5 корисних порад, як контролювати діабет, коли на вулиці холодно

Холод та несприятливі погодні умови можуть ускладнити підтримання стабільного рівня цукру в крові. Дотримуйтесь цих простих порад, щоб залишатися на правильному шляху!

5 корисних порад, як контролювати діабет, коли на вулиці холодно - изображение

Надто холодна (або надто спекотна) температура за вікном може негативно вплинути на ваше обладнання для перевірки рівня цукру в крові та ліки, та зрештою на ваш контроль діабету.

Дослідження, опубліковане в журналі PLOS Medicine, показало різке зростання кількості госпіталізацій серед людей з діабетом, коли температура була надзвичайно високою або низькою. 

Ось на що слід звернути увагу, щоб тримати діабет під контролем в холодні місяці:

1. Переконайтеся, що ваш інсулін та діабетичне обладнання захищені від холоду

Сильний холод (як і сильна спека) може вплинути на ваш інсулін і призвести до того, що ваш глюкометр перестане працювати. Не залишайте шприц-ручки або флакон з інсуліном та свої діабет-гаджети в машині, коли на вулиці мінусова температура. При температурі вище 4°C, ваш інсулін і техніка будуть в порядку.

Читайте також: Температура зберігання інсуліну: що потрібно знати

2. Захистіть себе від COVID-19 та грипу

Зима — час холодів та грипу, а це може бути небезпечно для людей з діабетом. Дослідження, опубліковане в журналі Open Forum Infectious Diseases у в 2022 році, показало, що люди з діабетом майже на 60% частіше госпіталізуються з симптомами, пов'язаними з грипом, ніж люди без діабету. Серйозні ускладнення від COVID-19 також частіше виникають у людей з діабетом, згідно з дослідженням, опублікованим у World Journal of Clinical Cases у 2021.

Регулярно мийте руки з милом, щоб не поширювати мікроби. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) рекомендує вживати таких запобіжних заходів, як носіння маски, що добре прилягає, а також практикувати соціальне дистанціювання в приміщенні в громадських місцях. Заздалегідь подбайте про те, щоб наповнити свою аптечку усім необхідним на випадок хвороби. 

Оскільки люди з діабетом знаходяться у зоні підвищеного ризику захворіти на COVID-19 та грип, переконайтеся, що ви вакцинувалися та не забули зробити щорічне щеплення від грипу.

3. Слідкуйте за своїми ногами 

Діабет може спричинити втрату чутливості пальців ніг і стоп. Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує захищати їх правильним зимовим взуттям, особливо коли на вулиці сніг, і носити шкарпетки, що відводять вологу, щоб вони залишалися сухими. Наносьте зволожуючий крем на ноги, але не між пальцями (щоб запобігти інфекціям). Регулярно оглядайте їх, і якщо ви помітили рану, яка не загоюється, зверніться за медичною допомогою, не зволікайте.

Читайте також: Як доглядати за стопами та нігтями при діабеті? 15 основних правил

4. Зігрійте руки перед вимірюванням рівня цукру в крові

Якщо ваші руки замерзли, це може ускладнити процес перевірки рівня цукру в крові глюкометром. Зігрійте їх перед тестуванням (за можливості, вимийте руки у теплій воді). Не забувайте про рукавички, вирушаючи на вулицю взимку. Пам'ятайте, що більшість глюкометрів працюють за температури вище 4°C.

5. Не використовуйте холодну погоду як привід для пропуску тренувань

Взимку може бути важко мотивувати себе до занять спортом. Але фізичні вправи є важливою частиною контролю діабету. Якщо ви займаєтеся спортом на вулиці в холодну пору року, краще одягатися в кілька шарів. Або запишіться в тренажерний зал, де можна займатися в закритому приміщенні. Інший варіант: займайтеся вдома, роблячи вправи під відео.

Читайте також:  Фізична активність взимку: як тримати діабет під контролем?


Читайте також:

Як зберегти шкіру здоровою взимку: 7 порад для людей з діабетом

Чому взимку збільшується потреба в цукрознижувальних препаратах?

Управління діабетом взимку: 5 порад батькам

 

Ми в Instagram та Telegram