Чому людям з діабетом необхідно робити щеплення від грипу

При ослабленій імунній системі важливий кожен захист

Чому людям з діабетом необхідно робити щеплення від грипу - изображение

При будь-якій формі діабету, навіть якщо він добре компенсований, рекомендується зробити щеплення від грипу. Ось чому: будь-яка людина може захворіти на грип, а діабет послаблює імунну систему.

«Прийняття додаткових запобіжних заходів важливо, оскільки при діабеті загальний ризик захворіти на грип і отримати ускладнення після нього вищий, ніж у тих, хто не має діабету.

В даний час у зв'язку з пандемією COVID-19 вакцинація проти грипу важлива як ніколи. Захворювання на грип може ще більше послабити імунну систему і зробити вас ще більш вразливим до інфекції COVID-19 та її ускладнень», — говорить ендокринолог Марван Хаматі.

Більше того, якщо у вас діабет, дуже важливо робити активні кроки для того, щоб тримати його під контролем. Це допоможе захистити вас від низки серйозніших проблем зі здоров'ям, включаючи ті, які можуть виникнути в результаті грипу.

Проте існує кілька винятків.

Вам не варто робити щеплення від грипу, якщо:

  • У минулому у вас була алергічна реакція на вакцину проти грипу;

  • У вас алергія на яйця;

  • В даний час у вас є симптоми грипу або звичайної застуди.

Чому декомпенсований діабет підвищує ризик

Імунна система людей з некомпенсованим або менш компенсованим діабетом ослаблена. З цієї причини вони схильні до розвитку ускладнень грипу — навіть потенційно небезпечних для життя станів, таких як бактеріальна пневмонія.

Ризик розвитку пневмонії у людей з діабетом ще вищий, якщо вони мають інші хронічні захворювання, включаючи хронічні захворювання нирок і хронічну обструктивну хворобу легень (ХОЗЛ).

Грип та інфекції можуть погіршити контроль рівня глюкози в крові та посилити симптоми діабету, особливо у людей, чий діабет гірше контролюється. Це може призвести до серйозніших захворювань.

Контроль рівня глюкози може стати ще складнішим, якщо вам потрібне лікування стероїдами для лікування пневмонії, бронхіту та/або ХОЗЛ.

У людей з некомпенсованим діабетом може також розвинутись сильно підвищений рівень цукру в крові, що може призвести до гіперглікемічного стану або діабетичного кетоацидозу, обидва з яких можуть вимагати госпіталізації.

Інші проблеми можуть виникнути навіть після того, як грип минеться.

«Погіршення контролю рівня глюкози може тривати довше, ніж сам грип, — говорить доктор Хаматі. Тому, навіть упоравшись із високим рівнем глюкози під час хвороби, вам, можливо, доведеться переглянути свій режим лікування діабету. Коли ви додаєте нові — і іноді дорогі — ліки від діабету для контролю рівня цукру в крові, у вас можуть з'явитися й нові побічні ефекти», — каже він.

Навіть якщо у вас низький ризик ускладнень після грипу, його профілактика є вкрай важливою, щоб уникнути неприємних симптомів, погіршення показників цукру в крові або поширення хвороби серед інших людей.

Найкраще лікування грипу — це профілактика

«Щеплення від грипу — це єдиний захід, який може зберегти ваше здоров'я у сезон грипу», — каже доктор Хаматі.

Наразі вакцинація проти грипу рекомендована всім пацієнтам з діабетом Американською Діабетичною Асоціацією (АДА) у її керівництві «Standards of Care 2019/Стандарти медичної допомоги при діабеті 2019».

Результати дослідження, опубліковані в diabetesjournals.org, показали, що вакцинація проти грипу пов'язана зі зниженням серцево-судинної смертності серед дорослих з діабетом.

Понад 240 тис. осіб з цукровим діабетом, віком від 18 до 100 років перебували під наглядом протягом кількох сезонів (з 1 грудня до 1 квітня наступного року). Пацієнти з ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю, хронічною обструктивною хворобою легень, онкологією чи цереброваскулярними захворюваннями були виключені.

На сьогоднішній день це найбільше дослідження, в якому вивчався зв'язок між вакцинацією проти грипу та результатом захворювання у пацієнтів з діабетом.

Згідно з результатами дослідження, у пацієнтів з діабетом вакцинація проти грипу була пов'язана зі значним зниженням ризику смерті від усіх причин, серцево-судинної смерті та смерті від ГІМ (гострий інфаркт міокарда) або інсульту. А також зі зниженням ризику госпіталізації з гострими ускладненнями, пов'язаними з діабетом, такими як діабетичний кетоацидоз, гіпоглікемія або кома.

Одночасно з вакцинацією, захищайте себе, дотримуючись запобіжних заходів, заснованих на здоровому глузді. Хоча неможливо перебувати в абсолютно стерильному середовищі, дуже важливо слідувати цим простим крокам, щоб залишатися здоровим, особливо в епоху COVID-19:

  • Мийте руки водою з милом, особливо після кашлю або чхання;

  • Не торкайтеся зайвий раз очей, носа та рота;

  • Уникайте тісного контакту із зараженими людьми;

  • При кашлі чи чханні прикривайте рот і ніс серветкою, а після використання серветки викидайте її.

Одна гарна річ про COVID-19: Соціальне дистанціювання, яке практикується для профілактики COVID-19, допоможе зменшити поширення грипу.

***Джерела: 

Чому людям з діабетом необхідно робити щеплення від грипу - 2 изображение