Чи може цинк допомогти в лікуванні цукрового діабету 2-го типу?

Цинк — важлива поживна речовина, яка необхідна нашому організму та може знизити ризик виникнення певних захворювань. Деякі дані свідчать про те, що цинк може бути корисним для лікування цукрового діабету, зокрема 2-го типу, та вказують на потенційний зв'язок між дефіцитом цього мікроелементу та розвитком захворювання. 

Чи може цинк допомогти в лікуванні цукрового діабету 2-го типу? - изображение

Цинк — це поживна речовина, яка природним чином міститься в багатьох продуктах харчування, як-от боби, м'ясо та риба. Ви також можете знайти його у формі харчової добавки. Цинк допомагає підтримувати ряд функцій в організмі, зокрема корисний для імунної системи, оскільки має антиоксидантні властивості.

Цукровий діабет 2 типу: все, що потрібно знати про захворювання

Який зв'язок між цинком і цукровим діабетом 2-го типу?

Здорова підшлункова залоза має особливо високий вміст цинку, що значно знижується у людей з цукровим діабетом. Більша частина цинку в підшлунковій залозі міститься в β-клітинах і концентрується в щільних гранулах, що вивільнюють інсулін.

Механізм, за допомогою якого цинк може впливати на ризик розвитку ЦД 2-го типу, до кінця не з'ясований (необхідні додаткові достідження), однак цинк є важливим мікроелементом, який бере участь у процесі вуглеводного обміну, зокрема:

  • заохочує бета-клітини підшлункової залози до вироблення інсуліну;
  • допомагає інсуліновим рецепторам переробляти інсулін;
  • захищає організм від втрати бета-клітин.

Деякі дослідження показали, що люди з діабетом більш схильні до дефіциту цинку, ніж люди без діабету.

Якщо у вас дефіцит цинку, ваш лікар може порекомендувати приймати щоденну добавку, щоб підтримувати рівень цинку в здоровому діапазоні та підтримувати підшлункову залозу.

Що говорять дослідження

Дослідження 2020 року показало, що люди з цукровим діабетом частіше страждають від дефіциту цинку, ніж ті, хто не має цього захворювання. Дослідники також припускають, що у людей, які мають проблеми з контролем рівня глікемії, також знижується рівень цинку. Аналогічно, дослідження 2021 року також стверджує, що низький рівень цинку є важливим індикатором проблем з контролем глікемії у літніх людей з діабетом 2-го типу.

Дослідження 2022 року вказує на те, що цинк може допомогти завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Аналогічно, мета-аналіз 2019 року виявив, що добавки цинку можуть допомогти покращити контроль глікемії та допомогти у лікуванні діабету.

Інший мета-аналіз 2019 року також припускає, що помірно високе споживання цинку з їжею може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу на 13%. Систематичний огляд і мета-аналіз 2020 року вказує на те, що тривале вживання цинку в низьких дозах з харчовими добавками та продуктами харчування може зменшити фактори ризику цього захворювання.

Джерела цинку

Як правило, більшість людей можуть споживати достатню кількість цинку з харчових продуктів. До таких продуктів можна віднести:

  • червоне м'ясо
  • птиця
  • деякі морепродукти
  • збагачені сухі сніданки
  • боби
  • горіхи
  • цільні зерна
  • молочні продукти

Цинк також доступний у харчових добавках, які можна приймати додатково до харчових продуктів, щоб забезпечити достатнє споживання поживної речовини. Однак перед тим, як приймати добавки, обов'язково проконсультуйтеся із вашим лікарем.

Можливі ризики надмірного споживання цинку

Хоча цинк є дуже важливим харчовим елементом, його надмірне споживання може призвести до цинкової токсичності, що може спричинити низку проблем зі здоров'ям. У статті 2022 року перераховані наступні можливі побічні ефекти від надмірного споживання цинку:

  • подразнення шлунка
  • блювання
  • нудота
  • шлункова кровотеча

Крім того, Національний інститут здоров'я (National Institutes of Health/NIH) зазначає, що регулярне надмірне споживання 150-450 міліграмів цинку на день може призвести до:

  • низького рівня міді
  • зміни функції заліза
  • зниження імунної функції
  • зниження рівня «хорошого» холестерину (ліпопротеїдів високої щільності)
  • сечостатевих проблем

Інші корисні властивості цинку

Окрім потенційного позитивного впливу на діабет, наукові дані свідчать про те, що цинк може мати багато інших переваг для здоров'я.

Організм використовує цинк для багатьох різних цілей, включаючи загоєння ран, ріст і поділ клітин. Достатній рівень цинку необхідний для належного функціонування імунної системи і може допомогти запобігти серйозним ускладненням від таких захворювань, як пневмонія, малярія та діарея. Крім того, він також необхідний для росту та розвитку.

Хоча подальші дослідження все ще необхідні, дані свідчать про те, що поживна дієта з достатнім вмістом цинку поряд із регулярною фізичною активністю, підтриманням здорової ваги та орієнтацією на здоровий спосіб життя, можуть запобігти або відстрочити розвиток цукрового діабету 2-го типу і допомогти в управлінні рівнем цукру в крові.

 

Джерело: MedicalNewsToday


Читайте також:

Цукровий діабет 2 типу: все, що потрібно знати про захворювання

Які вітаміни потрібні при діабеті?

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram

 

ІСНУЮТЬ ПРОТИПОКАЗАННЯ! ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ ЗІ СПЕЦІАЛІСТОМ