Яких вітамінів не вистачає людям з діабетом?

Чи є у людей з діабетом дефіцит вітамінів і мікроелементів? Швидше так, ніж ні. Деякі (дефіцити) можуть бути пов'язані з прийомом цукрознижувальних препаратів, з поліурією або з доволі частим при діабеті діагнозом — гастропарез.

З чого почати? Аналіз на абсолютно всі вітаміни та елементи коштуватиме нераціонально дорого. Але можна перевірити найважливіші.

Яких вітамінів не вистачає людям з діабетом? - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova 


Вітамін Д

Його нестача може не просто погіршувати чутливість, а й, як припускають деякі дослідження, брати участь у загибелі бета-клітин. Дефіцит вітаміну Д може сприяти більш ранній появі ускладнень. А якщо згадати про його імунну та онкопротекторну функцію швидше приймати! 

Читайте також: Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Тіамін (В1)

Допомагає усунути болі за нейропатії в разі, якщо була його нестача. 

В12

Метформін, як показують дослідження, призводить до дефіциту В12. Це не просто веде до посилення пошкодження нервів, а й до анемії. 

Магній

Відповідає за міцність кісток, серцевий ритм і допомагає тілу засвоювати нутрієнти з їжі. Може бути знижений при цукровому діабеті 2-го типу, пов'язаний з інсулінорезистентністю (ІР). 

Читайте також: 6 головних ознак нестачі магнію

Йод і селен

Не пов'язані безпосередньо з діабетом, але є актуальними для країн, які потрапили до зони Чорнобиля і перебувають на ґрунтах, бідних на селен (Україна туди входить). Йод необхідний, зокрема, для нормальної роботи щитоподібної залози (яка своєю чергою може впливати на контроль глюкози). 

Читайте також:

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи БАДів, та здайте відповідні аналізи для визначення можливих дефіцитів.

Пишіть у коментарях, які добавки ви приймаєте і які ефекти спостерігаєте?


Читайте також:

5 добавок, з якими варто бути обережними, якщо у вас діабет

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом

Чи може цинк допомогти в лікуванні цукрового діабету 2-го типу?

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!