Нове відкриття може підвищити ефективність лікування діабету

Нещодавнє дослідження пропонує новий підхід до лікування цукрового діабету 2-го типу та пов'язаних з ним метаболічних порушень.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Нове відкриття може підвищити ефективність лікування діабету - изображение

Дослідники з Університету Барселони та Мережевого центру біомедичних досліджень діабету та супутніх метаболічних розладів (CIBERDEM) виявили новий механізм, що може допомогти підвищити ефективність наявних методів лікування цукрового діабету 2-го типу та пов'язаних з ним метаболічних порушень.

Дослідження, опубліковане в журналі Metabolism, присвячене білку GDF15, рівень якого підвищується при деяких захворюваннях, таких як серцева недостатність, рак і жирова хвороба печінки. У людей з ожирінням рівень цього білка також підвищений, але його функція порушена, і у таких хворих може розвинутися резистентність (стійкість) до GDF15 — тобто зниження ефективності його дії.

GDF15 activates AMPK and inhibits gluconeogenesis and fibrosis in the liver by attenuating the TGF-β1/SMAD3 pathway

Нове дослідження, проведене на мишах і клітинних культурах, показало, що білок GDF15 пригнічує синтез глюкози в печінці — печінковий глюконеогенез — один з ключових факторів гіперглікемії (підвищеного рівня цукру в крові) у людей з цукровим діабетом 2-го типу. За словами дослідників, дія цього білка також може допомогти зменшити наявність фіброзу печінки — стану, пов'язаного з підвищеною смертністю у пацієнтів з жировою хворобою печінки.

Таким чином, отримані результати свідчать про те, що підвищення рівня білка GDF15 може бути корисним для підвищення ефективності сучасних протидіабетичних методів лікування.


Джерела: SciTechDaily, Metabolism

Читайте також:

Щотижневий інсулін краще, ніж щоденний при діабеті 2-го типу. Останні дані досліджень

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери
 

Ми в Instagram та Telegram