Інтервальне голодування 5:2 може допомогти людям з діабетом 2 типу

Періодичне голодування може бути більш ефективним втручанням, ніж ліки, для людей з нещодавно виявленим діабетом та ожирінням або надмірною вагою, згідно з новим дослідженням.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Інтервальне голодування 5:2 може допомогти людям з діабетом 2 типу - изображение

Дослідження, опубліковане нещодавно в журналі JAMA Network Open, повідомляє, що дотримання дієти з інтервальним голодуванням 5:2 із заміною прийомів їжі може допомогти покращити глікемічний контроль, а також сприяти короткостроковій втраті ваги у людей з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2).

«У цьому рандомізованому клінічному дослідженні заміна прийомів їжі 5:2 дозволила досягти кращого глікемічного контролю порівняно з метформіном та емпагліфлозином», — пишуть автори дослідження. «Це може слугувати початковим втручанням у спосіб життя пацієнтів з діабетом 2-го типу, забезпечуючи альтернативу застосуванню метформіну та емпагліфлозину», — додають вони.

Що таке дієта 5:2?

Інтервальне (або преривчасте, періодичне) голодування — це система харчування, яка передбачає чергування періодів повної або часткової відмови від їжі з нормальним харчуванням. Існує декілька схем періодичного голодування, які відрізняються кількістю днів голодування та нормою калорій.

Дієта з інтервальним голодуванням 5:2 передбачає 2 розвантажувальні дні на тиждень, під час яких дозволено споживати не більше 500–600 калорій на день.

Як проходило дослідження

У досліджені, проведеному у Китаї, взяли участь 405 дорослих з ожирінням та надлишковою вагою, яким нещодавно було діагностовано діабет 2-го типу. Учасників було розподілено на 3 групи: тих, хто приймали метформін, тих, хто приймали емпагліфлозин та тих, хто дотримувалися дієти з інтервальним голодуванням 5:2 протягом 16-тижневого періоду. Кожні чотири тижні всі учасники також отримували рекомендації щодо фізичних вправ, дієти та навчання з питань діабету.

Учасники групи, що дотримувалися дієти 5:2 мали два дні щотижня (але не підряд) вживати замінники їжі. Замінники їжі — це фасовані продукти харчування або напої, які можна вживати для отримання енергії замість звичайного прийому їжі.

У дні замінників їжі учасники вживали один замінник замість трьох звичайних прийомів їжі. Це становило споживання 500 калорій для жінок і 600 калорій для чоловіків. В інші п'ять днів учасникам групи 5:2 рекомендували стежити за споживанням калорій, але їсти все, що вони хотіли на сніданок і обід. На вечерю вони отримували замінник їжі.

Результати:

Дослідники повідомили, що учасники групи 5:2 продемонстрували найбільше зниження середнього рівня глюкози в крові HbA1C протягом трьох місяців. У цій групі також спостерігалася більша втрата ваги, ніж в інших двох групах, зі значним зменшенням об'єму талії та стегон.

За словами експертів, метаболічні переваги такої дієти можуть бути зумовлені як певним часом прийому їжі, так і зменшенням споживання калорій. Багато пацієнтів також вважають інтервальне голодування більш стійким, ніж інші популярні дієти, оскільки основна увага приділяється часу, а не змісту дієти.

Люди, які живуть з діабетом 2-го типу, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем щодо найкращого для них методу досягнення стійкої втрати ваги та контролю захворювання.


Джерело: MedicalNewsToday

Читайте також:

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження

Інтервальне голодування при діабеті: користь чи ризик?

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу