Як зберегти шкіру здоровою взимку: 7 порад для людей з діабетом

Діабет сам по собі може негативно впливати на стан шкіри, а у поєднанні з холодною зимовою погодою з її вітрами та морозами, ще більше зростає ймовірність виникнення сухості, лущення, розтріскування та інших проблем.

Якщо у вас діабет і ви хочете зберегти свою шкіру здоровою цієї зими, ця стаття для вас! Дотримуйтесь цих семи порад, щоб захистити свою шкіру незалежно від того, наскільки холодно і сніжно на вулиці.

Як зберегти шкіру здоровою взимку: 7 порад для людей з діабетом - изображение

1. Надівайте рукавички і правильні шкарпетки

Куртка і штани захистять ваше тіло від негоди, але не забувайте про кінцівки. Якщо ви збираєтеся на вулицю, одягайте рукавички, щоб захистити шкіру рук. Носіть товсті теплі шкарпетки, які вбиратимуть піт, а не залишатимуть його на шкірі; вовняні шкарпетки особливо добре відводять вологу. Крім того, продовжуйте дотримуватися щодених ритуалів по догляду за шкірою стоп при діабеті. 

2. Серйозно підійдіть до вибору зимового взуття

Говорячи про захист ваших ніг, важливо ретельно підійти до вибору зимового взуття. Шукайте пару, що забезпечить вам максимальний комфорт під час тривалого ходіння [взуття має підходити вам по розміру, не повинно тиснути, перетискати, натирати тощо], а також матиме водонепроникну зовнішню поверхню, яка захистить ноги від промокання. Товста, але гнучка гумова підошва з рельєфним асиметричним візерунком забезпечить максимальне зчеплення з поверхнею та убереже від ковзання. Лайфхак: коли купуєте нове взуття, приміряйте його ввечері, коли ноги найбільше набрякають, щоб не помилитися з розміром.

Читайте також: Як доглядати за стопами та нігтями при діабеті? 15 основних правил

3. Захистіть шкіру обличчя та губ

Почніть зі щоденного зволожуючого крему, який містить SPF-захист. Так, взимку ви все ще можете отримати сонячний опік; насправді, якщо йде сніг, він відбиває сонячне світло і збільшує ймовірність опіку. Регулярно користуйтеся бальзамом для губ, щоб вони залишались зволоженими. Якщо ви перебуваєте на вулиці, подумайте про те, щоб загорнути обличчя шарфом або іншим чином прикрити його, щоб захиститися від снігу та вітру (до речі, в моду знову увійшли балаклави).

4. Підтримуйте належний рівень гідратації

Важливо, щоб ваш організм залишався зволоженим як ззовні, так і зсередини. Вживайте достатню кількість звичайної питної води протягом дня, або несолодких напоїв без кофеїну. Якщо вам важко мотивувати себе пити звичайну воду, трав'яний чай без цукру — чудова альтернатива для зимових місяців, яка зігріє вас і водночас забезпечить належний рівень гідратації.

Читайте також: 7 найкращих чаїв для людей з діабетом

5. Уникайте занадто гарячого душу

Чи є щось краще, ніж застрибнути під гарячий душ після довгого холодного дня? Хоча у вас може виникнути спокуса виставити температуру на максимум, пом'ятайте, що занадто гаряча вода швидше висушує шкіру, що може прискорити появу тріщин і лущення. Теплий душ або ванна — це добре, але тримайте температуру помірною, щоб не пересушити шкіру занадто сильно. 

6. Зволоження, зволоження, зволоження!

Незалежно від того, чи є у вас діабет, сувора зимова погода висушує шкіру, роблячи її більш схильною до лущення, розтріскування та інших шкірних проблем. Окрім щоденного нанесення крему для обличчя, зволожуйте все тіло після душу чи ванни лосьйоном або зволожувальним молочком. Хоча ця процедура займає деякий час, вона може допомогти позбавитися від сухості та покращити стан вашої шкіри, якщо ви будете дотримуватися її регулярно.

7. Контролюйте рівень цукру в крові

Насправді це найважливіше правило при діабеті! Неконтрольовано високий рівень цукру в крові може спричинити сухість, лущення, розтріскування та інші шкірні проблеми, що взимку тільки посилюються. Крім того, за неконтрольованого діабету, сповільнюється загоєння будь-яких шкірних захворювань: невелика тріщина на шкірі може розростися і інфікуватися. Продовжуйте ретельно стежити за рівнем цукру в крові та намагайтеся якомога довше залишатися у вашому цільовому діапазоні. 

Взимку складніше підтримувати шкіру здоровою та зволоженою, але це можливо. Якщо у вас діабет, дотримуйтесь цих семи порад, щоб ваша шкіра сяяла цієї зими.


Читайте також:

Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших шкірних проблем при ЦД

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Діабетичні шкарпетки. Навіщо і кому вони потрібні
 

Ми в Instagram та Telegram