Управління діабетом взимку: 5 порад батькам

Зима! Час діставати ковзани, лижі, санки, будувати снігові фортеці та грати в сніжки! Однак у багатьох дорослих, чиї діти нещодавно захворіли на цукровий діабет, з настанням холодів часто виникають запитання щодо зимових розваг і діабету.

Ось кілька порад, які допоможуть вам насолоджуватися зимою без хвилювань і переживань.

Управління діабетом взимку: 5 порад батькам - изображение

Будьте напоготові

Коли батькам уже деякий час доводиться контролювати стан своєї дитини з діабетом, вони можуть бути відносно спокійні, коли та розважається на снігу. Однак, якщо у вашої дитини лише нещодавно діагностували діабет і це її перші зимові розваги, тоді слід бути напоготові. Ви не можете напевно знати, як поєднання холодної погоди та фізичного навантаження вплине на рівень глюкози в крові вашої дитини. Тому в перерві між розвагами обов'язково перевірте рівень цукру в крові, а також попросіть дитину звертати увагу на зміну свого стану. За можливості використовуйте безперервний моніторинг глюкози (CGM) та слідкуйте за цукрами дитини прямо у вашому смартфоні.

Читайте також: 10 порад з управління діабетом взимку

Катання на санчатах — не пасивний вид спорту

Якщо ви думаєте, що спускатися на санчатах з гірки — це цілком легке заняття, то дуже помиляєтеся. Насправді, спуск — це лише найлегша частина такої розваги. Після цього дитині доводиться знову підніматися на пагорб, перетягуючи за собою санчата, що вимагає витрати великих запасів енергії (тобто, глюкози). А глибокий сніг, у якому неодмінно застряють черевики, робить це ще складнішим завданням. У зв'язку з цим, катання на санях завжди означає можливе зниження рівня цукру в крові (гіпоглікемія). Тому перед такою розвагою може знадобитися скоригувати дозу інсуліну для вашої дитини [запитайте у вашого лікаря] та дати їй із собою кілька солодких закусок на випадок зниження цукру.

Зігрійте глюкометр

Часто глюкометр відмовляється працювати на холоді. Навіть у кишені може бути занадто низька температура, щоб він належним чином функціонував. Але в такому разі є просте рішення: помістіть глюкометр під пахву (під курткою) на 30 секунд. Він нагріється і почне працювати.

Читайте також: Температура зберігання інсуліну: що потрібно знати

Інсулінова помпа не повинна охолоджуватися

Якщо ваша дитина використовує інсулінову помпу, цей прилад краще одягати після нижнього шару одягу, щоб зберігати оптимальну температуру.

Нехай ваша дитина візьме з собою таблетки глюкози 

Таблетки глюкози навіть у холодну пору не замерзають і їх легко вживати (на відміну від гелів і соків). Просто покладіть їх у кишеню зимової куртки, і ваша дитина ніколи не залишиться без необхідного запасу глюкози на екстрений випадок.

Зима — прекрасна пора року! Не дозволяйте хвилюванням і переживанням щодо діабету позбавити вас (і ваших дітей) можливості насолоджуватися зимовими розвагами. Тим паче прогулянки на свіжому повітрі корисні для вашого здоров'я!Частіше перевіряйте рівень цукру в крові та, за можливості, використовуйте CGM. Зберігайте діабетичне обладнання (глюкометр, помпа), яке ви носите з собою, у внутрішній кишені ближче до тіла — не давайте йому замерзнути. Та не забувайте брати з собою засоби для лікування гіпоглікемії, куди б ви не йшли.


Читайте також:

5 причин для зимових активностей

Що приготувати школяру з діабетом? Збираємо корисний ланч-бокс з собою

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини
 

Ми в Instagram та Telegram