Ця проста харчова звичка може знизити ризик розвитку діабету та серцевих захворювань

Нещодавнє дослідження показало, що певна схема інтервального голодування покращує ключові маркери здоров'я у людей з метаболічним синдромом та переддіабетом, що робить його перспективним методом зниження ризику серцевих захворювань та діабету 2-го типу.

Ця проста харчова звичка може знизити ризик розвитку діабету та серцевих захворювань - изображение

Метаболічний синдром — сукупність станів, які підвищують ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ), цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) та інсульту. До факторів ризику розвитку синдрому належать, зокрема, високий рівень глюкози (цукру) в крові, підвищений кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину.

У нещодавньому спільному клінічному дослідженні під назвою TIMET дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та Інституту Салка вивчали переваги інтервального голодування (ІГ) для людей з метаболічним синдромом. Вони виявили, що така форма ІГ, як обмежене в часі харчування, може покращити здоров'я учасників з метаболічним синдромом та переддіабетом.

Інтервальне голодування (ІГ) — це стиль харчування, що передбачає чергування періодів повної або часткової відмови від їжі зі звичайним харчуванням. Існують різні схеми ІГ, які відрізняються кількістю днів голодування та нормою калорій. Зазвичай, люди, які практикують інтервальне голодування, чергують обмежену дієту в певні дні або протягом певних періодів дня. 

Як проходило дослідження TIMET?

У дослідженні більше 100 дорослих з метаболічним синдромом були рандомно розподілені на групу з обмеженим у часі прийомом їжі та контрольну групу. Обидві групи продовжували отримувати стандартне лікування та проходили дієтологічне консультування щодо середземноморської дієти. Всі учасники реєстрували свої прийоми їжі за допомогою спеціального мобільного застосунку, який потім був проаналізований дослідниками.

Кожен учасник групи з обмеженим у часі харчуванням скоротив час прийому їжі до 10 годин на добу, починаючи щонайменше через годину після пробудження і закінчуючи щонайменше за три години до сну.

Ключові висновки дослідження TIMET

Через три місяці учасники групи з обмеженим у часі прийомом їжі мали значне покращення ключових маркерів кардіометаболічного здоров'я, включаючи рівень цукру та холестерину в крові, а також зниження рівня глікованого гемоглобіну A1С — маркера довгострокового контролю рівня цукру в крові. [Зниження було подібним за масштабом до того, що зазвичай досягається завдяки більш інтенсивним втручанням в рамках профілактики діабету].

Обмежений у часі прийом їжі також був пов'язаний зі зниженням маси тіла, індексу маси тіла (ІМТ) та абдомінального жиру — типу жиру, тісно пов'язаного з метаболічними захворюваннями. Важливо, що учасники не зазнали значної втрати сухої м'язової маси, що часто викликає занепокоєння при схудненні.

Переваги обмеженого у часі харчування

Наш організм переробляє цукор і жири по-різному в залежності від часу доби, пояснюють дослідники. Відтак, приймаючи їжу в обмежений час, ми залучаємо природну мудрість організму і використовуємо його добові циркадні ритми для відновлення метаболізму і поліпшення здоров'я.

Циркадні ритми — це 24-годинні цикли біологічних процесів, які впливають майже на кожну клітину організму. Нерегулярне харчування може порушити цю систему і викликати симптоми метаболічного синдрому, включаючи збільшення жиру на животі та аномальний рівень холестерину або тригліцеридів.

За словами вчених, обмежене в часі харчування [вживання всіх калорій протягом послідовного 10-годинного вікна] дозволяє людям харчуватися таким чином, щоб підтримувати свої циркадні ритми і здоров'я.

Крім того, цей спосіб профілактики хронічних захворювань є доступним, недорогим та більш сталим [порівняно з дотриманням дієти та обмеженнями у їжі] для середньостатистичної людини.

Хоча необхідні додаткові довгострокові дослідження, вчені сподіваються, що їхні результати допоможуть людям, які прагнуть подолати метаболічний синдром і знизити ризик ЦД2.

 

Дослідження було опубліковане у виданні Annals of Internal Medicine 30 вересня 2024


Джерело: SciTechDaily

Читайте також:

Інтервальне голодування 5:2 може допомогти людям з діабетом 2 типу

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження

10 продуктів, які підвищують ризик діабету, якщо їсти їх забагато