Новий «розумний» інсулін може здійснити революцію у лікуванні діабету

Вчені розробили «розумний» інсулін, який реагує на зміну рівня цукру в крові в режимі реального часу. Якщо дослідження пройдуть успішно, люди з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) в майбутньому зможуть вводити собі інсулін лише раз на тиждень, кажуть дослідники.

Новий «розумний» інсулін може здійснити революцію у лікуванні діабету - изображение

Вчені розробили новий «розумний» інсулін, який може здійснити справжню революцію в лікуванні мільйонів людей з діабетом 1-го типу в усьому світі.

Наразі пацієнти з ЦД1 змушені вводити собі синтетичний інсулін до 5-7 разів на день, щоб жити. Постійні коливання між високим і низьким рівнем цукру в крові можуть призвести до розвитку короткострокових та довгострокових проблем із фізичним здоров'ям, а боротьба за утримання стабільного рівня глікемії також може вплинути на їхнє психічне здоров'я.

Вчені знайшли рішення — новий глюкозочутливий інсулін, який імітує природну реакцію організму на зміну рівня цукру в крові та миттєво реагує в режимі реального часу.

Наявні сучасні  інсуліни стабілізують рівень цукру в крові, коли потрапляють в організм, але після того, як вони виконали свою роботу, вони, як правило, не можуть допомогти з подальшими коливаннями. 

Новий «розумний» інсулін перебуває в організмі в «сплячому» режимі і починає діяти лише тоді, коли в крові є певна кількість цукру, щоб запобігти гіперглікемії (підвищеному рівню глюкози в крові); та знову стає неактивним, коли рівень цукру в крові падає нижче певної межі, що дозволяє уникнути гіпоглікемії (низького рівня глюкози в крові). У майбутньому пацієнти можуть потребувати інсуліну лише раз на тиждень, вірять вчені.

«Це могло б значно зменшити щоденні виклики, пов'язані з управлінням діабетом 1-го типу, та покращити фізичне та психічне здоров'я людей, які живуть із цим захворюванням. Ми сподіваємося, що це дослідження призведе до доленосного прогресу в лікуванні діабету 1-го типу».

Майже 3 млн. фунтів стерлінгів отримали шість дослідницьких проектів, які розробили різні типи «розумних» інсулінів. Серед них команди Стенфордського університету в США, Університету Монаша в Австралії та Чжецзянського університету в Китаї. Мета — прискорити розробку і якнайшвидше розпочати випробування.


Джерело: The Guardian

Читайте також:

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Україна співпрацюватиме з американським фармрегулятором FDA

 

Теми: інсулін