Секрети здорового харчування: 7 порад, як грамотно облаштувати кухню

Важко наказати собі їсти тільки корисне, якщо навколо так багато спокус. Ще важче обмежити розмір порції, коли всі поруч насолоджуються їжею, ні про що не хвилюючись. Саме тому фахівці радять користуватися психологічними секретами, які допоможуть їсти менше та споживати зелень і овочі, не замислюючись про свій вибір.  

Секрети здорового харчування: 7 порад, як грамотно облаштувати кухню - изображение

Приберіть снеки та перекуси подалі від очей

Жінки, які тримають ємності з хрусткими смаколиками на кухні на виду, мають більший індекс маси тіла (ІМТ), ніж ті, хто ховає їх у шафки. Те ж саме трапляється з чоловіками, якщо печиво та кекси опиняються перед ними постійно. Зберігання здорової їжі перед очима дослідники, навпаки, асоціюють зі схудненням. Так, якщо фрукти часто траплялися жінкам на кухні, індекс маси тіла в них був нижчим.

«Ідея в тому, щоби подумки люди харчувалися правильно — не тягнулися по чіпси тільки тому, що вони лежать на столі», — каже Ендрю Хенкс, доцент каф.споживчих наук в університеті Огайо і співавтор дослідження, опублікованого в журналі Health Education & Behavior.

Обирайте невеликі тарілки

«Якщо ви їсте вечерю з салатної тарілки, то можете зменшити кількість з'їденого аж на 33%», — розповідає професор прикладної економіки та менеджменту в університеті Корнуолла Девід Джаст. Він радить спробувати подавати до столу тарілки на 5 см менші, ніж зазвичай. Якщо ви зменшите розмір тарілки з 30 до 15 см, то все закінчиться проханнями другої та третьої добавки. Якщо ж зменшити діаметр не так кардинально, ви просто з'їсте менше компенсуючи нестачу. 

Тримайте каструлі та сковорідки з вечерею подалі від кухонного столу

Залиште на столі здоровий зелений салат. Картоплю, м'ясо та іншу «важку» їжу залиште на плиті. Коли вам захочеться взяти добавки, доведеться вставати і йти за нею, тобто прикладати зусилля, тому є шанс, що перехочеться.

Ігноруйте дизайн свого холодильника

«Холодильники так спроектовані, щоб першими продуктами, які ви побачите, коли відкриєте їх, були високі пляшки або м'ясо та сир на другій полиці, тоді як овочі та здорова їжа залишаються нижче», — переконаний лікар Джаст з університету Корнуолла. Перекладіть їх на рівень очей, звідки ви ймовірніше їх візьмете. Ще краще — зробіть вибір здорової їжі зручним, наприклад, купуючи готову до вживання моркву-бейбі, або поріжте перці та яблука до того, як покладете їх у холодильник.

Створіть правильну атмосферу

«Слухаючи приємну, класичну інструментальну музику під час обіду чи вечері, ви з'їдаєте менше, адже темп поглинання страв підлаштовується під мелодію теж», — розповідає лікар Джеймс Пейнтер з університету Іллінойсу. Зробіть атмосферу ще більш заспокійливою і розслабленою, приглушивши світло. Коли ви їсте повільніше, вас задовольняють менші порції. Не підганяйте себе, а насолоджуйтеся стравами.

Придбайте тонкі стакани (та келихи)

Високі, прямі стакани мають такий вигляд, ніби в них поміщається більше рідини, ніж у коротких, хоча об'єм у них однаковий. Людині здається, що в таких стаканах вона отримує більше напою. Це дуже вигідно, якщо вам раптом захотілося випити чогось не дуже корисного. Начебто здається, що напою багато, але насправді — ні.

Придбайте зелені тарілки

Люди подають менші порції на тарілках, які контрастують з їжею. Такі висновки досліджень у журналі Journal of Consumer Research. Це означає, що пасти на білу тарілку ви покладете чимало.

Щоб з'їсти більше корисної зелені, подавайте її на стіл на зелених тарілках — з ними овочі зіллються, а вуглеводи — навпаки, контрастуватимуть. Якщо зелений — не ваш колір, використовуйте скатертину, яка пасуватиме до тарілок. Саме таке сервірування — коли поверхня не сильно контрастує з сервізом, спонукає людей за столом їсти менше. Це також висновок дослідників.


Читайте також:

Смачні спокуси: як впоратися з обмеженнями у їжі при діабеті

Як зберігати м'ясо, рибу та молочні продукти. Практичні поради

Кухонні хитрощі, щоб довше зберегти продукти свіжими

 

Ми в Instagram та Telegram