Лікування діабету за допомогою пробіотиків та синбіотиків. Що показало нове дослідження?

У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Nutrition, вчені вивчали вплив пребіотиків та синбіотиків на контроль глікемії у людей з цукровим діабетом (ЦД) 1-го та 2-го типу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Лікування діабету за допомогою пробіотиків та синбіотиків. Що показало нове дослідження? - изображение

Глобальна поширеність цукрового діабету, як першого, так і другого типу продовжує зростати з кожним роком. За останніми оцінками IDF (Міжнародна діабетична федерація), з діабетом живуть близько 537 млн. людей по всьму світу, і ця цифра може збільшитися вдвічі до кінця 2050 року. 

Незважаючи на численні досягнення у сфері лікуванні діабету, багатьом пацієнтам не вдається досягти оптимального контролю глікемії.

Новий підхід у лікуванні ЦД

Серед різних новітніх стратегій контролю глікемії (рівня глюкози, або цукру, в крові), було запропоновано вплив на мікробіоту кишківника за допомогою пробіотиків та інших терапевтичних засобів, як новий підхід до лікування діабету.

При ЦД1, який є наслідком дефіциту інсуліну, та ЦД2, який виникає через резистентність до інсуліну, спостерігаються специфічні зміни у складі та функції мікробіоти кишечника, які в сукупності називаються дисбактеріозом кишечника. Пробіотики — це живі мікроорганізми, які мають численні переваги для здоров'я завдяки своїй здатності відновлювати гомеостаз мікробіоти кишечника, покращувати цілісність шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та зменшувати запалення. 

Синбіотики, які є комбінаціями пробіотиків і пребіотиків, також привертають увагу у сфері лікування діабету, оскільки вони збільшують ріст і функції корисних мікроорганізмів, присутніх у шлунково-кишковому тракті.

Дослідження: Пробіотики та синбіотики для контролю глікемії при діабеті: Систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень

Як проводилось дослідження

У цьому новому огляді вчені проаналізували більше 40 рандомізованих клінічних досліджень (РКД), в яких брали участь близько 3000 дорослих з діабетом, що отримували пробіотики або синбіотики на додаток до специфічного протидіабетичного лікування. До мета-аналізу були включені РКД, які порівнювали ці втручання з іншими методами лікування, плацебо або стандартним лікуванням діабету в контексті глікемічного контролю. Параметри, які оцінювалися для вимірювання глікемічного контролю, включали глікований гемоглобін (A1C), рівень глюкози в плазмі крові натще та рівень інсуліну в сироватці крові.

Результати дослідження показали, що:

⇒ Прийом пробіотиків і синбіотиків асоціюється зі значним покращенням рівня глюкози в плазмі крові натще, інсуліну в сироватці крові та A1C.  

⇒ Ефективність протестованих препаратів варіюється залежно від типу використовуваних мікробних штамів і від країни.

⇒ Багатовидові препарати (мультипробіотики) продемонстрували вищу ефективність у зниженні рівня A1C порівняно з одновидовими. Певні штами Lactobacillus і Bifidobacterium lactis також були пов'язані з вираженими ефектами, особливо в багатовидових препаратах.

⇒ Синбіотики виявилися більш ефективними, ніж пробіотики, у підвищенні рівня інсуліну в сироватці крові. 

Отже, терапевтична ефективність пробіотиків і синбіотиків для лікування діабету може залежати від типу використовуваних мікробних штамів, а також георгафічних факторів.

 

Результати дослідження підкреслюють потенційну важливість як пробіотиків, так і синбіотиків як додаткових заходів у лікуванні діабету. Тим не менш, для кращого розуміння ефективності пробіотиків та синбіотиків у лікуванні ЦД1 та ЦД2 необхідні подальші дослідження, які б враховували численні змінні, такі як типи штамів та географічні фактори.


Джерело: News-Medical.Net

Читайте також:

2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA

Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові

Як кишкові бактерії можуть покращити чутливість до інсуліну та знизити ризик діабету? Результати нового дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram