Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Вчені з Канади створили безболісний метод доставки ліків, щоб допомогти людям з діабетом легше справлятися із захворюванням і підтримувати своє здоров'я.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції - изображение

Рівень захворюваності на діабет продовжує зростати. Результати нещодавнього дослідження, опублікованого в журналі The Lancet спрогнозувало тривожну тенденцію в майбутньому: очікується, що до 2050 року кількість людей з діабетом може зрости вдвічі, що становитиме приблизно 1,31 мільярда.

Дослідники з Університету Британської Колумбії (The University of British Columbia, UBC) розробили пероральні краплі інсуліну, які швидко та ефективно засвоюються організмом, потенційно замінюючи ін'єкції інсуліну, якщо їх покласти під язик.

Краплі містять суміш інсуліну та унікального клітинно-проникаючого пептиду (CPP), розробленого доктором Ших-Дар Лі (Dr. Shyh-Dar Li) та його колегами.

Читайте також: Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету

Інсулін — складна молекула. У формі таблеток він легко руйнується в шлунку. Крім того, він має бути швидко доступний у крові, але, будучи великою молекулою, він не може легко проникати в клітини самостійно. Цей унікальний пептид, розроблений вченими, відкриває інсуліну шлях до проходження через клітини.

Доклінічні випробування показали, що інсулін з пептидом ефективно досягає кровотоку [тоді як без пептиду він застряє у внутрішній оболонці рота].

Вчені пояснюють, що цей пептид, наче провідник, який допомагає інсуліну пройти через лабіринт і швидко дістатися до кровотоку. Цей «провідник» знаходить найкращі маршрути, полегшуючи інсуліну шлях туди, куди йому потрібно. (Дві версії пептиду описані в нещодавніх статтях у Journal of Controlled Release (тут і тут)).

«Ми працювали над альтернативою безголковому інсуліну протягом останніх трьох років», — розповідає доктор Лі. «Ми спробували назальні спреї, перш ніж зупинитися на оральних краплях, які є простими і зручними. Сподіваємося, що пероральні краплі відкриють нові можливості для людей з діабетом, полегшуючи прийом ліків і регулюючи рівень глюкози в крові для підтримки здоров'я в довгостроковій перспективі».

Наразі команда UBC працює над тим, щоб ліцензувати технологію комерційному партнеру.


Джерела: MedicalXpress, ScienceDirect

Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

 

Ми в Instagram та Telegram

Теми: інсулін