Що колір сечі говорить про ваше здоров'я?

Від темно-жовтого до блакитного — колір, а також запах і частота сечовипускання можуть розповісти про те, що відбувається у вашому організмі.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Що колір сечі говорить про ваше здоров'я? - изображение

У стародавні часи за кольором, запахом і навіть смаком сечі діагностували багато захворювань. Наприклад, солодкий смак сечі вказував на наявність цукрового діабету (бідолашні асистенти лікарів).

На щастя для сучасних лікарів така практика вже давно відійшла у минуле, але характеристики сечі все ще вважаються цінним способом оцінки таких речей, як рівень гідратації, виявлення ранніх ознак деяких захворювань та навіть наявність певних генетичних варіантів у ДНК людини.

То що ж є еталоном того, який вигляд повинна мати сеча, як вона змінюється і що це означає?

Що є нормою?

Сеча завжди повинна мати легкий жовтий відтінок, що зумовлений наявністю хімічної речовини під назвою уробілін, яка виробляється в печінці. Якщо ваша сеча абсолютно безбарвна, це може бути ознакою того, що ви п'єте забагато води, але загалом сеча в ідеалі повинна бути досить прозорою рідиною.

За словам експертів, виділення близько 2-2,5 літрів сечі на день, причому принаймні дві третини з них — у світлий час доби, є нормальним і здоровим. Загалом, більшість людей повинні ходити до туалету аби помочитися близько 6-8 разів протягом дня.

Це оптимальна ситуація. Але для багатьох людей і вигляд сечі, і час виділення, і кількість походів до туалету можуть бути зовсім іншими.

Кольорова шкала сечі:

  • Прозора: ознака надмірного споживання рідини;
  • Блідо-жовта: здорова сеча;
  • Темно-жовта або помаранчева: свідчить про зневоднення організму. Однак певні вітаміни та ліки також можуть спричинити помаранчевий колір сечі;
  • Коричневий: ознака зневоднення або проблем з печінкою;
  • Темно-коричневий: причиною може бути захворювання печінки, рабдоміоліз (стан, що спричиняє руйнування м'язів) або алкаптонурія (рідкісний розлад, який заважає організму розщеплювати певні білки);
  • Рожевий або червоний колір: кров у сечі. Це також може бути наслідком вживання таких продуктів, як буряк, чорниця або продуктів, що містять харчові барвники;
  • Синій або зелений колір: результат вживання харчових барвників, ліків або бактерій;
  • Каламутна: може бути ознакою інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ).

Запах

Різкий запах сечі також може бути ознакою зневоднення, оскільки без достатнього споживання рідини в сечі набагато більше різних білків та інших токсинів, які виводяться з організму. Дієта також може мати сильний вплив на запах сечі: деякі люди відчувають, що якщо вони п'ють багато кави або їдять багато цибулі, часнику чи навіть риби, їхня сеча має неприємний запах.

Сеча із солодким запахом теж, як правило, не є доброю ознакою. Люди з неконтрольованим діабетом мають надлишок цукру в сечі, якого організм намагається позбутися, а також велику кількість хімічних речовин із фруктовим запахом, які називаються кетонами, що накопичуються в крові та потрапляють у сечу. Ці кетони є показником того, що організм спалює жир як джерело палива, оскільки він втратив здатність належним чином метаболізувати цукор.

Молодих батьків іноді попереджають, щоб вони були обережними, якщо підгузки їхньої дитини починають пахнути незвично солодко. Як правило, це пов'язано з генетичним захворюванням, яке називається хворобою кленового сиропу, що зазвичай розвивається у немовлят. Це означає, що дитина не може розщеплювати певні амінокислоти в білку через дефіцит ферментів. Це призводить до шкідливого накопичення в крові речовин, які надають сечі солодкого запаху при виведенні.

Частота

Регулярне сечовипускання більше 6-8 разів на день може вказувати на низку різних станів, від пошкодження нирок, пов'язаного з діабетом, до гіперактивного сечового міхура або навіть обструктивного апное уві сні.

Коли таке трапляється у чоловіків старшого віку, це може бути ознакою обструкції уретри, спричиненої, наприклад, збільшеною простатою. У такому випадку варто звернутися до уролога та зробити необхідні аналізи та перевірки.

Хоча для нас найкраще мочитися вдень, щоб уникнути порушення сну, стан, який називається ніктурією — медична потреба вставати вночі для сечовипускання — з віком стає все більш поширеним явищем як серед чоловіків, так і серед жінок. 

Експерти радять випивати щонайменше чверть добової норми рідини в перші дві години вранці, а потім пити потроху і часто протягом дня. 

Консистенція

У той час як причини каламутної сечі часто є відносно безневинними — від зневоднення до інфекції сечовивідних шляхів, піниста сеча, як правило, викликає більше занепокоєння, коли мова йде про стан здоров'я. Це може означати, що у вас аномально високий рівень білка в сечі, що може бути маркером первинного захворювання нирок.

Оскільки нирки фактично є «високоспеціалізованими ситами», які просіюють і відфільтровують найдрібніші токсини з крові, піниста сеча може бути ознакою того, що вони стали негерметичними і дозволяють великим білкам, які повинні залишатися в крові, просочуватися в сечу.

У деяких рідкісних випадках піниста сеча може навіть вказувати на наявність нориці або аномального з'єднання між двома органами: якщо у вас щось на кшталт дивертикулярної хвороби і ваш кишечник і сечовий міхур з'єдналися, вам може не стати відразу погано, але ваша сеча може бути пінистою, тому що в неї потрапляє повітря, якого там не повинно бути.

 

Якщо ви помітили незвичні зміни кольору, запаху чи консистенції сечі, які не можна пояснити зневодненням, зверніться до лікаря якнайшвидше, особливо, якщо ви помітили кров у сечі.


Джерело: TheTelegraph, Healthline

Читайте також:

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram