Новий гідрогель може замінити щотижневі ін'єкції для лікування діабету та схуднення

Дослідники з Франції розробили систему доставки семаглютиду (відомий також, як Ozempic та Wegovy) на основі гідрогелю, який вводиться один раз на місяць, що значно спрощує лікування діабету та контролю ваги.

Нова система підтримує постійний рівень препарату, підвищуючи ефективність і безпеку, а багатообіцяючі перші результати відкривають шлях до майбутніх клінічних випробувань.

Новий гідрогель може замінити щотижневі ін'єкції для лікування діабету та схуднення - изображение

Французькі дослідники розробили нову систему доставки ліків, яка може скоротити частоту прийому препарату для лікування цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) та контролю ваги — семаглютид — до одного разу на місяць, згідно з новим дослідженням, представленим на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) 2024 в Мадриді, Іспанія.

За словами дослідників, це може значно полегшити людям з ЦД2 або ожирінням  дотримання режиму прийому ліків, покращити якість життя та зменшити побічні ефекти і ускладнення діабету.

Семаглютид, що продається під назвами Ozempic та Wegovy, є агоністом рецептора глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), який допомагає регулювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Цей препарат особливо ефективний у лікуванні діабету 2-го типу і доступний як в ін'єкційних, так і в пероральних формах. Семаглютид посилює природну здатність організму контролювати рівень глюкози в крові та знижувати апетит, забезпечуючи подвійний підхід до лікування.

Семаглютид діє, імітуючи гормон GLP-1, і наразі дозволений для лікування пацієнтів з ЦД2 з недостатнім контролем глікемії та довготривалим контролем ваги.

Нова гідрогелева платформа доставки препарату використовує два інноваційні полімери, що розкладаються, які хімічно зв'язуються один з одним, утворюючи гель, але дозволяють повільне, тривале вивільнення розчинних пептидів протягом 1-3 місяців.

«Невелика порція гелю — «депо» — з гідрогелю, що містить семаглутид, вводиться під шкіру за допомогою стандартної голки», — пояснює провідна авторка дослідження, д.-р Клер Мегре (Claire Mégret). «Завдання полягає в тому, щоб скласти формулу гідрогелю так, щоб він утримував пептиди, обмежуючи раннє вивільнення молекул семаглутиду, і водночас забезпечував плавне вивільнення і контрольоване розчинення гелю протягом місяця, не утворюючи токсичних молекул».

Тестування на щурах продемонструвало обмежене раннє вивільнення та регулярне вивільнення протягом одного місяця. Важливо, що гідрогель добре переносився і не викликав запальних реакцій протягом усього періоду лікування.

Наразі дослідники планують протестувати гідрогель на свинях, чия шкіра та ендокринна система найбільш подібні до людської. За словами вчених, якщо все пройде добре, клінічні випробування відбудуться вже протягом наступних кількох років.


Джерело: SciTechDaily

Читайте також:

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Новий «розумний» інсулін може здійснити революцію у лікуванні діабету

Прорив у боротьбі з діабетом: експериментальний препарат «вирощує» клітини, що виробляють інсулін