Прорив у боротьбі з діабетом: експериментальний препарат «вирощує» клітини, що виробляють інсулін

Нещодавнє дослідження на тваринах показало, що новий комбінований препарат здатен зупинити розвиток діабету, регенеруючи β-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Всього за 3 місяці кількість цих клітин збільшилася на 700%. Хоча потрібні додаткові дослідження, результати є багатообіцяючими.

Прорив у боротьбі з діабетом: експериментальний препарат «вирощує» клітини, що виробляють інсулін - изображение

β-клітини, розташовані в острівцях Лангерганса в підшлунковій залозі, відповідають за створення, зберігання та вивільнення інсуліну — гормону, що регулює рівень глюкози (цукру) в крові. У людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) ці клітини майже повністю відсутні, а у людей з діабетом 2-го (ЦД2) типу їх кількість значно зменшена — приблизно на 40-60%.

Хоча існують ефективні ліки від діабету, жоден з них не допомагає відновити β-клітини.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Science Translational Medicine, вивчає експериментальну комбінацію препаратів для лікування цукрового діабету 1-го та 2-го типу.

Комбінована терапія гарміном та екзендином-4 безпечно збільшує масу β-клітин людини in vivo в системі ксенотрансплантації миші

Згідно з результатами, лікування призвело до семікратного збільшення кількості β-клітин, що виробляють інсулін та покращення контролю рівня цукру в крові у тварин.

Два препарати — екзендин-4, який є агоністом рецептора GLP1 — сімейства препаратів, що зазвичай призначаються при діабеті; та гармін, який інгібує фермент під назвою подвійна тирозин-регульована кіназа 1А (DYRK1A).

Оскільки люди з діабетом зазвичай приймають агоністи рецепторів GLP1, автори пояснюють, що додавання інгібітора DYRK1A може бути «простим, недорогим і дуже масштабованим підходом до лікування діабету».

Інгібітори DYRK1A мають двосторонній підхід: вони заохочують клітини-попередники повністю розвиватися в β-клітини, а існуючі β-клітини — ділитися і розмножуватися.

Хоча вченим необхідно провести більше досліджень, щоб підтвердити ці переваги, автори натхненні такою перспективою.

«Це перший випадок, коли вчені розробили медикаментозне лікування, яке, як доведено, збільшує кількість β-клітин в організмі дорослої людини in vivo (тобто, всередині живої істоти). Це дослідження дає надію на використання майбутніх регенеративних методів лікування для потенційного лікування сотень мільйонів людей з цукровим діабетом», — говорять автори дослідження.


Джерело: Medical News Today

Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Інсулін, що вводиться раз на тиждень не отримав схвалення FDA