є свій механізм дії. На жаль, не всі люди з діабетом розуміють, як працює саме його інсулін. Від цього незнання починається багато проблем.

На сьогодні нам доступні генно-інженерні людські інсуліни та аналоги людського інсуліну. Кожна група, своєю чергою, ділиться на болюсні інсуліни, тобто, інсуліни на їжу, та базальні, або фонові, інсуліни.

Детальніше про те, як працюють різні види інсулінів з графіками та піками дії можна прочитати ТУТ.

Підрахунок вуглеводів «на око»

Це справжнє лихо для компенсації діабету. Рахувати вуглеводи в ложках, штуках, у склянках тощо — це абсолютно не працює. Тому що в цьому випадку ви будете брати постійно різну кількість продукту і відповідно отримувати різний результат. А потім дивуватися, чому у вас цукор «скаче» щодня по-різному.

Кухонні ваги і зважування сирих продуктів, тобто тих, які ви ще не піддали процесу готування, може допомогти вирішити цю проблему. Ніяких підрахунків «на око»!

Незнання базових навичок інсулінотерапії

Якщо вам знайомі такі терміни, як:

то можете пропустити цей пункт; але, якщо ні, то «Х'юстон, у нас проблеми!». Без цих знань ви не зможете правильно розрахувати дозу інсуліну на їжу, не кажучи вже про визначення кількості інсуліну, щоб безпечно знизити цукор крові в разі чого.

Економія на засобах самоконтролю

Це питання одне з найболючіших, оскільки зачіпає фінансовий бік життя з діабетом. Компенсований діабет в Україні — це дорого. У середньому за місяць на управління захворюванням йде від 3000 грн. і більше. Сюди входять витрати на інсулін, тест-смужки, ланцети, голки для шприц-ручки, тобто, тільки саме найнеобхідніше. Але без цього налагодити компенсацію не вдасться.

Як заощадити на діа-витратах, не жертвуючи компенсацією ЦД— читайте ТУТ.

Всім гарних цукрів! Бережіть себе!


Читайте також:

Головні помилки в терапії інсуліном

10 порад, як покращити здоров'я за 5 хвилин на день

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

 

Ми в Instagram та Telegram